Organizatiile internationale pentru copii indeamna Facebook sa anuleze planurile pentru “Instagram pentru copii”

Posted by

Luna trecută, Facebook anunța că vrea să dezvolte aplicația Instagram pentru copiii de sub 13 ani. În prezent, copiii sub 13 ani nu pot crea cont în aplicație. Adam Mosseri, head of Instagram, a spus că tot mai mulți copii vor să utilizeze aplicația și că este o reală provocare să verifice vârsta, de aceea au propus lansarea Instagram pentru copii, la care părinții vor avea control.

Organizația non-non profit Campaign for a Commercial-Free Childhood (CCFC) a condus o coaliție internațională realizată din 100 de experți și avocați solicitând, printr-o scrisoare deschisă către Mark Zuckerberg, să abandoneze planurile pentru crearea Instagram pentru copii.

CCFC scrie, în scrisoarea trimisă către Mark Zuckerberg, că sunt de acord cu faptul că aplicația actuală nu este sigură pentru copii, dar lansarea unei versiuni pentru aceștia nu este soluția potrivită și ar pune utilizatorii sub risc. În școală, copiii experimentează creșteri incredibile în competențele sociale, gândirea abstractă și simțul sinelui. Găsirea metodelor adecvate de auto-exprimare și de conexiune cu colegii devin foarte importante, iar grupurile pentru copii sunt îngrijorate că Instagram pentru copii ar exploata aceste schimbări rapide de dezvoltare.

Tot în scrisoare, CCFC menționează fapul că tot mai multe cercetări demonstrează că utilizarea excesivă a dispozitivelor digitale și a rețelelor sociale este dăunătoare adolescenților. Instagram, în special, exploatează teama tinerilor de a pierde și dorința de aprobare, pentru a încuraja adolescenții să își verifice device-urile în permanență și a distribui conținut cu urmăritorii lor. Focusul platformei pe aparențe, prezentarea de sine și branding prezintă provocări pentru intimitatea și starea de bine a adolescenților.

Excessive screen media use and social media use is linked to a number of risks for children and
adolescents, including obesity, lower psychological wellbeing, decreased happiness, decreased quality of sleep, increased risk of depression, and increases in suicide-related outcomes such as suicidal ideation, plans, and attempts.

CCFC

Copiii cu vârsta cuprinsă între 10-12 ani care au deja cont de Instagram, este greu de crezut că vor migra la o versiune „babyish” a aplicației, după ce au experimentat deja lucrurile reale, susține CCFC.

CCFC menționează o serie de efecte dăunătoare, care vizează direct utilizarea Instagram de către copii, precum cyberbullying-ul, hărțuirea sexuală, tulburările de alimentație și faptul că The Royal Society for Public Health a evaluat Instagram ca fiind cea mai rea rețea socială privind sănătatea mintală a tinerilor.

Finally, Facebook’s long track record of exploiting young people and putting them at risk makes
the company particularly unsuitable as the custodian of a photo-sharing and social messaging site for children. Leaked documents have revealed that Facebook boasted to advertisers that it could target teens at the exact moment they were feeling bad about themselves, including when they have negative thoughts about their bodies.

CCFC

Potrivit faptului că aplicația Instagram pentru copii este încă în plan de dezvoltare, conform spuselor celor de la Facebook și Instagram, CCFC îi îndeamnă pe aceștia să abandoneze planurile acestui proiect, iar acest lucru ar arăta faptul că Facebook este conștient și înțelege vastele îngrijorări privind efectele pe care aplicația le-ar avea asupra tinerilor și că este deschis soluțiilor care sunt cu adevărat benefice copiilor și tinerilor, nu doar care vizează cota de piața a Facebook.

* photo by Emily Wade on Unsplash 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s