Despre eMAG și noua campanie de brand «Libertate în fiecare zi»

Posted by

Azi, eMAG a lansat o campanie de brand sub sloganul „Libertate în fiecare zi”, noua identitate vizuală eMAG fiind susținută și de de un nou logo, în care ideea de libertate este redată de culorile în gradient. În aceeași ordine de idei, eMAG marchează trecerea de la o comunicare centrată pe promoții la o abordare bazată pe inovațiile și serviciile pe care compania le dezvoltă în beneficiul clienților săi.

LP-ul campaniei este aici, iar spotul mai jos.

Spotul acesta mi-a adus aminte de trei lucruri: Maia Morgenstern, filmele comuniste post-decembriste (căci puținii ani pe care i-am prins încep să-i uit deja) și incercările (reușite de altfel) ale lui Adrian Sârbu de a asocia lansări de produse (televiziune, filme) cu date importante (1 dec, 14 feb).

Noua promisiune de brand este susținută de faptul că, în 18 ani, eMAG a construit un ecosistem de alegeri pentru clienți, oferindu-le libertatea de a alege din opțiunile cele mai diverse de livrare sau plată, retur rapid, rate avantajoase, branduri și oferte variate la nivelul gamei de aproximativ 6 milioane de produse, precum și posibilitatea de a comanda de oriunde, oricând, la orice oră.

În anul în care românii aniversează 30 de ani de libertate, noua campanie de brand este susținută de spotul care îl are ca protagonist pe unul dintre cei mai remarcabili români, Mihai Șora, filosof și susținător al drepturilor omului, căruia comunismul i-a îngrădit libertatea când împlinea 30 de ani.

În cazul eMAG însă, mi se pare un dezechilibru destul de mare între 1) mesajul spotului și încărcătura emoțională pe care acesta o poartă (pentru câți oameni ar mai atinge epoca comunistă), 2) brand și oferta libertății acestuia.

Și o listez aici, într-un limbaj simplu:
– poți face o comandă de oriunde
– poți plăti cash la curier, sau card
– poți verifica coletul la primire
– poți face retur în 30 de zile
– poți apela la client-service non-stop
– poți scrie un review pe site
– poți ridica un produs din anumite puncte
– poți asigura un produs cumpărat

Nu vi se pare că eMAG a sărit puțin cam sus, încurcând puțin sensul cuvântului libertate între treptele 1 și 3 ale piramidei lui Maslow? Exagerând puțin în același concept gândit mai sus cred că Mercedes-Benz ar putea să comunice libertatea de a consuma combustibil, iar McDonalds libertatea de a mânca carne de vită. Sau de a bea Cola cu paiul.

Lasă un comentariu:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s