Am un domeniu .ro. Cum il pot redirecta gratuit catre un alt site?

Posted by

Nu este un subiect de interes pentru foarte multă lume, probabil suntem 8 în toată România 🙂 care au cautat pe Google un raspuns la întrebarea din titlu în primele 3 luni ale lui 2021, însa profit și de faptul că blogul nu este foarte cunoscut și nu cred că deranjez prea tare. Fie vorba între noi doi, informația nu este neapărat din alt film, este posibil să-ți folosească și ție la un moment dat.

Se dă următoarea problemă.

Ai cumpărat un domeniu .ro de pe rotdl.ro și nu știi neapărat ce să faci cu el. Pasul următor ar fi să cauți și hosting pentru acel nume de domeniu, iar în direcția asta lucrurile se pot complica puțin. Până atunci însă, ți-ar plăcea ca acel domeniu să… ducă undeva, de exemplu către alt site (pe care îl ai), cel puțin până decizi de unde-ți cumperi găzduire.

Eu nu am avut problema asta, ci alt scenariu. 🙂 Am câteva domenii pe care mi-am dorit să le redirectez către cefaci.online. Este vorba despre costin.ro și refresh.ro, două domenii (foste bloguri) pe care am scris pentru câțiva ani la rând, însă acum le-am trecut pe wordpress.com, pentru arhiva articolelor (cu un minus de câțiva ani pentru costin.ro, din păcate).

Pentru curioși, le găsiți pe profilul meu de pe Gravatar. Dar ne lungim inutil și mai sunt 7 persoane care chiar au nevoie de cele 7 puncte de mai jos. 🙂 Estimez că operațiunea de mai jos o poate face oricine în maxim 30 de minute.

  1. crează un cont pe cloudflare.com
  2. în pagina principala a contului, după autentificare, adaugă domeniul pe care l-ai cumpărat, alege planul tarifar de $0 🙂 (e trecut jos, trebuie să faci scroll), o să îți afișeze câteva setări – treci mai departe, le vei șterge pe toate ulterior-, și vei ajunge la o pagina unde scrie Change your nameservers.
  3. autentifică-te acum (alt tab) pe rotld.ro cu domeniul tâu și adaugă acele nameservere pe care ți le dă Cloudflare (eg. adi.ns.cloudflare.com) in pagina nameserverelor domeniului de pe rotld. Nimic complicat, copy/paste – doar că va dura up to 24 hours pentru propagare word wide.*
  4. Schimbă tab-ul pecloudflare, mergi mai departe fără a modifica ceva (skip unde se poate) și, în secțiunea dedicată domeniului tău, cauta două meniuri (pictograme pătrate): DNS și Page Rules
  5. citește acest articol
  6. șterge tot ce vezi în DNS și adaugă cele două linii ca în articol (folosind chiar acel IP). Rezultatul va fi puțin diferit față de imaginea de acolo, în ideea in care  Cloudflare va adăuga numele domeniului tău în loc de @ când salvezi acea modificare

Uite cum am făcut arată la mine.

  1. mergi la Page Rules și adaugă acel 301 redirect cum este explicat și în articol.

Uite cum am făcut arată la mine.

Cam asta a fost.  Și sursa, căci am fost ajutat puțin. 🙂

* la punctul 3) am amintit de 24 de ore pentru propagare, ceea ce înseamnă că rezultatele operațiunilor de mai sus vor fi 100% vizibile din orice colț al lumii în 24 de ore, motiv pentru care este recomandat să faci astfel de operațiuni seeara, pentru ca magia să se întâmpla cumva peste noapte.

* photo by JESHOOTS.COM on Unsplash

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s