Camere (web) pentru Zoom sau sesiuni Live

Posted by

2020 a făcut ca video-call-urile să devină o obișnuință zilnică pentru majoritatea dintre noi, fie că vorbim despre întâlniri de business, participarea la un eveniment online transmis live, școala online, ori discuții cu prietenii ori familia. Iar dacă nu zilnică, sunt sigur că sunt foarte puține zilele în care nu facem asta. 2020 a făcut ca o « camera web » să existe în majoritatea caselor și în alte forme decât am fost obișnuiți.

Și spun că o întâlnim și în alte forme deoarece majoritatea producătorilor IT&C – dar și dezvoltatorilor de software – s-au adaptat rapid la această cerere și au făcut ceea ce au știut mai bine. Haos. 🙂 Glumesc, evident, însă întrebări precum “ce cameră să-mi cumpăr?”, “oare poate fi folosită la Zoom?”, ori “ce căști cu microfon să-mi iau?” le-am auzit și/sau (ni) le-am adresat cu toții în ultimele luni.

Cele mai folosite camere (cu funcții web) sunt cele de la laptop sau telefon. Având statutul de a fi integrate, acestea sunt folosite by default de orice produs software care are nevoie de o sursă video de la dispozitivul respectiv, prin urmare nu necesită niciun fel de setare suplimentară nici în cazul unui stream live, întâlnire pe Zoom, ori înregistrare. Urmezi link-urile primite pe email sau whatsapp și ești acolo.

Din diferite movite însă, avem nevoie și de o a doua cameră (web) externă (ex. pentru desktop), ori o cameră care poate fi folosită și ca webcam. Trăim vremurile aplicațiilor, filtrelor, ori setărilor de înfrumusețare în timpul unui stream live. O imagine mai bună și posibilitatea de a face și alte lucruri cu dispozitivul respectiv devin necesare multora dintre cei care muncesc de acasă, de exemplu.

Și am 3 direcții pentru cei care au nevoie de un punct de plecare în a aborda situația asta.

Cameră web

Oferta este incredibil de vastă. Sunt sute de modele de camere web externe prin USB pe toate magazinele online de electronice din România, cu prețuri începând de la câteva zeci de lei și până la 2-300 euro, însă cred că una dintre cele mai bune este Logitech HD Pro C920.

Costă în jurul a 100 de euro (ofertele pot fi de la 70-80 de euro), oferă o rezolutie video FUll HD (1920 x 1080 pixeli), lentila este luminoasă și fabricată de Carl Zeiss, autofocus, două microfoane omni-direcționale, iar dacă vreți și telecomandă, producătorul a mai lansat câteva modele.

Poate fi agățată de marginea unui monitor, poate fi rezemată de birou, poate fi montată și pe un stativ cu surub (eg. light ring pentru filmările cu telefonul, dar, basically, what you get is what you see.

D-SLR sau Mirrorless

Oferta nu este neapărat vastă pe partea de D-SLR dar nici cu zona mirrorless-urilor nu îmi este rușine. Singura problemă este că aici este vorba de preferințe și alte nevoi suplimentare. Cel mai probabil însă cea mai bună alegere ar fi un o cameră mirrorless. Vorbim despre tehnologie mai nouă, plus lipsa elementelor mecanice.

Orice ați alege, căutați înainte pe site-ul producătorului dacă modelul respectiv are un update de driver / firmare, ori o aplicație care îi va permite calculatorului să o vadă (și) ca pe o cameră web, moment în care puteți beneficia de toate avantajele aferente (obiective, calitate). Eu folosesc un Canon 80D cu un obiectiv ultrawide și luminos (mic extern).

Plusuri: Camera respectivă o puteți folosi și în alte scopuri (filmat, fotografiat). O veți putea folosi și cu programe de regie live precum OBS.

Minusuri: Majoritatea softurilor de webcam sunt beta, motiv pentru care calitatea, deși peste camerele web, nu sare de multe ori de 720p în Zoom/Meet. Ai nevoie de un microfon profesional, nu poți rămâne în sunetul camerei. Depinzi de baterii. Camerele se încing iar singura soluție pare a fi achiziționarea unei baterii dummy care să-i ofere legătura direct la priză. Vei investi ulterior în lumini, trepied și altele din seria asta.

Gadgets

Asta e zona care-mi place mie cel mai tare. Inovațiile. Portabilitatea. Ușurința.

Iar un prim gadget pe care vreau să vi-l semnalez este Mevo. Mevo este prima camera care a știut nativ să facă live pe Facebook, s-a născut în urma unui parteneriat dintre Facebook & Livestream și a fost lansată în 2016 de către Mark Zuckerberg himself (știrea aici).

Vestea proastă este că primul model a devenit deprecated (eg. funcții lipsă și fără orizont de implementare).

Cel de-al doilea model de Mevo însă…

Cred că la momentul actual Mevo este un device care te poate ajuta în orice situație. Poți să înregistrezi cu ea și un curs pentru Udemy folosind aplicația lor, poți sta la povești cu prietenii, poți participa la o ședință, sau poți transmite live, 1080p, o cerere în căsătorie din Malibu, că tot e la modă destinația. Iar costul unei Mevo este de app 500 euro.

Nu ai nevoie decât de un telefon mobil, însă mai poți investi într-o lavalieră pe care să o conectezi la telefon. Deși Mevo are un sunet foarte bun, diferența este vizibilă în cazul folosirii unei lavaliere, iar sunetul este primul lucru important când vine vorba despre clip video, ori stream. Nu vei mai auzi niciodată “nu se aude bine, poți repeta, te rugăm?”.

Pentru filmări mai bune (tot ai un dispozitiv 4K pe mână) varianta unor lumini este iarăși o opțiune bună, avantajul fiind că în cazul Mevo, datorită dimensiunilor reduse, puteți coborî în zona light ring-urilor pentru telefoanele mobile, care se învârt în jurul a 20-40 euro.

Dacă tot am ajuns la telefoane, vă mai semnalez și Pivo. Am dat peste jucăria asta într-un ad și aveți dreptate, poate fi considerat un moft, dar și smartphone-ul era un moft acum 20 de ani și iacă-tă unde a ajuns. În condițiile de #wfh și libertate de mișcare redusă, cred că mă fascinează orice aduce câtuși de puțin un tremur camerei. Iar Pivo face mai mult decât un tremur. 🙂

Produs și lansat cu câteva luni în urmă de o companie fondată în 2017, Pevo oferă un pic mai multă mobilitate telefonului tău mobil, respectiv ție. Pare destul de interesant pentru toată generația asta Insta / TikTok și vremurile pe care le trăim în ziua de azi. Nu credeți? Ca bani am văzut oferte în jurul a 100 de euro.

Revenind ca să închei, ziceam mai sus că aproape toți producătorii s-au adaptat în pandemie, iar un alt gadget mega cunoscut este GoPro-ul. Dacă aveți un Hero 4, sau orice alt model până la Hero 9, o puteți folosi foarte ușor pe post de webcam în Zoom, de exemplu, atât pe MacOS cât și pe Windows.

Merge de minune în meeting-uri, mai ales dacă ești remote pe la mare, ori pe munte. 😉

Tu ce cameră (web) folosești și care este experiența ta cu aceasta?

One comment

Lasă un comentariu:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s