Despre agricultura de precizie | Vodafone

Posted by

Îmi plac maxim soluțiile de digitalizare cu implementări practice și utile ale tehnologiei în viața noastră, mai ales dacă folosim și internetul pentru a conecta diferite echipamente pentru a automatiza și optimiza procese, ajungând astfel la denumiri pretențioase precum IoT (Internet of Things).

Este și cazul Vodafone România, despre care am aflat recent că s-a implicat (și) într-o soluție de monitorizare si semnalizare in timp real a sunetelor specifice exploatarilor forestiere, cu scopul de a proteja mediul si de a transmite un apel la solidaritate pentru apararea padurilor din Romania impotriva defrisarilor ilegale.

Și au lansat, cumva, conceptul de pădure smart. 🌲 ❤️

Săptămâna aceasta, Vodafone a anunțat o soluție care asigură colectarea și gestionarea datelor esențiale pentru culturile agricole, automatizarea operatiunilor, monitorizarea diversilor parametri, ori realizarea de analize si predictii care permit cresterea eficientei si productivitatii in agricultura.

Soluția se adresează fermierilor care au diverse tipuri de culturi – cultură mare (cereale, oleaginoase), culturi de legume sau pomicultură – cultivate atât în câmp, cât și în sere. Este scalabilă și configurabilă, putând fi astfel adaptată diferitelor nevoi ale femierilor, indiferent de mărimea terenului cultivat, ori tipul de cultură.

Care sunt beneficiile?

Soluțiile digitale aduc fermierilor beneficii majore de creștere a productivității și calității culturilor, menținere a sănătății solului, ori reducere a costurilor de producție, prin optimizarea utilizării de fertilizatori, apă, pesticide, precum și de eficientizare a resurselor umane, prin automatizarea activităților specifice în sere și solarii.

Prin conectarea la rețeaua Vodafone NB-IoT (NarrowBand – IoT) cu acoperire națională, soluțiile Vodafone pentru agricultură fac posibilă comunicarea întreechipamente inclusiv în culturi din zone greu accesibile și fără surse de alimentare cu energie electrică.

Cum se întâmplă magia?

Soluțiile permit monitorizarea condițiilor meteo prin intermediul senzorilor care detectează parametri importanți precum direcția și viteza vântului, temperatura și umiditatea aerului, intensitatea precipitațiilor, ceea ce le permite fermierilor să determine momentul optim pentru recoltare și aplicarea de tratamente și nutrienți, în fiecare fază de dezvoltare a plantei și adaptat fiecărui tip de cultură.

Senzorii de sol monitorizează condițiile solului, făcând posibilă avertizarea riscului de îmbolnăvire și prevenirea bolilor specifice fiecărei plante. De asemenea, aceștia permit analiza evoluției și consumului de nutrienți, în funcție de faza de dezvoltare a culturii. Astfel, se poate eficientiza utilizarea îngrășămintelor, cu beneficii atât pentru plantă și sol, cât și de optimizare a costurilor de fertilizare.

Pentru culturile din mediu protejat (sere și solarii), soluțiile de digitalizare Vodafone oferă o serie de automatizări pe baza analizelor și alertelor în timp real, precum închiderea de urgență a serelor în caz de furtună, acționarea instalațiilor de irigație, ventilație, încălzire etc.

Prin intermediul unei aplicații integrate și ușor de utilizat, beneficiarii soluțiilor pot vizualiza în timp real datele colectate de senzori, pot urmări nivelul precipitațiilor, atât în timp real, cât și prognozat, pot primi alerte personalizate și rapoarte, recomandări cu privire la tratamente, fertilizatori și irigare, informații importante pentru planificarea lucrărilor agricole. În plus, au la dispoziție hărți izometrice pentru precipitații, umiditatea, temperatura și electroconductivitatea solului.

Cred că  trăim o perioadă a existenței omenirii în care ar trebui să profităm cât mai mult de dezvoltarea tehnologiei, mai departe de a vizualiza clipurile funny și fotografii cu mancare, și nu (mai) trebuie să ridicăm un deget umed în aer pentru a determina ce ar trebui făcut în cazul unei culturi de pepeni, de exemplu. Avem tehnologia care să facă asta pentru noi. 🙂

Despre agricultura de precizie

Agricultura de precizie, bazată pe soluții și tehnologii digitale, permite furnizarea pentru fiecare plantă a cantității exacte de substanțe (apă, nutrienți, pesticide), la momentul optim. Acest aspect are un impact major pentru reducerea risipei, optimizării costurilor, dar și pentru protejarea mediului inconjurător, prin protejarea solului.

În lipsa soluțiilor digitale și a tehnologiilor pentru agricultura de precizie, mare parte din cantitatea de azot utilizată, care este cel mai comun îngrășământ, se irosește, ca urmare a aplicării de fertilizări uniforme pe toată suprafața culturii. Acest lucru are ca rezultat supra-fertilizarea solurilor, care afectează negativ calitatea acestuia, cu impact semnificativ asupra mediului și calității culturilor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s