Cand calculatorul tau de acasa poate ajuta oamenii de stiinta in lupta impotriva Covid-19

Posted by

Vijay Satyanand Pande este un american născut în Trinidad Tobago din părinți indieni. Lucrează la Stanford University din California și conduce o echipă de fizicieni, chimiști, statisticieni, informaticieni, biologi și biomediciniști care s-a dovedit responsabilă pentru mai multe progrese în domeniile chimiei biofizice. Iar astăzi, unul dintre proiectele Pande Lab (Folding@Home) susține (și) lupta împotriva Covid-19, prin prisma studierii proteinelor din virus.

🔎 Vezi aici cum au abordat Ebola și cum vor să aplice același lucru pentru Covid-19. Momentan, F@H luptă și împotiva următoarelor boli: cancer, Alzheimer, Huntington și Parkinson.

F@H este un proiect bazat pe un sistem informatic distribuit pentru simularea dinamicii proteinelor și este public, în ideea în care oricine poate ajuta prin punerea la dispoziția Pande Lab a puterii de calcul pe care o are pe acasă: laptop, desktop. Perspectivele din aceste date pe care computere din întreaga lume le generează îi ajută oamenii de știință să înțeleagă mai bine procesele biologice și să ofere noi oportunități pentru dezvoltarea unui tratament.

🙋 Cum poți ajuta?

  • descarcă și instalează F@H
  • opțional, poți verifica ce procesor mai poți adăuga (eu am avut opțiunea și am adăugat și procesorul de la placa video), default fiind doar procesorul de pe placa de bază
  • start folding 👍

ℹ️ Alte detalii tehnice și costuri aici.

De exemplu, ei spun că pentru 8h/zi, curentul electric te poate costa, lunar, cam cât un abonament jmeker la Netflix, cu 4 deviceuri și tot pe atâtea K-uri. Pe care oricum le-a limitat în perioada asta. 😛 Mai jos e un screenshot al aplicației care rulează un proces din cadrul proiectului 14572, unul dintre proiectele care luptă împotiva SARS-CoV-2 (covid-19).

PS. Vă puteți organiza și în echipe. ❤️

* Photo by Fusion Medical Animation on Unsplash

Lasă un comentariu:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s