Hootsuite: DIGITAL 2021 | Romania

Posted by

Hootsuite a publicat luna aceasta Digital 2020, un raport amplu despre situația mediului digital la nivel global, dar și aplicat pe fiecare țară în parte. Foarte probabil să fi și văzut săptămâna trecută pe Facebook sau LinkedIn screenshots din raportul pentru România, însă, pentru cei curioși, l-am adăugat cu embed la finalul acestui articol.

Vorbim de un document de 100 de pagini, care cuprinde date, statistici și tendințe ce conturează zona de digital din România și include cele mai recente cifre raportate pentru utilizatorii de internet, utilizatorii de social media și conexiunile mobile din România, precum și indicatorii cheie ai utilizării comerțului electronic.

În continuare am să sumarizez doar cele mai importante cifre pe / de care le / ne putem folosi în a ne raporta, de exemplu, într-o strategie de comunicare în social media pentru un brand la obișnuințele de consum actuale, mediile potrivite din punct de vedere al audienței și tehnologiile folosite în implementarea campaniilor. Seems usefull. 🙂

Utilizatori de internet

– România raportează 15.49 milioane de utilizatori de internet, cu 133.000 mai mulți față de anul trecut, ceea ce înseamnă o creștere de +0.9%, cu o penetrare de 80.7%

– Avem 12 milioane de utilizatori de rețele sociale în România (62.6% din populația țării), în creștere cu 1 milion față de anul precedent (9.1%).

Și, deși comparăm mere cu pere și băgăm benzină-n Tesla, BRAT numără în fiecare zi peste 9 milioane de utilizatori de internet care ajung pe unul dintre site-urile din SATI.

– petrecem 7h și 26m online, în medie, în fiecare zi. aproape 3h și jumătate pentru video, 2h și un sfert pe social media, iar 30 de minute ne jucăm

Device

– Sunt peste 26M conexiuni mobile în România, în scădere cu 511k (-1.9%) YoY, 135.6% raportat la populația țării. Conectați mai mult decât prevede legea. 🙂

– 97% folosim un smartphone, 86% laptop/desktop, 43.2% o tabletă, 18.9% o consolă, iar 7.8% par încântați de ideea de smart home (se aplică pe segmentul 16 – 64, internet users)

– 54.5% din trafic a fost generat de pe dispozitive mobile, 44.1% de pe laptop/desktop, 1.4% de pe tablete și doar 0.02% alte deviceuri, printre care și consolele

– cele mai folosite browsere sunt chrome (72.6%), safari (11.1%) și firefox (4.4%)

Content

– Activitățile online per tip de conținut cele mai răspândite în România sunt video (97.9%), vlogs (41.6%), muzică (54.6%), radio online (48.9%) și, supriză, podcasts, cu 30.1%.

Treaba asta mi-a adus aminte de studiul BRAT despre Podcasturi lansat în vara lui 2020, studiu a cărui comunicare a stârnit un val de reacții negative în piață datorită cifrei comunicate în ceea ce privește numărul ascultătorilor de podcasturi: 3.2M. Cum 1.9% este o marjă de eroare destul de nesemnificativă, putem conveni că cifrele sunt din același film.

– În ceea ce privește jocurile video, studiul RGDA din toamna anului trecut pare destul de pesimist, Hootsuite estimând la 82.3% jucători din numărul total de utilizatori de internet.

Social media

– Avem 8.9 conturi de social media per utilizator de internet, iar 33.6% folosesc social media în munca de zi cu zi

– Top 5 social networks (usage): Youtube (94.2%), Facebook (91.1%), Instagram (80.8%), Pinterest (35.5%), TikTok (33.9%)

În alte cifre, TikTok a raportat recent mai multi utilizatori decât Instagram în România, dar dacă alăturăm cele două informații, ar rezulta totuși faptul că, deși a depășit Instagram, TikTok este la sub jumătate față de Instagram în ceea ce privește utilizarea.

– Deși nu este în topul aplicațiilor cele mai folosite în primul an de pandemie, însă nici măcar în topul celor mai descărcate aplicații, Tinder se află pe locul 3 (peste Netflix) în topul aplicațiilor în care românii au cheltuit bani, pe primele două locuri fiind produse Google.

Comerț online

Nu intru în cifre complicate, le puteți răsfoi în timpul liber :), dar și raporta, dacă aveți stomac pentru asta, la cifrele din recent publicatul Raport GPeC: E-commerce in Romania (2020). Mă rezum la a publica două grafice care arată sursele și canalele folosite de români pentru a afla detalii despre branduri și produsele sau serviciile acestora.

În paginile următoare veți putea găsi ambele rapoarte Hootsuite, atât cel global, cât și cel localizat pe România.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s