Stiri false, scenarii halucinante si munca de acasa || autoizolare || ziua 5 – #lavieonline

Posted by

Zilele acestea citim pe rețelele sociale, bloguri și presă tot felul de opinii de la tot felul de oameni. Cred că este perioada cu cea mai mare dezinformare online pe care am trăit-o până acum, diferența majoră fiind aceea că, astăzi, jucătorii din fake-news sunt câteva milioane de utilizatori ai rețelelor sociale, iar principalele emoții care provoacă postările sunt frica și frustrarea (logică, de altfel), alimentate însă de lipsa de educație a unora și starea emoținală a fiecăruia.

Toată lumea își dă cu părerea și dă share. De la oameni care n-au scris un status pe FB în luni, până la persoane publice precum Dorian Popa, de exemplu, ori politicieni. Apar poze și clipuri cu tancuri pe centura Bucureștiului și prin Otopeni, ori scenarii sumbre cu China atacată de SUA cu viruși. Peste toate acestea, oriunde întorci capul citești frustrări și miștouri pe tema măsurilor luate de autorități, care sunt ori prea devreme, ori prea tardive. Dai pagina și te intâmpină și câteva comparații ale covid-19 cu alte boli.

Din punctul meu de vedere, valoarea datului cu părerea despre potențialele scenarii tinde spre zero (indiferent de tabăra în care simți că te-ai afla), însă rezultatele efective nu pot fi altele decât stres, anxietate, iar mai departe depresie, și sunt din plin alimentate de izolarea socială din offline. Grija în perioada următoare este de a servi și efectele izolării de care ne vom lovi cu siguranță dacă efectele Covid-10 vor escalada și la noi.

Suntem diferiți, avem nevoi diferite (vezi, de exemplu, acest dialog – 🎥 am rezolvat cu termometrul :D). Ce ție ți se pare un nimic, pentru altul poate însemna viața. Ce este urgent pentru tine, poate fi ultima problemă a altuia. Nimeni nu e pregătit pentru o pandemie internațională, criză economică sau stări de urgență, motiv pentru care trebuie să avem o raportare comună la informare. Ministerul Sănătății are și o campanie pe tema asta pe care o desfăsoară pe Facebook. DSU la fel.

(sursa)

Vrei să dai share la ceva? Masiv? Dă la clipul ăsta.

Despre situația coronavirus în România, eu mă informez de pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătății, pagina de Facebook a Departamentului pentru Situații de Urgență (sunt la see first), Știrile ProTV de la 19, câteodată Digi și, pentru situația la nivel internațional, am deschis non-stop pe unul dintre monitoare siteul worldometers.info/coronavirus, de unde poți găsi dacă te interesează și alte surse oficiale din alte țări.

Devine obositor să verifici teorii, conspirații și opinii cu caracter de adevăr venite din partea unor oameni pe care-i bănuiesc că au chiulit masiv în anii de școală, și care, din diferite motive, ajung virale. Viața-și continuă cursul, trebuie să și muncim, pe cât se poate de remote, nu să ne ocupăm timp verificând ieșiri precum cea a lui Dorian Popa, de exemplu, în urma căreia eu m-am gândit că John are toate șansele să nu treacă testele PISA.

Iar de aici până la demascarea unei conspirații interplanetare nu mai poate fi decât un pas. 🙂

Dar divagăm deja și n-au trecut decât 5 zile și o bună bucată din cea cu numărul 6. Am scris târziu această postare, acum am apucat. Ziua de luni a început în forță, a continuat la fel de activă și nici nu dă semne că se termină repede. 🙂 Printre emailuri, mesaje și video call-uri cu colegi de birou, de industrie și parteneri, am făcut însă și fotografia de mai jos.

Este o bucățică de istorie. A mea, cel puțin. Eram într-un video call de planificare de acțiuni împreună cu colegii mei, Dorin își spunea părerea despre un proiect, la televizor tocmai ce avusese loc anunțul decretării stării de urgență, iar pe grupul nostru de Whatsapp o colegă ne trimisese o fotografie a unui pachet pe care tocmai ce îl primise, cu câteva lucruri necesare zilele acestea.

125h+ and counting. All good.

Stay online, stay safe.

One comment

Lasă un comentariu:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s