Cat ai «calatorit» in 2020? :) Afla cu Google Maps Timeline pe unde te-au purtat pasii in primul an Covid

Posted by

Țin minte și acum mirarea (ca să fiu simpatic și să nu zic șocul) când am descoperit, din pură întâmplare, faptul că telefonul meu a înregistrat toate locațiile în care am fost doar pentru că-l purtam în buzunar. Trecusem de la Nokia N95, Sony Vivaz și HTC Hero, primul smartphone cu sistem de operare Android pe care l-am avut, la seria de flagshipuri Samsung Galaxy Sx.

Vinovat era Google / Android și introducerea localizării, o funcție extrem de comună în zilele noastre, singura diferență fiind aceea că Google oferă și o reprezentare grafică (necesită autentificare) a localizărilor pe care le-a înregistrat despre tine, în timp ce pe celelalte ț aplicații pe care le folosești și cunosc locația ta le poți vedea, pe iPhone de exemplu, în Settings » Privacy » Location settings.

Location History data also helps give you personalized information on Google, including better restaurant recommendations, and suggestions for a faster commute. You can view, edit, and delete this data anytime in Timeline.

Google Maps

Prima înregistrare e din fața blocului, pe 1 Mai, a doua la doar câteva zile mai târziu: o noapte întreagă începută prin Jurney Pub, trecută prin Centrul Vechi și terminată acasă. Nu mai țin minte ocazia, nu mai țin minte nici compania, cert e că am (aproape) toată desfășurarea serii. Iarăși o pauză și iată-mă pe drumul către Thassos, la 4 mașini, împreună cu alți peste 15 fotografi și bloggeri.

Căutând fotografiile din zilele acelea, mi-am reamintit că unul dintre brandurile partenere la acea tabără de fotografie a fost Samsung, prin urmare nu mare ar fi mirarea ca primul telefon pe care am avut activată localizarea să fie un S4 pe care l-am avut în teste în acele zile. Și am mai revenit de câteva ori pe Timeline, atras de emailul automat care îmi ajunge în inbox în prima săptămână din ianuarie.

🌍 Costin, your 2020 update

COVID-19 changed the world’s travels in 2020, and how many places people were able to visit. If you were able to travel this year, you can see some of the places you’ve been with the help of this automated Timeline email.

Am râs. Și înainte, dar mai ales după ce am făcut click.

Nu știu cum a fost 2020 pentru tine, însă la mine pare foarte savage toată situația. Am vizitat 3 locuri în 2020, dintre care cele mai populare sunt Mega Image și, ce să vezi, Zoomserie. 🙂 Doar ce mă mutasem cu câteva săptămâni înainte de a intra în autoizolare, însă, ce-i drept, telefonul cu sistem de operare Android nu a fost o prioritate,  dar nici situația nu este foarte departe de adevăr.

Dacă ai telefon cu sistem de operare Android, am impresia că funcția Location History e activată by default, pe iOS însă lucrurile nu sunt atât de deschise. Pentru a verifica totuși, intră pe Timeline din orice browser (precum Chrome, de exemplu), autentifică-te cu Google (Gmail) și, dacă ai activat funcția respectivă, vei putea vedea pe unde ți-au umblat pașii în primul an de pandemie.

Cum e? 🙂 Te-a înspăimântat puțin, ori știai de Timeline?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s