Studiu: Utilizatorii de jocuri video din Romania

Posted by

RGDA, Asociatia Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România, a anunțat în cadrul Dev.Play 2020 rezultatele  “Utilizatorii de jocuri video din România”, cel mai detaliat studiu public realizat vreodată despre relația românilor cu jocurile video.

Conform acestuia, în România sunt 7.9 milioane de utilizatori de jocuri video pe smarphone-uri, PC-uri, console sau tablete, iar studul dezvăluie și alte informații, precum cele mai populare platforme pe care românii se joacă, ce vârste și studii au jucătorii din România, cât plătesc și de unde cumpără jocurile etc.

Din cei aproape 8 milioane de români cu vârste între 15 și 64 de ani, 52% sunt bărbați și 48% sunt femei

  • Vârsta medie este 39 de ani la bărbați și, respectiv, 35 de ani la femei. 39% dintre jucătorii adulți au studii superioare, iar 48% dintre aceștia sunt căsătoriți sau în uniune consensuală.
  • Un utilizator se joacă în medie pe 2-3 dispozitive. Cele mai populare platforme pe care românii se joacă sunt telefonul mobil (64%), PC/laptop (60%), urmate de tablete (20%) și console (15,5%). Urmează jocurile online, jucate de 14,3% dintre jucători și jocurile din social media, jucate de 6,7% dintre aceștia.
  • Deși jocurile pe mobil sunt cele mai populare, acestea sunt preferate de doar 23%, românii preferând să se joace pe calculator sau laptop (42%) sau pe consolă (29%).

45% au spus că plătesc pentru jocuri, în timp ce 55% preferă să le descarce de pe torenți

  • Cei care cumpără jocuri video o fac în special din magazinele online precum Steam, Epic Store (63%), le cumpără noi din magazine (53%) sau second hand (27%)
  • Dintre cei care se joacă pe consolă, 48% utilizează Playstation 4, 18% Xbox One, 10% Playstation 3 și 9% Nintendo Switch, topul preferințelor rămânând similar.  68% din jucătorii de console plătesc lunar 46 de Lei.
  • Printre jucătorii de jocuri mobile, cel mai des întâlnit sistem de operare este Android (78%), menționat la o distanță considerabilă de iOS (15%). Suma cheltuită într-o lună pentru jocurile pentru telefoanele mobile este de aproximativ 9 lei.
  • Pentru românii care se joacă pe PC sau laptop, Windows este sistemul de operare cel mai des utilizat (93%). Suma pe care o cheltuie într-o lună aceștia pentru jocurile pe PC este de aproximativ 24 de lei.

Motivațiile și preferințele legate de gaming ale românilor

  • 7 din 10 jucători au ca motiv principal pentru a se juca dorința de a se relaxa după o zi grea, în timp ce pentru 5 din 10 jocurile sunt un hobby. 40% se joacă pentru a scăpa de plictiseală, în timp ce 30% o fac pentru a învăța ceva nou.
  • Aproape toți respondenții au ca loc preferat pentru a se juca intimitatea propriei case, 21% menționând că se joacă și la prieteni acasă, iar 15% în transportul în comun.
  • Jocurile multiplayer sunt preferate de către 53% dintre respondenți, urmate de cele single player (47%). În ceea ce privește tipul jocurilor, în topul preferințelor se află jocurile de aventură 54%, jocurile de strategie 51% sau jocurile de tip first person shooter (FPS) 47%.

Datele sunt curprinse în acest infografic, iar mai multe detalii sunt disponibile pe pagina oficială a studiului.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s