#tendinte via CISCO: modele de consum ale tehologiei si digitalizare

Posted by

Într-o comunicare recentă, CISCO spune că 2020 a adus viitorul tehnologiei mult mai repede în prezent decât ar fi putut estima cineva vreodată și a oferit șase tendințe pe care le-am fi așteptat pentru 2024, însă vor fi accelerate în viitorul apropiat. Două lucruri mi-au atras atenția și am zis să le amintesc și aici.

Modele de consum

Organizațiile investesc deja în soluții tehnologice de tip „one-size-fits-all”. Acest lucru înseamnă că acestea plătesc pentru funcționalități pe care utilizatorii s-ar putea să nu le ceară niciodată. Astăzi, software-ul ca serviciu (SaaS – software as a service) permite organizațiilor să plătească pentru funcționalități și capabilități pe care le folosesc în mod curent, cu opțiunea de scalare rapidă și agilă la alte servicii, la nevoie.

CISCO spune că modelele de consum vor continua să se schimbe, în special pe măsură ce tot mai multe funcționalități și capabilități sunt disponibile via software, fie la sediul organizațiilor, fie în cloud. Flexibilitatea și reducerile de costuri pe care le oferă modelele de tip „pay-as-you-consume” (plătește ce consumi) sunt pur și simplu prea bune pentru a le putea rezista.

Această trecere către cheltuieli de tip pay-as-you-consume oferă organizațiilor mai multă flexibilitate și predictibilitate a costurilor pentru a gestiona cheltuielile cu IT-ul — lucru pe care 85% dintre CIO și factorii de decizie din IT îl consideră important pentru afacerea lor (în timp ce 43% îl consideră chiar foarte important), conform raportului Cisco 2021 CIO and IT Decision Makers Trends Pulse.

Decalajul digital

Chiar dacă trăim într-o bulă cu acces la internet de mare viteză, cu Glovo la ușă, Netflix pe TV, jocuri pe PlayStation și joburi pe care o parte dintre noi putem să le desfășurăm de acasă, jumătate din populația globului nu are nici măcar acces la internet. În țările în curs de dezvoltare îneleg că doar 35% au acces la internet, comparativ cu 80% în economiile mai dezvoltate.

Conectivitatea devine esențială pentru vremurile în care trăim, iar tehnologiile 5G și WiFi6 vor avea cel mai important rol. Probabil nu ne dăm seama acum, însă libertatea pe care o pot oferi vor aduce modificări importante în medicină, învățământ, producție și alte domenii în care tehnologia ar putea eficientiza procese, ori scala diferite activități.

CISCO vehiculează și o informație dintr-un raport PwC conform căreia conectarea la internet a persoanelor offline ar aduce economiei globale 6,7 trilioane de dolari în plus, ajutând la ridicarea nivelului de trai deasupra pragului de sărăcie pentru încă 500 de milioane de oameni. Nu se specifică totuși nimic despre costuri.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s