Fii atent la asta, a fost primită pe email. Stiai că industria dezvoltatoare de jocuri video din România numără peste 6000 de angajați, ori că, în 2017, a avut o cifră de afaceri de peste 156 de milioane de dolari? Nu pot să compar decât cu ce am lucrat în ultimii vreo 10 ani, și anume piața de publicitate online din România – 41 mil euro, tot în 2017.
În alte știri, Amber, un studio de dezvoltare de jocuri românesc cu sedii în București, San Francisco și Los Angeles, a dezvoltat Amber Academy, un proiect educațional care are rolul de a crește talentele din rândul tinerilor încă de pe băncile școlii, formând astfel urmatoarele generatii de specialisti ai industriei dezvoltatoare de jocuri video din Romania.
Începând din acest an, Amber Academy își va intensifica eforturile și va iniția un program anual de întâlniri, workshop-uri și internship-uri pentru tinerii care își doresc ca peste câțiva ani să lucreze în industria dezvoltatoare de jocuri video din România. Tinerii pot accesa programele Amber Academy prin prisma parteneriatelor pe care academia le încheie cu instituții de învățământ din București.
Crash courses în game development sunt workshop-uri în care studenții Facultăților de Automatică și Calculatoare, Politehnica, Cibernetică si Matematică și Informatică descoperă procesele dezvoltării unui joc video.
În cadrul Amber Junior Game Jams, tinerii pasionați de tehnologie și jocuri au ca obiectiv să creeze un joc video în doar trei zile, sub atenta îndrumare a mentorilor. Primul eveniment de acest gen din 2019 a fost realizat în parteneriat cu Cinetic si Game Heroes implicând liceele Tudor Vianu, Nicolae Tonitza și George Coșbuc din București.
Programul Summer Camp îi adună laolaltă pe cei mai dedicați elevi și studenți ai primelor două programe. Timp de două săptămâni de foc în cadrul Amber, aceștia învață despre principalele discipline necesare dezvoltării unui joc, îndrumați de mentorii Gabriel Stancu și Aurelian Tălpășanu (producție & game design) Vlad Anghelahar, Brăduț Palaș și Alexandru Dorobăt (programare), Cristian Simionescu și Mihai Teno (artă) și Ana Pohrib.
În urma celor 3 tipuri de evenimente din Amber Academy, cei mai talentați studenți pot începe internship-uri pe disciplinele: programare, artă și game design.
La o primă vedere pare destul de stufos, însă mă gândesc că pentru tinerii pasionați de jocuri și programare sau desen, chestia asta poate fi foarte tare. Mă gândesc numai la experiența pe care ar putea-o câștiga lucrând în echipe. De acasă, din spatele unui calculator, de unul singur, este puțin mai dificil să avansezi repede, ca să nu zic și plictisitor la un moment dat. 🙂