gaming: you are dead

Posted by

Ieri mi-am descărcat Day Z, un joc despre care am discutat într-un Party pe PlayStation cu câțiva prieteni în urmă cu două zile, Victor nu a mai avut răbdare, iar restul nu l-am putut lăsa singur în această grea încercare. 😂 Până la urmă, cum ai putea petrece o pandemie reală fără să testezi și un setup post-apocaliptic, cu oameni infestați (zombie) și o situație socială în care fiecare se luptă pentru nevoile din prima treaptă a lui Maslow?

DayZ este un survival game, acțiunea se petrece într-o regiune inventată din Rusia, un open world cu o suprafață de 225km pătrați, iar scopul jocului este de a supraviețui cât de mult poți. Trebuie să te hrănești, să te hidratezi, să nu te îmbolnăvești / rănești, să te aperi de, ori să vânezi animale, să eviți sau să te lupți cu zombies, însă să și gestionezi relația cu ceilalți 59 de jucători, oameni cel mai probabil la fel de izolați ca și noi în perioada asta.

Iar dacă ai rămas până aici și nu ai închis siteul, cel mai probabil te întrebi și cum începe toată această poveste din DayZ. Iată:

L-am jucat aseară pentru 2-3 ore împreună cu doi prieteni, iar în tot acest timp nu am reușit să ne întâlnim decât o singură dată, doi dintre noi, iar în rest am tot murit de foame, de sete, bolnavi, răciți cobză prin vreo casă, ori sângerând. Am întânit rar playeri prietenoși, în timp ce zombies nu par neapărat foarte periculoși, deși fiecare conflict se încheie destul de repede și nu neapărat cu un rezultat fericit.

Vremea este destul de schimbătoare (ne-a cam plouat, sincer), iar jocul nu oferă minimap, hartă in-game, ori vreo posibilitate de a te orienta, alta decât propriul simț de orientare al jucătorului. Nopțile sunt nopți, vizibilitatea fiind redusă la maxim, iar pe langă hrană și apă, următoarea necesitate a fost aceea de a cunoaște locul în care ne aflăm. Ușor, ușor, presimt că vom învăța și ceva rusă.

Privet!, ca să zic așa, deși numai – Salutare! nu-ți vine să mai dai când vezi că următoarea localitate al cărui nume nici măcar nu-l poți citi, ce să mai spun și de a-l comunica prietenilor, e la 3km. Trei. 🙂

DayZ un joc de durată, cu un learning curve mai anevoios datorită gameplay-ului ce nu se bazează pe skilluri pe care le poți învăța mecanic (eg. curse cu mașini), ci necesită multă atenție, relaționări logice, ori skilluri de comunicare pentru a putea supraviețui oricărei încercări. Nu știu cum va evolua, de moment am adoptat strategia trial and error. Ai vreun sfat? 🙂

Resurse:
🎮 Day Z – PlayStation Store
🌍 Day Z map – laptop
📱 iOS | Android – Day Z map mobile app

Altfel, cel mai comun lucru a fost cel din imaginea asta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s