Există un segment de jucători de video games pentru care controllerele Dualshock sunt cam ce ar fi fost usturoiul pentru Vlad Țepeș când ar fi supt sânge. Sunt cei care s-au jucat pe PC ani de zile și și-au cumpărat într-o zi un PlayStation. Cunosc oameni care își doresc să se joace la PS4 (prietenii lor sunt acolo, jocurile exclusive sunt, ei bine, exclusive), însă preferă să deschidă PC-ul unde controlul este cu mouse și tastatură, iar principalul (singurul?) gând liniștitor este dublu de FPS pe la anumite jocuri.
Iar soluții există de câțiva ani de zile.
Cea mai la îndemână, testată și de mine – pe piață au apărut între timp destul de multe variante și de la alți producători -, sunt tastaturile cu mouse de la Hori, reprezentate foarte bine de modelul HORI Tactical Assault Commander TAC Pro (redus zilele acestea la eMAG de la 952 la 714 lei). E cel mai solid echipament de gaming pe care l-am utilizat vreodată, reistent la toate izbiturile pe care și le-a luat din diferite motive (au și tot fost cărat). Este perfect funcționabil, însă îl țin în cutie (back-up?).
Și arată cam așa:
Minusul major pe care îl are treaba asta de mai sus este (sau era, nu am mai verificat) lipsa unui control mai bun asupra acțiunilor pe care le faci cu mouseul sau tastatura. De preferat o aplicație mobile, căci suntem în 2019, nu mai verificăm uleiul la jigler. Echipamentul poate fi setat, la nevoie, cu un soft de Windows destul de precar construit și cu un UI destinat parcă studenților de la Electronică și Telecomunicații de la Harvard. O plăcere, ce să mai zic.
Altfel, își face treaba bine. Emulează comenzile de pe controller perfect (fără a fi nevoie prezența acestuia!), doar că, na, același tip de senzitivitate o ai și în God of War și în Call of Duty Modern Warfare, ceea ce este foarte posibil ca, la un moment dat, să te frustreze maxim și să începi cauți alte variante. Pentru început, sau pentru cei care nu se joacă neapărat foarte mult, însă preferă să folosească mouse și tastatură, HORI Tactical Assault Commander TAC Pro este ceea ce trebuie.
Și ajungi în punctul în care vrei ceva finețe-n mouse. Nu mai vrei să-ți sară ținta și ai prefera să poți controla senzitivitatea la tap. Pentru asta există setup-uri precum cel din imaginile de mai jos, în care controllerul este prezent tot timpul, legat de un emulator precum XIM Apex, care te ajută să poți mapá comenzile de pe controller pe tastatura și mouseul conectate simultan la emulator prin USB.
– XIM Apex (olx.ro sau nou)
– Razer Cynosa Chroma (229.99 Lei, 39% discount)
– Razer Deathadder Elite (339.90 Lei, 8% discount)
Notă: funcționează și pe PS3, Xbox 360 și Xbox One.
Cum am ajuns la setup-ul de mai sus? N-am mai testat tastaturi și șoareci cum aș fi fost tentat să o fac până aș găsi ceva ce mi se potrivește MIE (deh, rămășiță a marketing-ului din gamingul pe PC!) și am căutat să vad care sunt cele mai bune tastaturi și mouși pentru gaming în 2019, iar mai multe site-uri povesteau de Razor și, specific, de cele de mai sus. Nu sunt cele mai ieftine echipamente (eu le-am prins la reducere), însă nici cele mai scumpe, căci de excentrici nu duce lipsă nici industria asta.
Sunt pentru PC, în ideea în care nu vei putea adăuga și configuri de culori pentru tastatură. Pe PC e nebunie, poți controla culoarea de pe fiecare tastă, ba mai mult, există și o pagină de unde poți descărca diferite profile. E nebunie. Acum ceva vreme aveau și unul care îți aducea aminte de Matrix, însă observ că l-au scos (cel mai probabil producătorii filmului aveau drepturi pe acel design). În fine, toată discuția asta este așa, ca să vezi ce primesc copiii cuminți care folosesc tastatura asta la PC. 🙂
La XIM Apex am ajuns după ce am căutat pe net cel mai simplu și stabil emulator pentru tastatură și mouse pentru console. Ca cerințe, trebuia să fie controlat cu ajutorul unei aplicații care să-mi permită să pot ajusta senzibilitatea fără să intru prin meniurile jocului ori de câte ori aș vrea să fac asta, să fie simplu de utilizat (apple style, fără să fie nevoie să fac și o școală pentru asta), să pot conecta orice tastatură și mouse pe care le-aș putea alege și să simt că produsul nu va fi scos de pe piață în 6 luni (comunitate, update-uri regulate și, dacă se poate, înainte să simt că aș avea nevoie de ele).
Acesta este un setup care rezolvă curat și elegant problema asta cu tastatura și mouseul pe console precum PS4 sau Xbox One.
Controversă
Știți cum o parte parte dintre românii vocali pe PS4 care joacă shootere populare precum Battlefield, ori CoD, de exemplu? Toți niște campioni. Fiecare kill a fost, evident, gândit ca la șah, cu 3-4 ani înainte, de pe vremea când se antrena la NFS, iar fiecare death este, de fapt, o eroare, undeva, cu siguranță. Și acum e lag, în 5 minute e un camper care nu știe că un câmp de bătălie cu încă 63 de inși se atacă urlând și cu pieptul dezgolit ca un adevărat erou, după care urmează tirului cei care joacă cu tastatură și mouse, mai ales că cele mai noi și populare jocuri aleg să le lanseze cross-platform (CoD: Modern Warfare, PUBG, Fortnite etc).
Iar frica celor care joacă cu controller este relaționată cu acel mouse, nu neapărat cu tastatura. Pentru că impresia generală este că poți pune ținta mult mai ușor pe buzele inamicului (ba ar trebui să se ducă pe direcție singură, ca de-aia ai dat bani pe mouseul ăla), și-i poți refațeta întreaga dantură cu gloanțele de 5.56 mm dintr-o armă M4A1. Să fim serioși. E departe de orice adevăr.
În primul rând, un device ca XIM Apex îți permite maparea butoanelor de pe controller pe o tastatură și mouse pe care ți le alegi singur. Ciuperca stângă o vei avea pe tastatură, alături de pătrat, cerc, triunghi și X, ciuperca dreaptă pe mouse, unde vei putea mapá și R1, L1, R2, L2 și R3. Rotița de la mouse o poți folosi, de exemplu pentru săgeți, de obicei cele care îți oferă acces la diferite itemuri, în timp ce celelalte le folosești de pe tastatură.
Nu te gândi că e ușor să ții și direcția și să ai și controalele în jur. E un skill care se învaț la fel cum înveți să folosești și un controller. Greu la început, gândește-te că în timpul acțiunii esta posibil ca doar unul dintre degetele de la mâna stângă să fie liber. Cu restul ții direcția (două la număr, căci nu stai pe loc, slide left și right le faci puțin în diagonală) și te joci cu crounch și sprint și X.
Mouseul. Tămâia lui Satan. Usturoiul lui Vlad Țepeș. Oricât de frumos pare, mouseul este cea mai mare bătaie de cap pentru un jucător cu un astfel de setup vs. controller, iar diferența majoră dintre controller și mouse este dată de punctul mort al ciupercii. La mouse nu ai punctul mort. La mouse nu te poți opri într-o fracțiune de secundă pe corpul inamicului, de exemplu, dându-i pur și simplu drumul, după o întoarcere rapidă.
Altfel, ciuperca mai are și o accelerație pe care o impune mișcării atunci când o ții activă într-o direcție. Pare nimic, însă lipsa acestui parametru face ca mișcarea de întoarecere controlată cu mouseul să fie o aventură. Dai într-o parte de 2-3 ori pentru a te întoarce în loc. Și nu te gândi că dacă mărești senzitivitatea, gata, ești semi-zeu, ai un ochi la spate de fiecare dată când tragi mouseul 2cm într-o parte. Ești. Dar daca vrei să te miști din loc (ori dai din greșeală în sus, ori în jos) nu vei mai fi capabil nici să te uiți drept, nu zic să mai și faci câțiva pași.
Și tu vrei să fii Ares, nu Bachus.
Eu am jucat și cu controller și cu cele două setupuri de mai sus. Sunt jocuri la care prefer controllerul, însă la shootere îmi place mai mult să mă așez la birou, cu tastatură și mouse, obișnința mea în a aborda astfel de jocuri fiind legată de lipsa punctului mort și existența unui control mult mai bun și educat în direcția de mers. Și nu sunt vreun campion, însă prefer shooterele tactice tocmai din cauza limitărilor pe care le are mouse-ul. 🙂 Pot face diferența în squad-uri, cu acțiune coordonată și dictată de intelul pe care acestea îl pot obține de la adversari.
Tu ce zici de asta?