Azi am două cu și despre bani. #noads. 🙂
Reveal Marketing Research a lansat ieri rezultatele unui studiu despre provocările și obiceiurile financiare ale familiilor din România (18-60 de ani, utilizatori de internet, urban), la solicitarea Raiffeisen Bank, și mi-au reținut atenția două cifre: 30% dintre noi suntem la și sub limita subzistenței, iar aproape jumătate muncim pentru a respira.
Acum, concluzia finală pare ruptă dintr-un pliant Raiffeisen (găsiți aici și un infografic frumos :)), dar cred că e destul de evindentă, oricum, luând în considerare doar acești ani pe care îi trăim și toate provocările pe care le întâmpinăm zi de zi: românii economisesc mai mult și au devenit mai preocupați de sănătatea lor financiară.
Păi dacă tot ne preocupăm…
Tot ieri (niciodată nu e prea târziu), am aflat de existența unui serviciu financiar pe care mi-ar fi plăcut să-l descopăr în urmă cu câțiva ani. Și am zis să dau informația mai departe, cunosc foarte mulți freelanceri, ori proprietari de afaceri mici / mijlocii care ar putea utiliza un astfel de serviciu pentru cash flow. Dispar plățile la 60, 120, dar, de ce nu, și la 30 de zile.
Serviciul de factoring, căci despre el este vorba, nu este nou, la o simplă căutare pe internet găsim faptul că în 2018 piața ajunsese la 5 miliarde de euro în 2018, în creștere cu 11% față de 2017. Iar distracția e simplă. O instituție financiară specializată îți cumpără facturile pe care trebuie să le încasezi, la un preț puțin mai jos decât suma facturată.
Am făcut și câteva scenarii pe instantfactoring.com:
Iar în cazul în care par mari (1000 de euro la 60 de zile te costă 7%, 3.5% la 30 de zile), înțeleg că sunt companii care au inclus acel comision în prețul serviciilor pe care le prestează, iar mie unul mi se pare smart. Practic, cu un cost pe care-l poți include, cumva, în prețul final, poți încasa o factură în 2-3 zile după ce o emiți, iar clientul o plătește în termenul lui.
Păreri? Ai folosi(t) un astfel de serviciu?
* photo by Christian Dubovan on Unsplash
One comment