Aseară am moderat împreună cu Cristian Manafu (linkedin) evenimentul FOMO Talk #8, la care au participat Dana Nae Popa (Pastel), Raluca Teodorescu (Enel) și Laurențiu Ion (PepsiCo), în care au fost discutate prezența brandurilor pe Clubhouse, studiile de caz de până acum, datele din studiul de audiență lansat ieri, precum și despre modalități de a măsura și raporta audiențele evenimentelor.
Vezi și Cum am spart Clubhouse inca de la inceputul lunii martie si o sa si vorbesc public despre asta, articolul de pe cefaci.online care anunța evenimentul si în care sunt prezentate datele pe care le putem obține de pe Clubhouse în acest moment
Pentru că ne plac cifrele, am zis să vin cu câteva concluzii pe tema acestora, luând ca referință datele raportate de evenimentul de aseară, plus câteva idei despre roomurile Dacia, plus un room de azi de dimineață, cu fondatorii Clubhouse.
Înțeleg că cifrele par mici. Chiar Sabina Cornovac (linkedin) spunea aseară, pe scena FOMO Talk, că a observat cum evenimentele de pe Clubhouse au astăzi în jur de 70 de spectatori, în medie, și nu ne mai bucurăm de audiențele din februarie când au fost inclusiv câteva room-uri care au sărit de 150 de spectatori.
Am să revin pe finalul articolului la „scăderea” audienței din România, rămân acum la ușurința de a cădea în capcana cifrelor mici, obișnuiți fiind și raportându-ne la miile de like-uri de pe Instagram sau Facebook, ori vizualizările de pe Youtube, pentru care vă propun totuși să adaugăm un pic de context pe care să-l dezbatem (mi-ar plăcea foarte mult) în comentarii.
Nu avem niciun precedent în istoria rețelelor sociale în care să se poată organiza atât de repede un eveniment precum cel de aseară, iar asta o poate confirma oricine a făcut măcar un live de anvergura acestuia pe Facebook, sau LinkedIn, în MarComm / Advertising / e-Commerce, sau altele care au mai fost prin bula noastră în pandemie.
Am avut duminică o discuție de jumătate de zi cu Cristi la o cafea distanțată și aer liber, mi-a venit ideea de a anunța rezultatele studiului Clubhouse România în cadrul evenimentelor FOMO pe care le organizează el, luni seară mi-a aruncat două idei pe Messenger, marți l-a anunțat peste tot, miercuri am fost ON AIR cu toții, în formula din primul paragraf.
Dacă facem o comparație cu evenimentele off-line de profil, poate ar trebui să ne gândim și la costurile pe care le-ar avea un organizator să aducă 2 branduri și o agenție pe scenă, 2h, dar și la efortul și costurile pe care-l face audiența pentru a ajunge la eveniment. 200 de inși își rupeau jumătate de zi, iar sălile și oamenii din spate nu sunt niciodată pe gratis.
Audiență? În audiența de aseară au fost oameni cu interese comune, ușor trackuibile în platformă: marketing, storytelling, advertising, networking, rețele sociale. Iarăși, informații pe care le poți avea în timp real, fără precedent în istoria rețelelor sociale tradiționale. Am văzut șefi de agenții și middle management din MarComm și BTL, creatori de conținut și oameni din noul val de influenceri de pe CH. Am lista cu toți.
În live-urile pe care le-am început în lockdown 2020 și le-am terminat prin august (links mai jos), cu audiențe care au atins de câteva ori și volume de zeci de mii și cu invitați greu de adus oriunde, nu știam cine-mi intră, ori ce interese are audiența. Și nu e ca și cum C-Levels, de exemplu, au același comportament pe Facebook ca influencerii activi, cu 20 de stories pe zi și postări gândite câte o oră.
🎥 S01 – https://tinyurl.com/imlives-s01
🎥 S02 – https://tinyurl.com/imlives-s02
Această audiență nu folosește nici diminutive, nu dansează shuffle dance pe TikTok, nu postează fotografii cu vaze de flori și loțiuni așezate pe măsuța de pe balconul camerei de hotel și nici nu au timp nici de hâhâială când au de hrănit zeci de familii. Plus că, la finalul zilei, în industriile acestea vorbim, în mare, de branduri (personale, de companie), care au in spate un anumit istoric și un altfel de comportament.
Să umpli „o sală” cu 70 de oameni cu caracteristici ca cele de mai sus, de care ai/au nevoie pentru a comunica trenduri, iar prin sală să mai treacă încă 150, cu un timp mediu de ascultare de aproape jumătate de ora, la costuri de-un maxim weekend în Dubai, mie mi se pare extraordinar.
Cât e attention span pe un live pe Facebook? Câte video le numărăm la 1-3 secunde și câte scandaluri au fost despre raportările FB la videos? 3 secunde. #astazic, ca să citez un scriitor popular zilele aceastea în Influencer Marketing.
Calitatea și deschiderea speakerilor
Se vorbește prea mult despre cifre, comparând mere cu șuruburi, însă prea puțin despre subtitlul de mai sus. Clubhouse nu este despre simetria feței, despre ce ne permitem ori ce mașină avem în fața blocului, despre vacanțele din Zanzibar, ori petrecerile la care suntem invitați.
În industriile în care activăm, Clubhouse este despre abilitatea de a comunica și de a împărtăși, ori de a asculta și a oferi, prin intermediul invitaților, informații ori acces la informații și oameni la care altfel nu am putea ajunge. Pentru că nu au atitudini de rock stars și nu sunt nici nativi digitali care transmit emoție printr-un selfie.
Și nu o spun eu, o spun cifrele.
Motivul principal pentru care intră pe Clubhouse este acela de a-și îmbunătăți cunoștințele (86.8%), urmat de faptul că, în contextul actual al pandemiei și distanțării, noua rețea socială le oferă acces la dezbateri și evenimente cu Key Opinion Leaders (54%).
👋 Clubhouse Romania Survey 2021, primul studiu din Romania realizat pe audienta Clubhouse
Dacia l-a adus pe Mihai Bordeanu într-un eveniment pe Clubhouse. Un român revine la conducerea Dacia – Mihai Bordeanu este numit managing director Dacia Brand South Eastern Europe şi country head Romania, titrează Ziarul Financiar. 60 de inși (în medie) în sală și o discuție pe care, din punctul meu de vedere, nu ai unde să o replici.
Sunt mulți? Puțini?
Sunt puțini dacă e să comparăm evenimentul chiar și cu un curs de vlogging al lui Selly, însă cel mai probabil mulți în diferite circumstanțe pentru simplul gest al BMW, prin prezența lui Alex Șeremet (linkedin), PR Manager @ BMW Romania, care a urcat pe scena evenimentului pentru a felicita Dacia.
– Jos pălăria, Dacia, pentru succesul cu Dacia Spring!, au fost primele cuvinte ale lui Alex, după ce a salutat pe toată lumea prezentă pe scenă și în sală.
Jos pălăria, BMW!
Pleacă lumea de pe Clubhouse?
Acum, revenind la ce zicea Sabina, în paralel cu FOMO a mai fost, de exemplu, un room despre Bullying și Educație la care a participat și un fost ministru, Monica Cristina Anisie., plus minim 3 camere care aduna 15-20 de insi pe scenă pe teme care nu au legătură cu zona (noastră) profesională, plus altele pe care nu le văd nici eu, deoarece nu (mai) urmăresc atâtea persoane.
Eu nu cred că audiența evenimentelor de pe CH a scăzut. Dimpotrivă. Începem să ne fragmentăm, sunt mult mai multe camere ca în ianuarie și februarie, unde cei maxim 10 inși care testam jucăria asta de aplicație ne orientam să nu ne canibalizăm. 🙂
La ele participă oamenii care chiar sunt interesați de subiectele din marcomm, advertising, influencer marketing etc, nu oameni care sunt la prima lor rețea socială în care au prins un trend și o pereche de căști și discută și din duș, pe orice temă, la orice oră, la cafea.
Iar din luna mai înțeleg că intră și Android în joc.
Context personal
Am mai spus asta în live-urile din lockdownul din 2020. Pandemia a relaxat un pic abuzul de superficialitate, aroganță și consumerism pe care-l vedeam crescând pe internet și a adus mult mai aproape oameni care într-adevăr știu să ofere informație, emoție și/sau povești, din afara celor cu care am fost obișnuiți și bombardați până acum de presă și Facebook, motiv pentru care am și încercat să aduc cât mai mulții în acele liveuri.
Iar acest canal cu (doar) voce filtrează maxim și ultima rămășiță din lucurile enumerate mai sus, iar eu sunt încă pe hype și încântat că pot afla foarte multe lucruri noi, pot învăța în fiecare zi, pot cunoaște oameni care fac lucruri și nu intră in discuții doar pentru că au un telefon în mână.
Și abia aștept să văd cu ce iese Facebook în zona conținutului audio.
—-
Ziceam la început că vă povestesc și despre un alt room de pe CH. Azi de dimineață, puțin după ora 5 EET / Bucharest, am participat la un room organizat de Paul Davison și Rohan Seth, cei doi fondatori Clubhouse, cu 5 milioane de followers și, respectiv, 5.6 milioane de followers. Roomul avea, în medie, 1000-1200 de oameni în audiență. Sunt sigur că nu le era rușine cu asta și nici n-a strigat nimeni că Snoop strânge 2000 doar dintr-un fum, dacă-mi permiteți alunecarea. 🙂