Facebook, despre jocurile pe mobil si noile obisnuinte de consum ale utilizatorilor (2021)

Posted by

O prietenă mi-a semnalat Games Marketing Insights for 2021, un raport emis de Facebook Gaming pentru US, Uk, Germania și Coreea de Sud în 2020, un an în care industria de jocuri din toată lumea a explodat datorită simplului fapt că am stat mai mult în casă ca de obicei. Se poate descărca gratuit, în format .pdf, de aici și conține informații despre dezvoltarea de jocuri, însă și creșterea și monetizarea unui business de acest gen.

Primul meu gând s-a dus către Coin Master și reclamele cu Jeniffer Lopez care au apărut înainte de a începe toată nebunia de anul trecut și care au fost pe val în martie-aprilie 2020. Remember this?

Sau acest clip disponibil doar pe Youtube?

2020 a adus o creștere fără precedent și în industria de jocuri video în general, creștere care nu pare a fi temporară. Cererea a crescut pe fundalul nevoii oamenilor de a căuta noi forme de divertisment, însă și de a rămâne conectați, motiv pentru care industria a trecut și printr-o fază de disruption în ceea ce privește obișnuințele de consum ale utilizatorilor.

Azi, 70% din utilizatorii de Facebook petrec mai mult timp pe mobile decât înainte.

2020 a fost un an în care dezvoltatorii, publisherii și specialiștii în marketing din industria de gaming au încercat să înțeleagă evoluția motivațiilor pentru care ne petrecem timp cu jocurile online, să gestioneze achiziționarea de noi utilizatori, să păstreze acest nou val de jucători și, în cele din urmă, să înțeleagă modului în care această schimbare macro globală va afecta industria pe termen lung.

Ca metodologie, studiul a fost efectuat pe 13,246 repondenți din Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Coreea de Sud, Japonia, Vietnam și Brazilia, însă raportul prezintă rezultatele în cele 4 regiuni pe care le-am amintit și în introducere. Participanții au fost împărțiți în două cohorte: jucatori noi, care nu s-au atins de jocuri pe mobile înainte de pandemie, dar continuă să se joace cel puțin 1h / zi, și jucători vechi.

Prin comparație, ca să vă dați seama de volumele din imaginea de mai sus, un studiu efectuat de RGDA, Asociatia Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România, a arătat faptul că în România erau 7.9 milioane de utilizatori de jocuri video pe smarphone-uri, PC-uri, console sau tablete pe final de 2020. 8.6 milioane a fost doar creșterea pe care a avut-o UK în 2020 în zona de mobile.

România nu este neapărat o piață foarte ofertantă pentru publisherii de jocuri.

Dar mă opresc din a mai face spoilere. Găsiți studiul, după cum am amintit mai sus, aici, insă vă las cu un grafic al deviceurilor pe care populația le-a folosit mai mult în 2020, precum și creșterea pe fiecare device în parte. Iar dacă mai aveai vreun dubiu că orice proiect online ar trebui să fie mobile first, acest studiu ar trebui să fie și ultimul. La finalul zilei, Facebook are un site de mobil și pe desktop. Sunt interese mari… 🙂

* fotografia care ilustrează acest articol a fost făcută de SCREEN POST și publicată pe Unsplash.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s