🏆 Late Shift (2017) | #playstation4

Posted by

Late Shift este un adventure game FMV (full motion video) a cărei acțiune o stabilești contra timp, în anumite momente ale jocului denumite puncte de decizie. Altfel spus, e un film a cărei acțiune o stabilești tu pe parcursul derulării acesteia, iar finalul este… de fapt, mai multe. 🙂


Titlu: Late Shift
Developer: CtrlMovie
Publisher: Wales Interactive
Data lansării: 18 aprile 2017 (PC/PS4/XO)
PlayStation Store: Late Shift
Soundtrack: Late Shift
Lista trofeelor: Late Shift
Time to Platinum: 3-10h


Jocul îl are ca personaj principal pe Matthew Thompson, un student la matematică care muncește pe timpul nopții într-o parcare cu plată pentru a se putea întreține. Matt este atras fără voia lui într-un jaf care a avut ca țintă o casă de licitații de antichități și trebuie să-și dovedească nevinovăția, însă deciziile lui sunt, de fapt, la tine. Contra timp, cât să-ți faci de un episod al unui serial preferat.

Publisherul jocului se laudă cu faptul că Michael Robert Johnson, scenaristul, a participat și la filmul Sherlock Holmes (2009) al lui Guy Ritchie, iar producătorul cu faptul că au o super soluție tehnică pentru a crea filme interactive de calitate cinamatografică pentru dispozitive mobile, proiecții de cinema interactive și home entertainment. O să mă interesez și despre proiecțiile interactive.

Late Shift a fost filmat în format full HD în Londra, cu un buget de 1.5 milioane USD, iar Michael Robert l-a cadorisit cu 7 finaluri posibile pentru care jucătorii au la dispoziție 180 de puncte de decizie. Sunt, de exemplu, secvențe în trailerul de mai sus pe care eu nu le-am văzut în joc, deși am trecut prin toate finalurile și am luat și toate trofeele puse la dispoziție de developer.

Cool, nu?

Mi-a plăcut foarte mult Late Shift. Te poți identifica ușor cu personajul, multitudinea de puncte de decizie nu-ți dau timp să te plictisești deși, pentru a-l termina, vezi câteva secvențe de mai bine de 7 ori câte finaluri are și este foarte interesant să găsești soluții astfel încât să ieși bine din toată încurcătura creată încă din primele 10 minute ale jocului.

Late Shift este foarte bun ca experiență. Îl vei juca de cel puțin două ori deoarece, când situația va scăpa de sub control, îți vei putea adresa deja mai bine de 10-15 întrebări cu what if. Trebuie doar să fi genul curios și ai picat în plasă. Pe mine m-a prins observându-mi stările în diferitele filme în care mă bagă jocul prin propriile-mi decizii.

Mă explic cu un exemplu chiar de la începutul jocului.

În metrou, în graba către muncă (atenție și la sundtrack pe parcursul secvențelor) ești oprit pe peron și ți se cere ajutorul. Un barbat insistent dorește ceva indicații pentru a ajunge la o altă destinație. Dacă-l refuzi și vrei să treci mai departe, tensiunea crește și urmează alt dialog inutil. Dacă accepți și dai repede indicațiile respective reușești să te strecori în metrou în ultima secundă.

Două stări diferite. Stres vs. eliberare.

Secvența următoare, în care Matt ajunge la muncă și își schimbă colegul (~20 ani mai în vârstă), și reacțiile acestuia le simți diferit când știi că ai întâtziat, față de atunci când toate au mers la fix, iar colegul de muncă ți se va părea doar puțin obosit și nu puțin iritat, deși este aceeași secvență. Ce diferă este doar momentul din metrou care-ți setează starea.

Fin. Foarte bine montat, sunet, tot ce trebuie.

Acum, revenind la controllerul din mână, la finalul zilei Late Shift este un joc și cară 20 de trofee după el, cel cu numărul 21 fiind platina. Pe care le vrem. Vorba aceea, doar am dat bani pe ele. 🙂 O primă abordare ar fi să începi să… iei decizii și să vezi unde duce treaba asta. La mine prima încercare a ieșit cam sângeroasă și au ucis-o pe May-Ling în fața mea.

Nu știu cât de multă râbdare ai, dar dacă vrei totuși să iei platina după ce îți faci de cap să descoperi ce s-ar întâmpla în diferite scenarii pe care ți le imaginezi, să știi că există o modalitate care durează vreo două-trei ore și te trece prin toate finalurile și trofeele mai mult sau mai puțin ascunse. O găsești aici – are două playthroughs, iar de câteva ori vei restarta capitolul pentru a ajunge la un alt final.

Late Shift nu are un nivele de dificultate clasice accesând mai degrabă inteligența emoțională, însă mare atenție la finaluri deoarece trofeele nu sunt legate de acestea, ci de anumite decizii. În încercarea de a-l termina folosind soluția din link-ul de mai sus am sărit peste 1 final, cel cu numărul 6, deoarece am crezut că trofeul câștigat din prima sesiune de joc a marcat și finalul respectiv.

Ce se întâmplase, de fapt? Trecusem prin decizia respectivă – ceea ce mi-a adus trofeul -, însă următoarele mele alegeri au făcut să ratez acel final în momentul respectiv, iar acțiunea să continue în altă direcție, sângeroasă după cum am remarcat și mai sus, cu un total alt sfârșit.

Chiar dacă este o totuși o ficțiune, jocul fascinează prin această posibilitate de a te plimba înainte și înapoi printr-o bucată din viața unui om și a vedea cum este influențată de câteva decizii alese în momente aparent banale. Și, astfel, într-un scenariu o fată-i ucisă, în altul îi devine iubită, la fel de bine cum poți trece prin Late Shift fără să ajungi niciodată în momentul de mai jos.

Jocul costă 56 lei pe PlayStation 4, însă zilele acestea îl găsiți la reducere. 13 lei.

Mai ieftin decât o cafea la Starbucks.

Cum ți se pare? L-ai juca(t)?

Lasă un comentariu:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s