#Clubhouse – despre inregistrare, ce semnam in TOS, privacy si 6 secrete pentru incepatori | #protips

Posted by

Au trecut două săptămâni de când am descoperit Clubhouse și îmi petrec destul de mult timp aici. Am început cu roomuri specializate, dar am descoperit români alături de care am rămas și seara până târziu la discuții diverse, de la tocuri la călătorii, de exemplu. 🙂 Răspunde, cel mai probabil, multor nevoi de comunicare mai ales în segmentul 25-45 / millennials, professionals, urban, singles.

Skip to:
Cine are acces la Clubhouse?
Câteva idei / sfaturi care vă vor face viața mult mai ușoară la început
Ce știe Clubhouse despre tine? Îți este înregistrat telefonul?

Să nu uităm că trăim o pandemie cu toții, iar momentele de socializare live (cel puțin în industriile în care activez eu) au fost reduse la maxim, multe dintre obișnuințele pe care le aveam fiind istorie. Mă refer la events, activări, ori diferite acțiuni (competiții sportive?) care, de fapt, nu erau decât pretexte pentru a cunoaște oameni noi cu aceleași interese, ori stil de viață, cu ale noastre.

Pentru cei care au legătură cu zona de gaming, o modalitate de comunicare prin voce nu e neapărat ceva nou. Pe PC se folosește Discord, pe PlayStation avem Party samd. Au aplicații pentru ambele sisteme de operare pentru mobile (iOS și Android), PlayStation lansând chiar în 2020 o variantă îmbunătățită care oferă și voice chat.

Clubhouse a dus acest gen de comunicare și către alte nișe, iar Ianuarie a fost o lună foarte bună în care Europa pare că a contribuit din plin la creșterea rapidă a numărului de utilizatori care a ajuns la 6 milioane (sursă oficială citată aici). Ca o comparație, PlayStation nu cred că a vândut același număr de căști VR, prin urmare aerul este încă destul de rarefiat. 🙂

Cred că în februarie urmează China și Coreea de Sud, și spun asta deoarece de câteva zile tot apar room-uri cu titluri pe care eu nu le pot citi :), însă și câteva bilingve, cel mai probabil de welcome (la unele chiar e sugerat în titlu), dar cu descrieri clar dedicate celor din țările respective. Am păstrat un exemplu mai jos, al unui room din Community Club.

Cine are acces la Clubhouse?

Momentan Clubhouse este disponibilă doar pentru posesorii de telefoane mobile cu iOS, aplicația încadrându-se astfel într-un grup select de alte rețele sociale care au fost pentru multă vreme prezente doar pe iPhone, precum Instagram și Snapchat. Motivațiile le putem bănui cu toții, cert este că, în 2021 tehnologia segmentează din ce în ce mai mult societatea, iar acest lucru creează frustrare.

Câteva statistici despre iOS vs. Android
Mobile OS Market Share Worldwide – 27.47% vs. 71.93%
Mobile OS Market Share Romania – 18.64% 80.87%

Acum, dacă ai iOS nu înseamnă că poți avea și cont de Clubhouse în secunda 2. Înregistrarea în aplicație este invite-only, dar utilizatorii activi, de exemplu, primesc invitații aproape zilnic. Acestea sunt asociate numerelor de telefon din agendă, iar utilizatorului care a inițiat invitația îi este sugerat să trimită și un sms prietenului pe care l-a invitat.

O altă modalitate de a primi o invitație este aceea de a îți descărca aplicația și de a rezerva un username și numărul de telefon. Dacă este cineva pe Clubhouse care are numărul tău în agenda telefonului, sunt mari șanse ca acesta să primească o notificare și-ți va putea permite accesul chiar dacă nu are invitații disponibile, ori fără să-i consume din numărul acestora, dacă o face.

Mai multe detalii pe tema asta găsiți în articolul Cine este pe Clubhouse din Romania si detalii despre invitatii si cluburi | #protips, alături și de alte informații puțin mai tehnice, sau necesare celor care vor să treacă la next level și să-și deschidă, de exemplu, un Club (cumva, echivalentul unei Pagini de Facebook, doar că în termenii și mecanismele Clubhouse).

6 secrete / idei / sfaturi care vă vor face viața mult mai ușoară la început

folosește o pereche de căști dacă vrei să și vorbești în roomurile pe care le vizitezi. Legenda spune că s-a preferat iOS la lansare și pentru simplu fapt că iPodurile, ori alte căști Apple, au o calitate a sunetului foarte bună când vine vorba de microfon.
cum descoperi camere noi? Urmărește persoanele ale căror activități te interesează și vei fi notificat de către aplicație când acestea vorbesc într-un room. În setări poți alege (dacă nu ai făcut-o când ți-ai creat contul) interese în funcție de care aplicația îți va sugera room-uri.
controalele celor din audiență se află în partea de jos a unui room. Mâna se folosește pentru a transmite intenția de a urca pe scenă, plus-ul îl folosești pentru a semnaliza o cameră cuiva care te urmărește, ori urmărești, și a fost activ recent.
moderatorii au control absolut asupra room-ului, speakerii pot doar interveni în discuții, oricând doresc, prin deblocarea microfonului. Ca notă, fiți atenți la momentul urcării pe scenă, din diferite motive care îmi scapă microfonul intra by default pe ON.
new social habits? Dacă ești pe o scenă, microfonul trebuie ținut închis cât timp nu vorbești, aplauzele sau faptul că ești de acord cu ce zice unul dintre ceilalți speakeri fiind transmise prin deschiderea și închiderea repetată a microfonului
completează-ți descrierea (Bio), chiar dacă ești o persoană publică: 2-3 rânduri despre tine, ce faci, ce proiecte ai, modalități de contact și poza de profil. Pentru DM poți adăuga și contul de Instagram în Clubhouse și va fi afișat pe profilul tău.

Iată și câteva exemple de bio, poate vă inspiră, cu nota că Mark ar fi optat cel mai probabil pentru același mesaj de pe celebra carte de vizită, doar că în 2021 nu s-a obosit nici măcar să-l mai scrie. Doar zâmbește I’m CEO, my friend. 🙂

Ce știe Clubhouse despre tine? Îți este înregistrat telefonul?

Am bolduit mai sus treaba cu numerele de telefon deoarece vreau să subliniez câteva lucruri despre terms of service și privacy pe Clubhouse. Sunt multe povești deja prin room-uri și majoritatea sunt din auzite, așa că am preluat mai jos și câteva pasaje din ambele documente, modificările despre care vorbește toată lumea fiind datate 2 noiembrie 2020.

Pe scurt, camerele în care au loc dezbaterile (room-urile) sunt înregistrate, iar Clubhouse susține că în înregistrări apare doar audio de la speakeri, nu sunt monitorizate și microfoanele celor din audiență. Altfel, se păstrează înregistrările audio ale room-urilor care sunt raportate de către audiență că au încălcat TOS, înregistrările celorlalte room-uri fiind șterse odată cu închiderea lor.

Și da, Clubhouse are acces la agenda telefonului, extinsă – SIM, Google, Apple etc.

TOS

(d) protect the rights, property, or personal safety of Alpha Exploration Co., its users and the public. By using the Service, you consent to having your audio temporarily recorded when you speak in a room. These temporary audio recordings are solely used for Trust & Safety incident investigations. For more details on how this works, please consult our Privacy Policy.

Privacy

1. **PERSONAL DATA WE COLLECT**
– **Audio:** Solely for the purpose of supporting incident investigations, we temporarily record the audio in a room while the room is live. If a user reports a Trust and Safety violation while the room is active, we retain the audio for the purposes of investigating the incident, and then delete it when the investigation is complete. If no incident is reported in a room, we delete the temporary audio recording when the room ends. Audio from (i) muted speakers and (ii) audience members is never captured, and all temporary audio recordings are encrypted.
– **Networks and connections:** We collect information about the people, accounts, and groups you are connected to and how you interact with them through our Service. We use your contact information and (if you choose to provide us with access to it), your address book information to recommend other users and content and to recommend your account and content to others.
– **Usage:** We may choose to collect information about how you use our Service, such as the types of conversations you engage in, content you share, features you use, actions you take, people or accounts you interact with, and the time, frequency, and duration of your use.
– **Communication Data:** We may choose to collect information when you contact us with questions or concerns and when you voluntarily respond to requests for your opinion and feedback.
– **Social Media Data:** We have pages on social media sites like Instagram, Facebook, Medium, Twitter, Tiktok, and LinkedIn (“**Social Media Pages**”). When you interact with our Social Media Pages, we will collect Personal Data that you elect to provide to us, such as your contact details. In addition, the companies that host our Social Media Pages may provide us with aggregate information and analytics regarding the use of our Social Media Pages.

Propun să ne auzim pe temele acestea pe Clubhouse, pe mine mă găsiți la @costinro.

* photo by William Krause on Unsplash

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s