Ce stie, totusi, Google despre tine?

Posted by

Aminteam acum câteva săptămâni despre Google Maps Timeline și cât de multe știe Google despre locațiile în care ai fost și ai avut telefonul deschis, chiar și în buzunar, cu ceva setări activate by default, pentru care cu toții am dat next ca primarul. Și am zis să revin cu ceva mai mult context și să prezint și o soluție de ștergere a acestor informații.

Ca și alte companii, Google strânge foarte multe date despre comportamentul fiecăruia dintre noi, date pe baza cărora suntem vânduți la pachet. Cu cât știe mai multe despre noi, cu atât reclamele vor fi mai aproape de gusturile noastre și, după 2-3 săptămâni de utilizare a unui cont nou, de exemplu, vom putea vedea cum în reclamele pe care le primim sunt doar produse care ne interesează.

Dar acest lucru îl știai, cel mai probabil. Ce nu cred că știai este Ads Personalization 🔐, secțiune din contul tău de Google în care poți vedea ce informații despre tine sunt folosite în mod automat pentru personalizarea reclamelor pe care le vezi. Datele sunt strânse de către toate serviciile Google pe care le folosești (eg. Youtube, Maps, Search etc).

Vei putea vedea locații în care ai fost, interese pe care le ai, magazine de la care cumperi, site-uri pe care le vizitezi și multe astfel de informații despre tine, aranjate frumos (grafic), pe două coloane, fiecare cu posibilitatea de a opri recoltarea de date despre tine. Râdem, glumim, însă experiența îți poate spune și lucruri despre tine pe care este foarte posibil să nu le conștientizezi. 🙂

Ceva de genul celor de mai jos, pe care le-am pescuit din contul meu.Not bad, not terrible, am 15-20 de scroll-uri în secțiunea respectivă, am fost strângător.

Cum ștergi aceste date?

La două click-uri distanță, tot în contul tău Google, se află și Activity Controls 🔐, secțiune ce îți oferă control total asupra datelor care sunt colectate de către Google în momentul când îi folosești serviciile / produsele.

Ai acces la istoricul site-urilor vizitate și a aplicațiilor folosite (Web & App Activity 🔐), istoricul locurilor pe care le-ai vizitat (Location History 🔐), clipurile pe care le-ai vizionat și căutările pe care le-ai făcut pe Youtube (YouTube History 🔐) și Ad personalization, secțiunea amintită mai sus.

Toate informațiile prezentate pot fi vizualizate, ori programate pentru ștergere, iar fiecare secțiune în parte poate fi oprită din a mai colecta informații despre tine.

Cum e? A fost sau nu o experiență de regăsire personală? 🙂

* photo by Solen Feyissa on Unsplash

Lasă un comentariu:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s