Experienta (tuturor) cu electronicele cumparate din afara UE livrate prin curier | etapa DHL

Posted by

Online va fi întotdeauna mai simplu. A avut eMAG o campanie cu sloganul ăsta în care tind să cred că nu a băgat îndejuns de mulți bani, deoarece, dacă insista puțin, poate nu mai aveam, în 2021, situații în care, efectiv, trebuie să întocmești un dosar cu șină pentru a cumpăra o tabletă din afara Europei.

Pentru cumpărăturile din UE treburile merg brici. Am mai povestit pe aici o experiență tot cu DHL, în care parcă nu conta că acel colet vine din Germania, ori de la Timișoara. Smooth, fără niciun stres de partea celui care a folosit internetul pentru a cumpăra ceva din altă țară.

M-a mâncat însă, în weekend, și am făcut o impulsivă. 🙂 Asta este definiția mea pentru acel moment de confuzie care ține fix cât adaugi un produs într-un coș electronic, asta dacă nu era deja acolo, total întâmplător, completezi datele cardului și adresa, și dai în Cumpără fără să tragi aer în plămâni.

Sunt sigur că o parte dintre voi cunoașteți sentimentul și cred că ne putem permite astfel de mici dezechilibre emoționale 🙂 , doar trecem cu toții printr-o pandemie și stăm prin case de uite-imediat-se-face-anul. Acum doar avem și o definiție comună, dar să nu mai divagăm.

Colet, tabletă produsă în China, ca, de altfe, majoritatea electronicelor pe care le avem prin case, livrare in câteva zile direct din fabrică. Și, deși m-am pregătit emoțional, tot nu am reușit ca situația să nu mă surprindă neplăcut, ca de fiecare dată când am comandat ceva din afara UE.

Există, de altfel, și o parte bună. DHL a lansat în pandemie un soi de formular cu ajutorul căruia poți/pot centraliza toate seria de documente necesare pentru a putea primi coletul acasă, prin curier. Dar iată care este lista documentelor necesare:

1. Dovadă plată
Trebuie să trimiți screenshot al emailurilor de tip chitanță cu suma plătită și comanda, ori de pe aplicațiile cardurilor, dacă ai posibilitatea. În cazul de față eu am avut două imagini făcute cu telefonul mobil în gmail.

2. Copie Carte de Identitate/Pașaport
Aici e simplu, un singur fișier, poză cu telefonul la CI.

3. listă produse
Se completează un formular online cu datele fiecărui produs în parte comandat: seria de identificare a produsului de pe factură (o primești pe email), precum și materialul din care este fabricat produsul. Bine, bănuiesc că la ghici, nu cred că se așteaptă nimeni să fim exacți.

4. Instrucțiuni în vederea efectuării formalităților vamale – POA
Se descarcă de pe site-ul DHL și imputernicește compania de curierat să poată efectua formalitățile vamale pe perioadă nedeterminată în numele meu, dovadă clară că sindromul Dasy există și se manifestă liber și nestingherit printre semenii noștri. Prea subtil? 🙂

5. Declarație pe propria răspundere
He-hei, dar ce-ar fi un dosăraș cu șină fără o declarație pe propria răspundere că nu voi comercializa produsele, dar și destinația lor. Eu am scris că o sa construiesc un imperiu cu o tabletă, o husă și un pen. Tind să cred că erau mai puține documente dacă eram importator.

6. Consimtamânt GDPR
Se descarcă de pe site-ul DHL și imputernicește compania de curierat să poată utiliza datele tale personale. A doua dovadă clară a sindromului Dasy, l-am completat cu fiecare comandă.

Să recapitulăm. Pentru orice livrare, nefericitul care face comanda online va trebui să asigure și un necesar asemănător cu acesta: 3 jpeg-uri, 3 documente pdf, un document cu descrierea fiecărui produs în parte, la care DHL mai adaugă un awb și o factură.

Nu te simți importator încă?

Well, așteptă până când a greșit producătorul și v-a emis un alt AWB, prin urmare va trebui să reluați procesul pentru noul AWB. Am refuzat cu o vehemență uluioare, însă 3 mailuri de amenințare mai tarziu am cedat și am refăcut procesul. Un imperiu fac, îți zic! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s