Mona Lisa în VR pe VIVEPORT

Posted by

Am fost de vreo 3 ori la Muzeul Luvru din Paris, de fiecare dată pe “ramura” Greciei antice, căci prinde și o parte mare de pictură și rămâne buzoianul fascinat. 🙂 Iar pe Monalisa am găsit-o mereu înconjurată de zeci de persoane care fotografiau un tablou acoperit de 3-4 rânduri de geam, fiecare cu tipul ei de protecție. Anti-glonț, anti-flash, anti.

Vezi și 🔗 T-Rex în VR (Viveport).

Săptămâna aceasta, pe 24, HTC VIVE Art a anunțat prima experiență VR a muzeului, Mona Lisa: Beyond the Glass. Și înțeleg că această modalitate de a te uita la Mona Lisa îți permite să cunoști în detaliu celebra capodoperă a lui Leonardo da Vinci, cea mai renumită operă din istoria picturii, iar experiența este disponibilă pe VIVEPORT, 🔗 aici.

Prin intermediul experienței Mona Lisa: Beyond the Glass, vizitatorilor le este oferită o nouă perspectivă asupra faimoasei picturi a lui da Vinci, precum și șansa de a intra în profunzimea operei de artă în spațiul virtual. Această experiență inovatoare și interactivă permite muzeului să ofere publicului din întreaga lume accesul la capodopera iconică a lui da Vinci într-un mod inedit.

Pe parcursul celor șapte minute de experiență imersivă, utilizatorul se află în Salle des États din Louvre, locul în care se află în mod obișnuit Mona Lisa, prin intermediul celui mai recent headset VR, VIVE Cosmos. Inițial, participantul este plasat în spatele unei mulțimi de spectatori ce privesc pictura din galeria muzeului.

Pe măsură ce mulțimea se dă la o parte, vizitatorul este adus mai aproape de pictură, sticla de protecție și rama acesteia fiind înlăturate. Aflându-se acum singur cu capodopera, participantul poate observa detaliile vii ale picturii în ulei, inclusiv textura panoului de lemn văzut prin stratul de vopsea, precum și spatele panoului, unde vizitatorii pot observa despicarea lemnului și modul în care acesta a fost restaurat.

Experiența virtuală combină imagini în mișcare, sunet și design interactiv pentru a crea o modalitate profundă și captivantă de a cufunda spectatorii din întreaga lume în operele lui da Vinci, precum și pentru a înțelege ceea ce scanarea cu infraroșu a acestei opere de artă simbolică poate dezvălui despre subiect. Transportând privitorul în timp, experiența dezvăluie informații despre modul în care opera de artă a fost original creată, dar și cum s-a transformat aceasta în 500 de ani. Componenta narativă a experienței înlătură câteva dintre numeroasele mituri despre însăși faimoasa Mona Lisa, dezvăluind mai multe detalii despre îmbrăcămintea și identitatea acesteia.

De asemenea, Mona Lisa: Beyond the Glass prezintă tehnica Sfumato utilizată de da Vinci, ce presupune suprapunerea multiplelor straturi de culoare ce sunt aplicate în tușă extrem de subțire, făcând astfel tranziția de la umbră la lumină aproape imperceptibilă. Privitorul poate experimenta efectul Sfumato al lui da Vinci, acesta fiind ilustrat prin intermediul unui fum subțire ce umple spațiul și estompează lumina. Experiența virtuală dezvăluie, de asemenea, detalii ascunse ale peisajului original din fundal.

Mona Lisa: Beyond the Glass vorbește despre importanța creării unor noi metode prin care publicul să ia parte la colecțiile muzeului și prin care instituțiile să susțină inovația ca pe un un element esențial al programului lor expozițional, atât în interiorul, cât și în exteriorul muzeului.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s