Despre noi si mersul la vot

Posted by

Sunt unul dintre cei care vreo în urmă cu un deceniu a ocolit pentru o perioadă cabinele de vot. Dar ce zici eu aici? Eram atât de scârbit de ce se întâmplă, încat m-am și exprimat public despre asta, în repetate rânduri, cu exemple, privind foarte logic inutilitatea votului prin prisma nevoii imediate de schimbare. Și sunt sigur că am și convins destui să nu meargă la vot.

Scârba nu a dispărut, iar bătălia inegala, absurdă și impusă de instituțiile statului (de oameni care trăiesc în același bloc cu mine și tine!!) pare să se generalizeze, însă, acum câțiva ani, în timp ce dârdâiam la proteste, am realizat că lucrurile nu se vor schimba rapid în bine și că, cel mai probabil, de acțiunile mele se vor bucura niște generații care se vor uita la anii 2000 cum ne uităm noi la Horea, Cloșca și Crișan.

Repet. De acțiunile mele.

A sta acasă nu e o acțiune. A te mira zilnic pe Facebook de prostia unuia sau altuia care-ți va fi președinte zilele ce urmează e o acțiune care nu ajută cu nimic acest proces comun, ci spune lucruri despre tine, reperele pe care le ai în societate și starea ta emoțională.

Nu m-am uitat la liveurile cu “dezbaterea” Iohannis vs. Dăncilă și nici nu i-am înțeles pe cei care voiau să-i vadă împreună. Încă nu pot uita Iohannis vs. Ponta.

S-a întâmplat însă cum bănuiam, nu a fost nevoie decât să deschid Facebook zilele acestea și am servit toate glumele la prima țigară. Să-i aducem împreună, sau separat, pentru a-i vedea cum răspund la întrebările despre limba engleză sau la probleme de matematică arată, sincer, cât de proști suntem noi cu toții. Pentru satisfacearea unor astfel de nevoi, și nu judec, exista OTV și încă există (cred) emisiunea lui Capatos. Sau Măruță, dacă te crezi mai rafinat. 🙂

Pe cei doi însă, urmează să-i votăm să ne reprezinte în lume, nu credeți că e puțin cam târziu să mai avem discuții la mișto? Ce așteptări ai de la ei? Să-ți rezolve aria cercului? Respiră de două ori, bea o gură de apă, eliberează-ți mintea ca și cum urmează să meditezi, sau orice altceva faci în direcția asta, și citește dialogul ăsta dintre un jurnalist și unul dintre cei doi potențiali șefi de stat, în România lui 2019.

„- Cum se calculează aria cercului, dacă ne puteţi spune…
– Raza la pătrat.
– E PI x raza la pătrat.
– PI x raza la pătrat. Am dat meditaţii la matematică şi credeţi-mă.”

Wow. Am și eu câteva întrebări.

Care-i logica? Cine pune o astfel de întrebare?

De ce ai răspunde serios la o asememnea întrebare în acel moment?

Care este relevanța ei în economia acelei dezbateri?

Mai existau și alte întrebări încuietoare din clasele V-VIII la o dezbatere care ar fi trebuit să răspundă la întrebarea: “– Băi, ce planuri ai în cap să ieșim din mizeria asta?“. O dezbatere pentru care un sfert din bula mea de Facebook și-a dorit-o față în față, scrâșnind principii democratice în statusuri?

Pentru asta i-ați chemat?

Asta voiați să știți de la un viitor președinte?

Că e proastă (și) la matematică?

Asta o să și livreze până când vom decide să o uităm și să dispară.

Toți suntem proști la ceva. Diferența e că Dăncilă are, după perioada în care ne-a gestionat banii, șansa ca semnătura ei să și grațieze. Sau să propună șefi la SRI. Sau să ne reprezinte în lume.

Vrem schimbare, dar nu ne-o asumăm și noi, și cu atât mai puțin costurile schimbării în noi, în comportamentul nostru.

Râde o lume întreagă de boroboațele Veoricăi, cum o alintă superior bula mea. Iar pe Iohannis îl știm. Nu-i prezent când ai nevoie de el. E acasă, a terminat la ora 16 programul. Pentru ce să ne dorim să-i vedem împreună? Să-i facem de rahat în fața întregii țări, după care să ne ducem la vot plini de importanță și să ne facem un selfie cu buletinul la ieșire? Nu vede nimeni o mică fractură în treaba asta?

Nimeni? 🙂

Concluzia despre bula mea rămâne în picioare și pentru alegerile ce urmează.

PS. Gândește-te că, în ceea ce privește politica din țara asta, ai un morman uriaș de rahat în living, până în tavan!, și o periuță de dinți cu ajutorul căreia trebuie să faci curat. Tu, tati. Nu americanii, nu rușii, ăștia doar îl vor răscoli. Tu. Noi adică. Indiferent cu cine votează fiecare. E un război de uzură, care însă trebuie dus până devine obișnuință pentru a ajunge să trăim civilizat, decent, frumos. Cum ne dorim, nu? Bun, păi și CÂND începem? După ce ne uzăm și noi de tot? Tic-tac.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s