💰 Facebook adauga noi metode de monetizare pentru creatorii de continut

Posted by

Facebook susține creatorii de conținut și oferă mai multe instrumente de monetizare, precum și asistența necesară pentru a câștiga un venit în urma content-ului creat. Din 2019 până în 2020 numărul creatorilor de conținut care câștigă echivalentul a 10.000 de dolari pe lună a crescut cu 88%, iar numărul celor care câștigă 1.000 de dolari pe lună a crescut cu peste 94%.

Noile moduri prin care creatorii de content pot genera bani pe Facebook sunt:

  • Câștigarea de venituri din video-uri scurte: creatorii de conținut pot monetiza toate tipurile de video-uri și pot testa sticker ads în Stories.
  • Monetizarea către mai mulți creatori de conținut: actualizarea eligibilității reclamelor in-stream, astfel încât tot mai mulți creatori de conținut video să poată accesa programul, lansarea accesului reclamelor in-stream pentru live-uri și extinderea evenimentelor online plătite și fan subscriptions în mai multe țări.
  • Accelerarea fan support-ului: creatorii de conținut beneficiază de un acces mai facil către fani, prin intermediul unor giveaways cu Stars (feature în versiunea beta prin care fanii unui content creator pot cumpăra și trimite Stars, în video-urile live, pentru a-și arăta aprecierea față de acesta), ce vor fi oferite cadou urmăritorilor.

Se pot câștiga bani din toate tipurile de content video

Odată cu lansarea reclamelor in-stream a fost extins și formatul, astfel încât acesta să includă pre, mid, post-roll și imagini, dar și formate specifice pentru live-uri. Creatorii de conținut pot acum să câștige bani și din video-uri de un minut, cu o reclamă scurtă, la 30 de secunde. Pentru video-urile de peste trei minute, o reclamă poate fi afișată 45 de secunde. Înainte, doar video-urile de peste trei minute puteau fi monetizate cu reclame in-stream, care apăreau doar după un minut.

Facebook se concentrează acum pe formatele de tipul short video, pentru monetizare. În săptămânile următoare vor începe testarea unor ad-uri pentru Facebook Stories, care vor arăta ca niște stickere. Se va testa abilitatea creatorilor de conținut de a-și monetiza story-urile cu aceste stickere, iar o parte din câștiguri vor merge către aceștia. Testele inițiale, pentru acest tip de ad-uri, vor viza un număr mic de creatori de conținut, urmând să se extindă la cât mai multe persoane. Funcționalitatea nu este încă disponibilă în România.

Creșterea accesului la monetizarea video

Odată cu extinderea tipurilor de video care pot fi monetizate au fost actualizate și criteriile de eligibilitate astfel încât creatorii de conținut să își monetizeze video-urile cu reclame in-stream. Iată de ce au nevoie paginile pentru a se alătura programului de monetizare:

  • 600.000 de vizualizări totale din orice combinație de video-uri urcate pe platformă – la cerere, live și live-uri anterioare – în ultimele 60 de zile.
  • 5 sau mai multe video-uri active urcate sau live-uri anterioare. Video-urile trebuie să fie publicate, nu șterse, și să fie în conformitate cu politicile de content monetization.
  • o pagină (nu profil) cu cel puțin 10.000 de followers, să aibă peste 18 ani și să se afle într-o țară disponibilă acestui feature și pagina să fie conformă cu politicile de partner monetization.

Extinderea ad-urilor in-stream pentru live-uri

Pentru a se califica programului, creatorii de conținut trebuie ca cel puțin 60.000 de vizualizări, din cele 600.000, în cele 60 de zile, să provină din live-uri. Creatorii pot trimite paginile la examinare, pentru a vedea dacă se încadrează în programul de monetizare, prin intermediul Creator Studio. Înainte, programul era disponibil doar pe bază de invitație.

Se pot câștiga bani în live-uri cu ajutorul Stars

Feature-ul Stars a ajutat la consolidarea relației dintre creatorii de conținut și fanii acestora. Pentru a-și arăta aprecierea, fanii oferă creatorilor de conținut preferat Stars, ce reprezintă donarea unei sume de bani. În ultimele 6 luni, în țările care dispun de acest feature, utilizatorii au trimis creatorilor de content video, în special gaming, peste 1 miliard de Stars pe lună, echivalentul a 10.000.000 de dolari pe lună.

Facebook investește 7 milioane de dolari, în următoarele luni, pentru a conecta fanii cu creatorii de conținut, prin oferirea unor Stars cadou. În plus, comentariile ce conțin badge-uri Stars vor fi afișate în live, astfel încât le va putea vedea toată lumea.

Extinderea evenimentelor plătite și a abonamentelor pentru fani

În august 2020 Facebook a introdus evenimentele plătite, feature care este disponibil momentan în 20 de țări, și se va mai extinde în curând. Paginile organizează tot felul de evenimente plătite, de la evenimente sportive, de gătit, podcast-uri, tutoriale de make-up, tururi virtuale, etc.

Și abonamentele pentru fani continuă să crească, iar acum sunt peste 1 milion de subscriberi pe paginile creatorilor de conținut. Atât pentru evenimentele plătite cât și pentru fan subscription, Facebook nu colectează nicio sumă venită din aceste features, cel puțin până în august 2021.

Parteneriatul cu creatorii de content de gaming

Creatorii de conținut care sunt eligibili programului de monetizare Facebook Gaming au acces la întreaga suită de produse monetizate și câștigă venituri semnificative în platformă. Facebook a introdus acum și noi cerințe minime de eligibilitate pentru creatori de conținut de gaming, în programul de parteneriat Facebook Gaming. Doar anumite țări beneficiază de acest program, continuând, însă, extinderea regiunilor.

O întreagă suită de produse și tool-uri centrate pe creatorii de conținut

Creatorii de conținut pot câștiga bani din reclame prin programele de in-stream ads, prin suportul fanilor via fan subscriptions și a evenimentelor online plătite, cu ajutorul badge-urilor din feature-ul Stars, dar și cu parteneriatele plătite via branded content și brand collabs manager.

* photo by Tim Bennett on Unsplash

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s