🏆 Watch Dogs 2 (2016) | #playstation4

Posted by

De vreo două luni de zile, împreună cu câțiva amici online, încerc să termin* cam orice joc îmi trece prin mâini și îndeplinește câteva condiții importante. Bine, fiecare are condițiile lui și mă amuză că suntem atât de diferiți încât doar Battlefield V ne-a ținut cel mai mult în squad-uri deși, între timp, fiecare am mai terminat alte 2-3 jocuri diferite.

La mine selecția acestora depinde în principal de continuitatea seriei (urmează să se lanseze un nou joc din seria respectivă?), popularitatea jocului și anul de lansare (nu prea joc jocuri mai vechi de 2 ani), povestea jocului, precum și numărul și dificultatea trofeelor (documentare pe psnprofiles.com).

* prin a termina un joc înțelegem câștigarea trofeului de platină pe care jocul îl oferă la final, după ce termini misiunile și provocările “purtătoare”, de asemenea, de trofee. pare complicat, dar nu este. e fun. 🙂

Și așa am ajuns la Watch Dogs 2, joc lansat de Ubisoft în noiembrie 2016. Un joc de tip action-adventure pe care o să-l controlezi dintr-o perspectivă 3rd person, a cărei poveste se desfășoară într-un open-world situat într-o versiune made by Ubisoft a San Francisco Bay Area.

Mi-a plăcut îndeajuns de mult să-l recomand și să scriu despre el, poate mai interesează și pe altcineva. Deși este mai vechi de doi ani, Watch Dogs 2 este unul dintre cele mai mari titluri Ubisoft, iar continuarea, Watch Dogs Legion (playstation store), este deja programată pentru lansare pe 6 martie 2020.

Altfel, jocul este încă activ, nu mi s-a întâmplat să aștept mai mult decât decent (1 min max) pentru a găsi player pentru a termina vreuna dintre misiunile din multiplayer.

Developer: Ubisoft Montreal
Publisher: Ubisoft
PlayStation Store: Watch Dogs 2 – Standard Edition
Soundtrack: Watch Dogs 2 | Full Original Soundtrack
Lista trofeelor: Watch Dogs 2
Time to Platinum: 35h

Watch Dogs 2 continuă povestea primei părți, San Francisco fiind de asemenea conectat la ctOS (central Operating System), un sistem de operare smart-city ce păstrează date despre fiecare persoană din oraș, care, la cea de-a doua versiune, îl incriminează din greșeală pe hakerul Marcus Holloway de o infracțiune pe care nu a comis-o.

Și așa intri în joc. În pielea lui Marcus (3rd person perspective), stergându-ți datele deținute de ctOS despre tine și alăturandu-te astfel DedSec, o grupare de hakeri formată din Sitara, Wrench, Horatio și Josh, pentru a da jos ctOS 2.0 – sistem care s-a dovedit a fi plin de buguri – și Blume, compania din spatele acestuia.

Vei expune corupția din FBI, vei intra în serverele corporațiilor și vei descoperi informații despre manipulare financiară și politică, vei accesa sateliți, drone și vehicule, vei afla inclusiv despre modalitatea prin care Trump a ajuns președintele US ale Americii cu ceva vreme înainte de scandalul Cambridge Analytica. 🙂

Acțiunea jocului este destul de ancorată în realitatea de astăzi, gadgetul principal al lui Marcus fiind smartphone-ul, cu ajutorul căruia controlezi atât jocul (setări, tipuri de joc multiplayer etc), cât și diferite acțiuni prin joc. De asemenea, cu ajutorul aplicațiilor poți să urmărești progresul, ori să… asculți muzică.

Mi-au plăcut playlisturile din MediaPlayer, plus faptul că poți descoperi melodii noi pe care să le adaugi în playlist prin magazine, ori mașini (la radio). E un fel de Shazam combinat cu un player pe care îl vei folosi cu siguranță pe parcursul jocului.

Ai inclusiv un trofeu pentru care trebuie să descarci toate aplicațiile de pe smartphone, dar pentru a termina jocul nu ai nevoie decât de Nudle Maps (pentru orientare), DedSec App (pentru a ține tracking pe misiuni), ./Research (pentru upgrades) și ScoutX (pentru selfieuri).

Altfel, telefonul poate fi folosit și prin apăsarea butonului R1 în timpul jocului, pentru a putea controla mașinile, trenurile și semafoarele, pentru a intra în sistemele de securitate ale companiilor, ori pentru a accesa informațiile private ale pietonilor și golirea conturilor bancare ale acestora.

Am inclus mai jos și ceva video fără să dau prea multe spoilere, jocul fiind foarte ofertant și o modalitate de recreere simpatică, în ideea în care spre final, după ce faci aproape toate research-urile necesare, poți ajuge să faci controlezi aproape orice vehicul (mai puțin elicoptere) pe care îl întâlnești, de la scootere, motociclete, și câteva zeci de mașini, până la… macarale, care te vor ajuta să ajungi pe clădirile înalte.

Iată 1h de gameplay, în care am terminat operațiunea Eye for An Eye (Old School Justice trophy). Fiind un live, am lăsat și filmele în totalitate. Nu prea am făcut asta altfel, poate doar la cateva care m-au prins. Nu te încadrezi la 35h dacă stai la toate filmele.

Cred că acum ți-ai făcut o părere și despre grafica jocului, open-world și plaja destul de generoasă de abordari pe care acesta îl oferă. Însă povesteam și despre ceva macarale.

Well, rahat se întâmplă, vorba americanului. 🙂


Pentru a progresa (rapid) în joc ai nevoie de câteva resurse pe care trebuie să le urmărești:

– Followers – pe care îi câștigi terminând misiuni, curse, ori făcând selfies în zonele pe care le vei descoperi cu aplicația ScoutX. Cel mai probabil la început te vei plimba prin tot orașul și vei face selfies peste tot (vei lua astfel și primul trofeu), distanțele fiind rapid de parcurs pe jos, mai ales în zonele urbane. 100-200m una de alta.

– Data Key – necesare pentru research, motiv pentru care jocul te va premia cu un trofeu de argint pe care l-au luat sub 30% dintre jucători. Le vei găsi în zone controlate de diferite grupări armate, zone foarte ofertante ca abordare, de la rambo-style cu uz de armă, până la variante stealth, folosind doar Thunder Ball.

Am amintit mai sus că poți goli conturile bancare ale pietonilor, banii fiind o altă resursă importantă în joc, însă nu neapărat una pentru care să alergi. Singurul moment în care am avut nevoie de bani a fost pentru un trofeu pe care-l primești după ce achiziționezi 25 de mașini de la unul dintre dealerii din San Francisco Bay Area.

./Research

Sunt 24 de Data Key în joc. Cei de la Ubisoft are o slăbiciune pentru collectibles prin jocuri, însă trebuie să recunosc că în Watch Dogs 2 au fost chiar decenți. 24 Data Key vs 200+ documente într-un open world de 10 ori mai mare în Ghost Recon Wildlands, de exemplu, este… well, aproape orgasm. 🙂

Upgradeurile sunt impărțite în 6 secțiuni: Vehicle Hacking, Social Engineering, City Distribution, Tinkering, Marksmanship și Remote CTRL. Îți recomand să faci Vehicle Hacking (ex. Chopper Retreat Exploit îți va fi de mare ajutor), Remote CTRL și Marksmanship.

Cea de-a șaptea ramură este pentru Botnet, indicatorul fiind poziționat în colțul din dreapta jos al ecranului. Se încarcă ușor, majoritatea pietonilor putând ajuta în treaba asta, însă ai nevoie să mărești capacitatea acestuia, fiecare acțiune (hack) consumând o anumită cantitate.

Revenind iarăși la bani, ca să nu ai prea multă bătaie de cap, pe ramura Social Engineering găsești un update care se numește Improved Profiler. Odată activat, în timpul jocului vei vedea marcați cu un pătrat albastru pietonii care au câteva sute de dolari în cont. Și sunt destui prin zonele aglomerate, găsești clienți.

Eu am început jocul prin a descoperi orașul și a face câteva din trofeele simple, dar funny, pentru a scăpa de ele, însă și pentru a-mi seta mood-ul (vezi clipurile de mai jos, ca exemplu), am continuat cu misiunile din campanie, după care am colectat toate KeyData și am terminat și ultimele trofee care îmi mai apăreau prin listă.

Pe repede înainte jocul se poate platina în aproximativ 35 ore, însă realistic, dacă faci și misiunile secundare, cursele din joc, sau joci și cu cineva în co-op pentru a profita cât mai mult de acel open-word, e posibil să dureze cam dublu. Eu m-am dus țeavă către platină, nu am făcut mare lucru în rest și am jucat foarte puțin în co-op pentru a nu pierde timp aiurea.

Watch Dogs 2 are 15 operațiuni pe care trebuie să le termini pentru a încheia campania, operațiuni ce îți aduc un număr egal de trofee și 77% progres în joc. Hint: doar două dintre operațiunile secundare contează la trofee, personal nu am făcut nici măcar una în plus.

Pentru mine a contat mai mult experiența câștigată (include, de exemplu, elemente de cover-shooter de care nu pot spune că am fost vreodată încântat în vreun fel, deoarece văd treaba asta ca pe o restricție a mișcării și poate deveni frustrant în combat) pentru Legion (și altele precum Breakpoint), și nu să-mi iau doctoratul în WD2. 🙂

Altfel, mi-am dat seama că e ceva ce am omis și e destul de important. Operațiunile le termini rezolvând probleme de logică simple, cu niște circuite pe care trebuie să le faci să funcționeze. Doar ești haker, remember? Nu un Rambo psihopat care omoară pietonii pe stradă și le golește conturile. 🙂

Operațiunile nu sunt condiționate de dificultate și nu cred că este necesar să ai skilluri prea avansate de joc pentru a le duce la bun sfărșit și a termina Watch Dogs 2, la fel de bine cum nu cred că există trofee pe care să nu le poți lua, în cel mai rău caz din 3-4 încercări.

Pe la alte jocuri – Battlefield V, de exemplu -, sunt trofee pe care le faci (doar) cu ajutorul prietenilor din cauza dificultății vs. timpul pe care trebuie să-l investești ca să-ți iasă. Exemplu? Kill 10 enemies with a pistol in one life in multiplayer.

La WD2 nici nu se pune problema. Iar dacă nu ai mai platinat niciun joc până acum, Watch Dogs 2 poate fi o primă platină, perfectă pentru viitoarea ta colecție.

Singura dată când am avut ceva bătăi de cap a fost din cauza unui Data Key pentru care a trebuit să fur o mașină, să sar pe un container folosind o rampă, de acolo am sărit, tot cu mașina, pe al doilea nivel al unei schele la care altfel nu aveam cum să am acces, iar de acolo am putut ajunge să iau Data Key-ul.

În tot acest timp, pentru ca diversiunea să fie maximă, am chemat atât poliția – alocând infracțiuni grave paznicilor zonei -, însă și alte grupări armate. Este, probabil, cea mai ușoară modalitate de a primi 🏆Smooth Felon cu coroniță. 🙂

Cât costă? Merită banii?

Destul de subiectivă întrebarea, însă sunt sigur că stă pe limbă. Ideea e că azi, la data publicării acestui articol, Standard Edition este 360 de lei. Dacă îți place maxim ce ai citit și văzut mai sus prin clipuri, go for it. Este un joc pe care-l vei juca și fără să-l platinezi, cu sau fără prieteni, având jde chestii de făcut.

În altă ordine de idei, mi se pare scump și recomand puțină răbdare până la următoarea reducere. Cum este unul dintre titlurile pe care le urmăresc, te invit să te abonezi la 0743 GAMING, newsletterul gratuit de gaming prin WhatsApp pe care îl trimit săptămânal la (deja) mai bine de 100 de abonați.

Lasă un comentariu:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s