🏆 Spider-Man (2018) | #playstation4

Posted by

Marvel’s Spider-Man este un joc de tip action-adventure, dezvoltat exclusiv pentru PlayStation 4 de către Insomniac Games și publicat de Sony Interactive Entertainment Europe. Îl are ca personaj principal pe Spider-Man, super eroul lui Marvel, și este inspirat din benzile desenate, însă și alte adaptări.

Conform acestui articol de pe Wikipedia, Spide-Man este #2 în topul celor mai vândute jocuri video pentru PlayStation 4, cu 13.2 milioane de copii. #1 este Uncharted 4: A Thief’s End, dezvoltat de Naughty Dog, care a depășit milestone-ul de 16 milioane de copii, iar pe #3, cu peste 10 milioane de copii vândute, avem The Last of Us Remastered / Naughty Dog, God of War / SIE și Horizon Zero Dawn / Guerrilla Games.

13 milioane de Peter Parkeri wannabe nu se pot înșela. 🙂


Marvel’s Spider-Man

Developer: Insomniac Games
Publisher: Sony Interactive Entertainment Europe
Data lansării: 7 Sep 2018 (PS4 exclusive)
PlayStation Store: Marvel’s Spider-Man
Soundtrack: Marvel’s Spider-Man
Lista trofeelor: Marvel’s Spider-Man
Time to Platinum: 25h


De prin vară am devenit mult mai atent la jocurile pe care le joc, la experienta și cunoștințele oferite de acestea, la continuitatea seriei din care fac parte, la grafică, la poveste (campaign story) și existența corespondenților în alte media, la popularitatea jocului vs. genul acestuia, la comunitate vs. servere active și la trofeul de platină pe care îl primești la finalul tuturor probelor jocului (story și/sau multiplayer).

Iar Spider-Man a ajuns pe lista jocurilor pe care vreau să le platinez în același val cu STAR WARS Battlefront II (2017) și Sherlock Holmes: The Devil’s Daughter (2016). În cursa efectivă a intrat însă într-o pauză de Far Cry New Down și Battlefield V (cel mai bugged joc pe care l-am jucat pe PlayStation 4), într-o zi în care căutam un second-game pentru… diversitate. 🙂

Țin minte chiar că îmi propusesem să-l joc doar pentru câteva ore într-o zi de weekend, însă nu m-am mai dezlipit de el dintr-un motiv banal. Spider-Man este, cu siguranță, cel mai fascinant joc video pe care l-am jucat până acum. Grafica este superbă, iar mișcările caracterului sunt mega ușor de controlat. Este o plăcere să te dai cu pânza de păianjen prin Manhattan! 🙂

Elementul supriză pentru mine a fost faptul că jocul pune la dispoziție un open world și nu urmează comportamentul unui joc cu acțiune liniară, și că dezvoltatorul a recreat un Manhattan virtual cu foarte multe asemănări cu realitatea cât să ajungă de un articol detaliat și amplu în Business Insider, cu imagini comparative – joc versus realitate.

Manhattan în Spider-Man

Manhattan în realitate

Union Square în Spider-Man

Union Square în realitate

Lincoln Center în Spider-Man

Lincoln Center în realitate

Și exemplele pot, evident, continua.

Campania jocului este destul de complexă, iar probele pe care trebuie să le indeplinești pe parcursul ei sunt diverse, de la cele pentru care va trebui să dai dovadă de îndemânare în luptă pentru a strânge toate resursele oferite, până la mici jocuri de logică, mascate sub forma unor circuite electrice, ori formule chimice, pe care Peter Parker trebuie să le rezolve.

Și te aștepți, la un moment dat când termini campania și te îndrepți către trofeul de platină, ca acțiunile să devină repetitive. Well, cei care au gândit Spider-Man au fost destul de atenți la acest detaliu și au diversificat acțiunile pe care personajul trebuie să le facă și, respectiv, resursele pe care le câștigă la finalul fiecăreia. Story-ul este ușor de urmărit și nu plictisește.

Vei zbura cu drone, vei prinde porumbei, te vei lupta cu diverși răufăcători în toate ipostazele și locațiile posibile (ai inclusiv parte de inamici care sunt echipați cu motoare cu propulsie), vei putea folosi gadgeturi interesante, vei restabili ordinea acolo unde poliția nu mai face față, toate acestea derulându-se cu o viteză pe care tu o controlezi prin implicare.

Nu am să intru în detalii, fiecare își va construi povestea jocului după bunul plac – poți fi un Peter Parker Rambo 4, sau cel mai stealth Spider-Man pe care l-ai cunoscut -, însă am să fac o singură observație referitoare la unul dintre trofee: 🏆 A Suit For All Seasons, trofeul de collectables de la Marvel – toate jocurile au un astfel de trofeu.

Ideea e că Peter Parker al nostru poate debloca foarte multe costume, folosind diferite tipuri de tokens pe care le poți câștiga în urma acțiunilor pe care le faci în open world, pe parcursul campaniei. Mai departe, fiecare costum are o proprietate unică pe care o poți folosi împotriva inamicilor. Unele sunt chiar distractive și te vei juca cu siguranță cu toate.

Sfatul meu?

Fii zgârcit în a consuma tokenurile respective pe alte itemuri din joc precum gadgets sau upgrades, deoarece o parte dintre ele au un număr fix, iar eu a trebuit să joc și începutul unui DLC (are 3) pentru a putea face rost de tokenuri în plus, altfel nu puteam lua trofeul de platină.

Și, în plus, dacă vei face asta, vei putea debloca toate costumele lui Spider-Man înainte de finalul jocului, și nu vei ajunge să iei trofeul de platină, 🏆 Be Greater, în meniul de costume și să și scrii despre asta, ulterior, pe blog. Asta e. Pățăști. 😀

Violența în Spider-Man

This is an action game in which players assume the role of Peter Parker/Spider Man in a fictional version of New York City. From a third-person perspective, players fight crime, swing around buildings, and engage in melee combat with various thugs. Characters mostly punch, kick, and throw each other during fights; some enemy characters also use pistols and machine guns.

Combat is highlighted by realistic gunfire, screams of pain, impact sounds, and occasional slow-motion sequences. One cutscene depicts a character in the background shooting himself in the head; another cutscene depicts a mugger shooting an innocent character (just out of frame). Some missions/plotlines involve drug deals and “designer narcotics”; one scene briefly shows a duffel bag full of white packages of the drug. The word “sh*t” appears in the dialogue.

Deoarece Blood, Drug Reference, Language + Violence, Spider-Man este marcat cu T (Teens) de către ESRB, nefiind recomandat tinerilor sub 12 ani (de aici și citatul de mai sus). Nu contest încadrarea, însă după terminarea campaniei, 95% din violența din acest joc dispare și cred că ne-am putea relaxa puțin asupra acesteia.

Cât costă? Merită banii?

Subiectivă întrebare. Jocul costă astăzi 180 de lei (vezi link-urile de la începutul articolului), însă mă gândesc că poți aștepta o reducere. Cum este unul dintre titlurile pe care le urmăresc, te invit să te abonezi la 0743 GAMING, un newsletter gratuit de gaming prin WhatsApp cu o frecvență săptămânală și ceva suprize, cum a fost licența de FIFA 20 de la lansare, oferită de Electronic Arts, sau cea de Death Stranding, oferită de SIE.

Trecând însă peste cost, Marvel’s Spider-Man este, din punctul meu de vedere, un must have. Poate fi jucat singur, cu prietenii, ori în familie, de pe controller, ori tastatură și mouse, din scaun, ori canapea, fiind super ofertant din toate punctele de vedere. Singul lucru pe care aș putea să îl reproșez jocului este lipsa unui modul multiplayer, sau co-op.

L-ai jucat? Cum ți s-a părut? Impărtășește experiența ta în comentarii. Tks!

Lasă un comentariu:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s