Și nu mă refer aici la liniile terestre, pentru care unii au așteptat chiar și ani de zile (se întâmpla înainte de ’89) pentru instalare. În bula mea, cu puține excepții, în 2020 acestea sunt pe același nivel cu limbajul morse, singura diferență fiind aceea că nu găsești în comerț aparate pentru a comunica prin morse și trebuie să fi făcut puțină fizică, poate puțin mai mult decât am văzut că se învață de pe Facebook, în paralel cu politica, medicina, ori marketingul. 🙂
Există un segment de populație pentru care locația nu e neapărat foarte importantă când vine vorba de muncă. Un segment norocos, mostly millenials, segment care în perioada asta de distanțare socială s-au putut adapta mult mai ușor, cel puțin teoretic, însă avem deja și studii de caz printre business-urile de servicii digitale. Iar dacă vă întrebați care este numitorul comun al acestui segment, răspunsul este simplu: utilizarea tehnologiilor noi, software și hardware.
Nu cred că există nimic altceva mai bun de urmărit anii aceștia, pentru a rămâne conectat cu prezentul și a nu te pierde în viitor. Tehnologia deschide mai multe porți decât orice altceva în momentul ăsta, iar dezvoltarea din ultimii 40 de ani face ca noi să fim cele mai tari generații care au trăit pe pământul ăsta, mai tari decât cele din timpul industrializării din 1700-1800. Generația mea a evoluat de la telefon fix la deviceuri de purtat la mână mai puternice de sute de ori decât calculatoarele pe care am studiat în școală.
Dar să revenim la… telefonul fix.
Zilele trecut citeam acest articol de pe blogul Google și aflam de varianta Max de la Nest Hub, o jucărie care încă lipsește de pe piața din Europa, însă e 200$ ș-un pic în State și adus în plasă la 2000 ron mai în spate, în România. L-am găsit livrat de eMAG, însă s-a grăbit parcă să nu mai facă parte din oferta magazinului. Se conectează foarte rapid la serviciile Google și ai astfel acces de la Calendar și Meet, până la Youtube. On top, sunetul, ecranul de 10 inch și designul îl fac plăcut pe birou.
* pe olx l-am găsit nou la 1100 ron.
Azi am aflat de Facebook Portal, un feel de Nest Hub / Max de la Facebook. Lansat în 2019, Portal vine în 4 variante, de la 130$ până la 180$. Variantele Portal și Portal+ sunt chiar pe același palier cu Max, diferența fiind aceea că accesează serviciile Facebook. Nu ai parte de Meet, dar poți sta pe Messenger și Whatsapp. Nu ai Youtube, dar, fiind vorba de Facebook și de faptul că întâlnirile sunt cu familia și prietenii, te poți juca și cu emoticoane și AR-uri în real time.
Am mai găsit variante și de la Lenovo și Amazon, însă dacă în primul exemplu ar trebui studiat ce permite utilizatorilor, în cel de-al doilea mă pot gândi doar că m-am născut pe continentul nepotrivit.
Acum, pentru mine ideal ar fi produsul celor de la Google, acoperă majoritatea serviciilor pe care le folosesc în munca curentă, însă are un minus uriaș: limitările de soft, pe care le-ar rezolva un browser (eg. să te dai pe Facebook Messenger). Da, da, Chrome, și eu m-am gândit la asta și chiar există o posibilitate de a-l accesa, deoarece este inclus în Google Home Hub, însă, surpriză, fără posibilitatea de a introduce text. Doar voce.
“OK, Google. Who is Dorian Popa?” îmi va returna cel mai probabil pagina de Wikipedia a celebrului artist român, unde pot face click mai departe și vizita, de exemplu, sursele prezentate acolo. Dar nu pot folosi browserul pentru a vizita si pagina costin.ro, mai puțin celebră și decât Cheluțu’. Și da, bănuiesc că pot ajunge pe Facebook, doar că acolo nu voi avea posibilitatea să mă autentific, deoarece nu există nici o forma de a scrie acest lucru, iar autentificarea prin voce nu există. 🙂
Cunoaște / folosește cineva vreun device care-ți poate oferi ce face Nest Hub Max, însă să pot accesa și minim un browser cu text input? 🙂 Ideal ar fi un device care să știe Meet, Zoom , WhatsApp, Messenger și Skype. Exclus tablete, pentru băiatul amuzant din spate. 🙂