Google a confirmat problemele de securitate ale camerelor foto de pe telefoanele Pixel si Samsung

Posted by

O parte dintre noi ne-am trezit azi dimineață cu știrea asta în Forbes (via).

Pe scurt, după ce au făcut câteva investigații, niște băieți au descoperit că telefoanele Google și Samsung sunt vulnerabile – pe 4 iulie au trimis un raport al vulnerabilităților aplicației pentru camera foto către Google -, permițând atacatorilor să facă o grămadă de lucruri cu telefonul tău, fără ca tu să știi: poze, clipuri video, să înregistreze convorbirile și alte lucuri simpatice de genul ăsta.

However, a  discovery of vulnerabilities affecting Google and Samsung smartphones, with the potential to impact hundreds of millions of Android users, is the biggest to date. What did the researchers discover? Oh, only a way for an attacker to take control of smartphone camera apps and remotely take photos, record video, spy on your conversations by recording them as you lift the phone to your ear, identify your location, and more. All of this performed silently, in the background, with the user none the wiser.

Telefoanele afectate sunt Pixel 2XL și Pixel 3 (vezi aici cum ți se poate folosi camera fără ca tu să știi), însă, din câte înțeleg și telefoanele Samsung. Tind să cred că toate, nu se face referire decât la Samsung’s Camera app care a cauzat lipsa securității. Nu cred să aibă 18 aplicații pentru camera foto, câte una pentru fiecare model în parte. Teoretic, softul e același, faci 1 pentru a deservi toate tipurile de camere pe care le-ai putea avea montate pe telefoane.

Acum, dacă te gândești, trăim niște ani interesanți din acest punct de vedere. Huawai acuzată de spionaj, Smansung și Google cu breșe de securitate ale căror costuri reale nici nu o să ai cum să le poți calcula vreodată – băieții ăștia au descoperit chestii asemănătoare și pe la Alexa și Tinder -, iar dacă ne relaxăm puțin și facem o listă mai largă, ne dăm seama că datele noastre au umblat pe la atâția, încât nici nu ar trebui să ne mai mirăm de ce facem niște lucruri pentru care nu avem neapărat o explicație logică când vine vorba de… alegeri electorale, ori cumpărături, de exemplu. 🙂

Nu ne dor treburile astea pe moment. Nu simțim. Nu te va trage nimeni săptămâna viitoare de umăr pentru a te șantaja cu o poza cu tine-n fundul gol în baie (deși, teoretic, pe undeva, poza respectivă poate fi stocată pentru… future development :-). Al tău! În format HD, ca ultimele poze de pe Marte.), motiv pentru care sunt sigur că nu se va întâmpla mai nimic. Nu va renunța lumea la Samsung pentru atâta lucru.

Cred însă că o să fie distractiv când vor bubui toate acestea precum scandalul Cambridge Analytica. Va fi interesant ce am mai afla despre noi ca suntem capabili să facem precum oile, plecând de la a ne hlizi pe net prin toate aplicațiile care ne promit pătrățele pe abdomen și o piele pe față fără nicio cât de mică cută.

* Photo by Ravi Kumar on Unsplash

Lasă un comentariu:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s