Astăzi se împlinește 1 an de când Electronic Arts a lansat Battlefield V, cea de-a şaisprezecea ediție a seriei Battlefield dezovoltată de suedezii de la EA DICE (Digital Illusions), disponibilă pe Microsoft Windows, PlayStation 4 și Xbox One. Înțeleg că jocul a fost vândut în peste 7,3 milioane de exemplare până la sfârșitul lui 2018, însă, pentru Electronic Art nu a fost neapărat un succes comercial, ci mai mult o dezamăgire.
Din punctul meu de vedere, Battlefield V a fost dezamăgitor doar în ceea ce privește bugurile relaționate cu trofeele oferite, motiv pentru care cred că, de fapt, l-am terminat de vreo două ori. În același timp însă, Battlefield V este jocul cu cea mai tare campanie single-player cu setup militar de război pe care am jucat-o până acum. Poveste, realism, intensitate, grafică – toate la un loc.
Am strâns mai jos câteva idei despre experiența mea cu acest joc, orientată către trofee. Nu este un review, însă îți face o idee asupra jocului, fără prea multe materiale foto / video, pe care le-am evitat pentru a stârni doar curiozitatea și puțin din imaginația celor care nu l-au jucat. Poate-poate. Și da, e un joc pe care merită să-l joci, îl găsești și în EA Access (19 lei lunar).
Developer: EA DICE
Publisher: Electronic Arts
Data lansării: 20 Nov 2018
EA Access: Da.
PlayStation Store: Battlefield V
Lista trofeelor: Battlefield V
Time to Platinum: Destul de incert 🙂
War Stories
Pentru trofeul de platină ai nevoie să joci ambele module, multiplayer și single-player. Battlefield V are 21 de trofee, plus cel de platină, dintre care doar 6 sunt pentru War Stories (campania single-player), cele listate mai jos. Pentru a nu te pierde în detalii, trebuie să setezi dificultatea jocului pe Hardcore, iar până la finalul celor trei War Stories – Under No Flag, Nordlys & Tirailleur – le vei avea pe toate. Nu e nevoie să refaci jocul pe Medium și Hard, cumva se înțelege că poți. 🙂
Iată și trofeele, cu mențiunea că ultimele 4 le primești pe toate la final.
🏆 Lovely – Complete Under No Flag War Story
🏆 Store fuglar fanga ingi flugor – Complete Nordlys War Story
🏆 Ou La Mort – Complete Tirailleur War Story
🏆 Sins of the Fathers – Complete the War Stories Under No Flag, Nordlys & Tirailleur on Hardcore
🏆 Storyteller – Complete the War Stories Under No Flag, Nordlys & Tirailleur on Medium
🏆 Veteran – Complete the War Stories Under No Flag, Nordlys & Tirailleur on Hard
Dacă ideea de Hardcore ca nivel de dificultate într-un joc te sperie, well, în cazul Battlefield V îți dau dreptate. 🙂 Misiunile sunt grele, checkpoint-urile nu neapărat foarte dese ca în cazul Call of Duty: Modern Warfare (2019), unele checkpoint-uri le vei repeta de câteva ori bune, însă poveștile sunt foarte bine regizate și ofertante ca intensitate, AI-ul prietenos, condiții în care finalul nu poate fi decat rewarding.
Under No Flag
Under No Flag este povestea lui “Billy” Bridger, un spărgător de bănci obligat cumva să se alăture armatei britanice în schimbul ștergerii cazierului, fiind repartizat în primăvara lui 1942 într-un detașament special condus de George Mason (interpretat de Craig Fairbrass), ca expert în demolări (le avea cu dinamita :)).
Misiunile au loc în Africa de Nord, unde cei doi, George Mason și Billy Bridger, se vor infiltra pentru a sabota câmpurile aeriene germane. Cumva, am terminat Under No Flag foarte rapid. Fiind prima misiune am pariat pe modelul Rambo și, cumva, mi-a și ieșit. Under No Flag nu mi s-a părut foarte complicată, însă cred că am avut în câteva momente unele alegeri destul de norocoase.
Îți vei aminti de Bridger când vei juca hârți precum Sudan în multiplayer. 🙂
Nordlys
Nordlys ne duce în primăvara lui 1943 din munții Norvegiei, unde o vei cunoaște pe Solveig Fia Bjørnstad, fiica unui membru al unei grupări de rezistență ce este prins(ă – căci este vorba despre o femeie) în timp ce spiona o fabrică ce producea apă grea în Norvegia pentru cercetarea armelor nucleare în Germania.
Solveig are 17 ani. Iar pentru o imagine completă, imaginează-ți că misiunile pe care trebuie să le duci la bun sfărșit pentru a ajunge într-o primă fază la fabrică la mama ei, sunt pe timpul nopții. Norvegia, da? Poți muri de frig dacă nu găsești surse de căldură, iar gloanțele pe care le ai sunt sub limită. La fel și cuțitele pe care le poți arunca.
Dacă aș fi fost pisică, aș fi putut spune că Nordlys mi-a mâncat vreo 3 vieți. 🙂 A trebuit să învăț efectiv traseul fiecărui inamic, să mă întorc de câteva ori prin bazele cucerite anterior în căutare de gloanțe, cuțite sau arme cu ceva gloanțe rămase prin încarcătoare, plus că trebuie să-ți petreci 99% din timp in cover pentru a evita orice alarmă.
Tirailleur
Tirailleur se întâmplă în toamna lui 1944 în Franța, unde soldații din Senegal sunt trimiși să ajute la eliberarea țării de ocupația germană. Povestea îl are ca personaj central pe un tânăr recrut senegalez, Deme Cisse, care, pe lângă nemți, se luptă și cu discriminarea din partea armatei franceze și reușește un final ca în filme. No spoiler. 👊
Tirailleur a fost crema pe tort.
După o Africă de Nord explozivă și o Norvegie în frig, la lumina lumânării, Franța în culorile toamnei și accentul lui Deme, chiar dacă tonul e de mult ori unul îngrijorat, te împing la relaxare. După primele minute însă, nici nu știi ce ai vrea să eviți mai întâi: momentele în care se aud zeci de arme, iar gloanțele izbesc orice obstacol în calea lor, sau cele în care te rogi să auzi pașii inamicilor pentru a identifica direcția lor de patrulare prin pădure.
Mi s-a părut cea mai intensă dintre toate, cea mai bine scrisă, cu treceri dintre scenele de război și cele în care Deme se desparte (cu sau fără voia lui) de pluton perfect editate, cu un sunet (muzica + efecte speciale) ce te trece prin toate gândurile și un final…
Concluzionând, Under No Flag, Nordlys & Tirailleur pe nivelul de dificultate Hardcore formează, în opinia mea, cea mai tare campanie single-player cu setup militar de război pe care o poți juca pe PlayStation 4 la ora actuală.
Multiplayer
Battlefield V este un joc foarte activ, cu îndeajuns de multe servere active și jucători pentru fiecare dintre scenariile / modurile de joc oferite. Cel puțin pe Europa nu pare să tușească, ci dimpotrivă, mi se pare mai activ ca niciodată. Găsești jucători activi la orice oră din zi și din noapte.
A fost, cel mai probabil, cel mai jucat multiplayer de mine anul acesta. Am și avut noroc și am cunoscut câțiva jucători români mișto și am reușit să-l platinăm cu toții în toamna asta. E un joc pe care vi-l recomand să-l jucați cu prietenii. Altfel, vă veți face oricum repede prieteni prin game chat.
Notă: Pe contul meu de Instagram, în Highlights, am început să urc de câteva săptămâni deja, materiale video din jocurile pe care le joc, printre care și Battledfield V. Aruncă o privire, acela este mood-ul. 🙂
Câteva idei despre trofeele din multiplayer:
– Nu-ți bate capul cu Jack of All Trades, Eager Beaver și Elite, pentru care trebuie să faci foarte multe puncte. Ține minte doar să joci în mod egal la început cu toat cele 4 clase și, la un moment dat, le vei lua.
– Pentru Death from Above, trofeul pentru care trebuie să dobori 5 stationary weapons cu tot cu inamic în ele, vezi clipul de aici. Am găsit o metodă super easy, deși trofeul pare foarte complicat, iar raritatea lui spune același lucru.
– Este posibi ca Off-hand (kill 10 enemies with secondary weapons in a round) să îți facă probleme. Well, se poate boost-ui cu ajutorul unui prieten, intrând amandoi pe același server, până când echipele vor fi diferite. Și dacă tot sunteți acolo, vedeți și Fender Bender (roadkill 5 enemies).
– Hoist the Flag (capture 10 flags in Frontlines) îți va face probleme pentru că… nu mai există modul Frontlines. Cumva l-au scos (nu mai sunt serere dedicate deși apare în meniul de multiplayer), însă a mai rămas ca a treia zi în Grand Operations pe Rotterdam și Twisted Steel.
Firestorm
Firestorm este un mod battle-royale introdus în Battlefield V în capitolul 3 din Tides of War – Trial By Fire (unul dintre update-urile din vară). Acesta a fost dezvoltat de Criterion Games în parteneriat cu DICE și și-a găsit repede adepți. Am jucat câteva meciuri, am gâștigat și la Solo și în Squad, însă neavând neapărat o miză, jocurile de gen battle-royale mă pierd destul de repede.
Dacă ești unul dintre jucatorii de Firestorm, poți lăsa un comentariu cu detalii. Eu îl joc rar și împreună cu aceiași oameni, sărind de fiecare dată la Odenberg. Una dintre cele mai demente partide a fost un Solo în care ne-am putut sincroniza 7 înși pe același server și am sărit la Odenberg cu singura regulă eficientă: dacă vreun player trage, nu e de-al nostru și trebuie eliminat. Că doar nu era să ne îmbrăcăm la fel. 🙂
L-ai jucat? Cum ți s-a părut? Sau, dacă nu l-ai jucat, ce părere îți lasă trailerele și povestea de mai sus?