TikTok a anunțat lansarea funcției de subtitrare (auto captions), cu scopul de a ajuta persoanele cu deficiențe de auz să poată utiliza mai bine platforma și să se bucure de aceasta. Funcția permite utilizatorilor să citească ce are de spus un creator de conținut, atunci când este dificil de ascultat sau există inconveniențe în formatul audio.
Atunci când oamenii se simt incluși sunt mai confortabili în a se exprima și se integrează mai ușor în comunitate. Astfel, TikTok creează tot mai multe instrumente care să susțină comunitățile.
Cum funcționează subtitrările
Funcția de „auto caption” generează automat subtitrări, permițând utilizatorilor să citească ceea ce este redat în conținutul audio. Creatorii de conținut pot selecta „auto captions” din pagina de editare, după ce au urcat sau înregistrat un video, iar textul va fi transcris și afișat automat în video. Creatorii vor putea să editeze subtitrarea, după ce aceasta este generată.
Dacă nu își doresc să vadă traduceri în video-uri, utilizatorii pot dezactiva funcția deschizând share panel-ul, apăsând pe butonul de caption și selectând turn off din settings. Funcția va fi disponibilă, pentru început, în limba engleză și japoneză.
Investiții în accesibilitate
Având în vedere formatul vizual al aplicației, TikTok a dezvoltat o serie de îmbunătățiri, pentru a face platforma cât mai accesibilă tuturor utilizatorilor, începând cu funcții care îi ajută pe cei cu deficiențe de vedere. Până în prezent, TikTok a lansat următoarele funcții cu privire la accesibilitate:
- Miniatură (thumbnail) care înlocuiește miniaturile animate cu imagini statice.
- Avertisment pentru creatorii de conținut care anunță creatorul atunci când produce video-uri cu efecte care pot declanșa epilepsie fotosensibilă.
- O funcție de fotosensibilitate care permite utilizatorilor să omită conținutul fotosensibil, care poate fi dăunător persoanelor cu epilepsie.
- O funcție de text-to-speech care convertește textul în voce.
Obiectivul TikTok este ca platforma să fie accesibilă tuturor, iar în prezent aplicația își extinde accesul către anumite organizații și comunități cu dizabilități. TikTok lucrează deja cu organizația The Deaf Collective, iar împreună își propun să crească gradul de conștientizare față de diversitate, talent și conversațiile purtate în comunitățile persoanelor surde.
Tot pe acest model, amintesc de Instagram care lansa și ea opțiunea de subtitrări pentru stories, în luna martie, despre care am scris aici, și care funcționează cam pe aceleași principii.
* imagine de Solen Feyissa de la Pixabay