Bogatii si saracii Romaniei 2020 | studiu

Posted by

La începutul săptămânii, Gfk a dat publicității rezultatele “Puterea de Cumparare in Europa si in Romania in 2020”, un studiu care ne arată unde locuiesc bogații, atât la nivel european – un continent cu o putere de cumpărare medie pe cap de locuitor de 13.894 EUR în 2020 -, cât și local, în carpato-danubiano-pontic, România aflându-se pe locul treizeci și unu în clasamentul european, sub Ungaria, cu aproximativ 60% sub media europeană.

Liechtenstein – Ucraina: 37 – 1

Chiar și așa, cu 14k medie per capita, venitul net disponibil din cele 42 de țări studiate variază imens. În timp ce Liechtenstein, Elveția și Luxemburg au cel mai mare venit net disponibil, sărăcia ne face cu mâna din Kosovo, Moldova și Ucraina, țările care au cel mai mic venit din Europa. Ca duș rece, Liechtensteinienii, bogații adică, au puterea medie de cumpărare de peste 37 de ori mai mare în comparație cu cea a ucrainenilor, ocupanții ultimului loc.

Impactul Covid-19

Puterea medie de cumpărare pe cap de locuitor arată o scădere de aproape 5,3% în 2020 comparativ cu anul trecut, scădere care poate fi atribuită în principal răspândirii COVID-19 și impactului economic rezultat.

Liechtenstein și Elveția sunt țările care au suferit cel mai puțin ca urmare a crizei, impactul coronavirusului în Liechtenstein, de exemplu, fiind cu aproximativ 85% sub media europeană, iar ultimul loc dintre cele 42 de țări din clasament este deținut de Turcia, unde Indexul de Impact Corona este de peste 2,8 ori mai mare decât media europeană.

Prin Indexul de Impact Corona, GfK a calculat măsura în care au suferit țările europene ca urmare a efectelor COVID-19 și arată diferențele în ceea ce privește pierderea prosperității în rândul gospodăriilor private ca urmare a crizei coronavirusului, facilitând astfel comparațiile naționale și regionale din Europa.

România

România are un decalaj foarte mare între bogați și săraci, iar București conduce clasamentul cu o diferență semnificativă. Locuitorii din capitală au puterea de cumpărare cu peste 81% mai mare în comparație cu media națională. Bucureștenii au veniturile pentru cheltuieli și economii de trei ori mai mari în comparație cu locuitorilor din județul cu cea mai mică putere de cumpărare, Vaslui.

Județele Arad, Arges și Prahova cresc fiecare cu un loc în top zece din perspectiva puterii de cumpărare, ocupând pozițiile de la șapte la nouă, în timp ce Hunedoara iese din top în acest an. Pe locul al zecelea este judetul Alba. 

Pentru România datele cu privire la puterea de cumpărare sunt disponibile cu detaliere până la nivel de oraș pentru fiecare dintre urmatoarele categorii: produse alimentare, băuturi nealcoolice, băuturi alcoolice, produse din tutun, produse de sănătate și igienă, îmbrăcăminte, încălțăminte și produse din piele, mobilier, produse de uz casnic, sticlă, porțelan; electrocasnice, electronice de larg consum, IT&C, foto, ceasuri și bijuterii, cărți și rechizite, echipamente sportive, hobby-uri și recreere, articole pentru renovarea locuinței.

One comment

Lasă un comentariu:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s