Încerc să-mi updatez o listă de surse din zona de conținut / influencer marketing si l-am redescoperit de câteva săptămâni pe Vadim Cușnir (LinkedIn), unul dintre cei mai activi oameni de digital din Republica Moldova. Am spus că l-am redescoperit deoarece, pe vremea refresh.ro, Vadim era cea mai importantă sursă pentru mine din Moldova în zona asta de comunicare digitală.
Iar dimineață am citit Iepuraș sau Influencer? Cum devii popular pe Facebook și Instagram, un articol proaspăt publicat, continuare la Eu la mama-s Influencer. Cum construiești Brandul Personal pe Social Media?, materiale foarte bune pentru cei care vor să devină influencer / creator de conținut, ori dețin comunități online generoase însă își adresează întrebarea din titlu.
Limbajul nu e deloc pretențios, vi le recomand, eu unul aștept continuarea. 🙂
Pentru cei din cele două categorii amintite mai sus, o variantă pe repede înainte a articolelor lui Vadim, a snackable version, dacă-mi permiteți :), dar și răspunsul la întrebarea din titlu, se află… chiar în titlu. Să faci. Ce faci? Ce știi să faci? Ce îți place atât de tare să faci astfel încât să le și povestești altora despre asta și să ajungi o autoritate în domeniul respectiv?
***Am citit zilele trecute Monday Notes: 3 Reasons I Left Facebook, un articol în care autoarea povestește de ce a renunțat la contul de Facebook. Și nu vreau să schimb subiectul (deși e un articol bun), ci să preiau o remarcă care mi-a reținut atenția și care oferă o imagine în oglindă (ca să nu zic monitor / ecran) a verbului a face din ideea de mai sus:
I was watching the weight-loss journey of a tan golden retriever. The background music was sad. Although I knew the ending, I had to see how he did it. How did this fat golden retriever lose weight? Turns out it was through diet and exercise. Hmmmph. It was a heartwarming story, but I couldn’t get those five minutes back.
Tipa nu e hater, nu e genul de comentator cu sfaturi gratuite despre cum ar trebui să fie viața ta.
***Ce trebuie sa fac ca sa ajung influencer?
Dacă (știi să / îți place să) faci, ori practici ceva (bonus dacă te și pasionează domeniul respectiv), crezi că ai (sau poți deprinde) aptitudini digitale care te vor ajuta să împărtășești și altora opinii și informații din lumea ta, însă ai în minte și remarca cu minutele pierdute de mai sus, cred că ești pe drumul cel bun și ai făcut deja, cel mai probabil, cei mai importanți pași.
Marius Manole vinde sute de bilete la orice spectacol de teatru joacă, chiar și online, și adună mii de oameni în live-uri cu Ilona și Dan. Numele vinde. Când auzi de Adi Hădean îți plouă în gură. Când auzi. Sunt doar două exemple la îndemână de autoritate în domeniile lor și am putea aminti sute astfel de oameni prezenți online, dar cred că am prins cu toții ideea.
Bineînțeles, sunt multe modalități (mult mai ușoare) prin care poți ajunge influencer, ori creator de conținut – este la fel, probabil, ca în orice alt domeniu -, dar drumul poate fi lung până departe. Cred însă că este mult mai confortabil scenariul de mai sus, decât să ajungi departe și să nu știi să faci nimic, ori să nu ai o opinie credibilă de five minutes.
PS. 90 de pagini de definiții, indicatori de măsurare, implementare și cadrul legal în care se desfășoară campaniile cu influenceri găsești aici.
* photo by Warren Wong on Unsplash
Thank you for sharing this ❤
LikeLike
🙏🏻
LikeLike