Premiera: Xiaomi Mi Smart Projector 2 Pro | review

Posted by

Cochetez din lockdown-ul din aprilie trecut cu ideea de a schimba televizorul cu un proiector, din câteva motive destul de prezente în viețile noastre începând din 2020, an care, mie cel puțin, mi-a schimbat, dar și întărit, după caz, multe comportamente și idei. Mă refer aici la:

  • mobilitate – de când #workfromhome ori modul de lucru hibrid au devenit normalitate pentru multe companii / business-uri, 3-400 euro pe care-i dai pe o chirie arată la fel indiferent dacă ești în București, Portugalia. ori Maroc, diferențele fiind în peisaj, cultură, oameni etc.
  • conținut – eu am renunțat să mă mai uit la TV de când Viorica Dăncilă a ajuns premier. Dăncilă a fost picătura mea și am și sunat la UPC, pentru a-mi oferi un abonament fără TV. Au acceptat, iar ulterior a și apărut acea ofertă cu (doar) internet de mare viteză la câteva zeci de lei
  • tehnologie – TV-ul este o tehnologie care se mișcă greu dacă o raportăm la costurile exorbitante pe care le au unitățile care țin pasul cu epoca în care trăim (calitate, conectivitate, rapiditate, aplicații etc) . Am greșit o dată, a doua oară nu s-ar mai numi greșeală
  • video on demand vs broadcast – se leagă oarecum și de primul punct, al mobilității, în plus broadcastingul îl consider ca fiind limitativ când vine vorba de timp. Și nu știu, cel puțin în acest moment, de ce aș alege să (mai) fiu la o anumită oră în fața unui televizor

Nu încerc și nici măcar nu intenționez să lansez un nou curent despre moartea TV-ului, cum am făcut-o ani de zile pe refresh.ro despre print. TV-ul / televiziunea vor exista în continuare bine merci, iar eu nu fac nimic altceva din ce nu am făcut o viață, și anume să țin pasul cu tehnologia și mobilitatea.

Dar proiectoarele nu reprezintă o tehnologie apărută-n pandemie, Costin!

Nimic mai adevărat, iar oferta pe care o găsim în magazinele online este (de ani de zile deja) covârșitoare, nici nu știi de unde să începi. Vorbim însă aici de obișnuințe (ale mele) și de faptul că videoproiectoarele au ajuns destul de recent la a oferi și confort la prețuri decente (look, domensiuni, zgomot, heat etc).

Mi Smart Projector 2 Pro, proiectorul despre care povesteam acum trei săptămâni, când Xiaomi i-a anunțat lansarea, alături de alte 3 telefoane și un ceas inteligent, și care mi-a rămas pe cap, după cum am și spus într-un story pe IG, a ajuns săptămâna trecută în România și, prin amabilitatea echipei locale Xiaomi, la mine-n living. #primul

Mi Smart Projector 2 Pro: OverviewSpecifications

Am așteptat câteva zile să-mi treacă entuziasmul, însă nu s-a întâmplat :), așa că am decis să scriu oricum ar fi despre el. Cu siguranță entuziasmul mă va ține până când îl voi returna, dar și uterior, după ce, cel mai probabil, îl voi achiziționa. Sau cine știe ce mai apare până atunci. Este doar o problemă de timp și de planete, nu de decizie de cumpărare. 🙂

And here it goes.

Look / Cum arată?

Cei care aveți pe acasă un produs Apple știți. Este o plăcere să deschizi o cutie, să scoți produsul din ea și din pungă, și să începi să-l butonezi. Simplitatea construcției, matrialele bune și finisajele din aceeași categorie îți oferă un sentiment plăcut, atât vizual, cât și la atingere. Ei bine, același sentiment l-am avut și la Mi Smart Projector 2 Pro. O plăcere cap coadă.

Iar marimea device-ului (215×201×143mm – cât o jumătate de cutie de pantofi), colțurile rotunjite și lipsa  liniilor drepte (prezente doar la mufele de pe spate) și culoarea alb (care mie-mi place în mod deosebit) s-au potrivit perfect cu stilul minimalist pe care mi-l cultiv de câțiva ani deja. Mănușă, aș putea spune, potrivindu-se oriunde am un perete alb în față-i, iar ferestrele pot fi, eventual, acoperite.

În cutie, pe lângă ceva maculatură, am mai găsit un cablu de alimentare (cu mufă rotiunjită :)) și o telecomandă de mărime medie și culoare neagră, care se conectează în doi timpi și trei mișcări la proiector și are controale pentru:

  • on/off (+ poți selecta dintre off / restart / bluetooth speaker / screenshot!),
  • Google Assistant / comandă vocală
  • Pad circular (asemănător Apple) pentru sus, stânga, jos, dreapta și OK (în centru)
  • Aplicații | Return | Home
  • Netflix | LIVE (pentru acces la Live Channels)
  • Volum (up & down)

Carcasa este dintr-un plastic plăcut la atingere, acoperit cu pânză pe față (unde are atât o letilă cât și o cameră!), buton de on/off pe partea de sus (cu aceleași funcții amintite mai sus) și o serie de porturi pe partea din spate, după cum urmează:

  • 2 x HDMI (unul cu audio return)
  • 2 x USB 2.0 (eg. HDD extern)
  • un port audio output (eg. căști)
  • un port optic output (eg. boxă)
  • un port Ethernet (dacă wifi nu te coafează)

⚠️ cutia nu conține baterii pentru telecomandă, însă dacă nu aveți prin casă, să țineți minte că funcționează cele de la telecomanda pentru aerul condiționat. 🙂 nu cele de la televizor!

⚠️ nu îl așezați între diferite alte obiecte, vom stabili mai jos ca este un semizeu și nu zeu, prin urmare are nevoie de aer, ca noi toți (poți spune că e claustrofob și se încinge nervos :)).

Settings / Setări

Probabil cea mai tare chestie la Mi Smart Projector 2 Pro este integrarea absolut per-fec-tă cu Android, serviciile Google (eg. search), Googel Assistant și faptul că este Cromcast built-in. Sunt denumiri pretențioase pentru majoritatea, însă, pe scurt, îi mai lipsește doar AirPlay pentru a fi Zeus al proiectoarelor smart, însă, hei, there is an app for that! Și poți face oricând mirroring la iPhone pe proiector, ceea ce îl face totuși Hercule, fiul lui Zeus. 🙂

Ca la orice alt device smart, conectezi contul (conturi) Google – am observat că face sync cu calendarul și contactele. Hey, Google, assistant much? – și conectezi dispozitivul la internet prin rețeaua locală – WiFi, ori cablu, pentru pretențioși -. Poți face setări la imagine – are și câteva moduri predefinite pentru diferite experiențe precum filme, sporturi, copii etc -, limbă, dată, locație (Google Assistant again), sunet, storage (vine cu 11 GB), securitate, însă poți customiza diferite zone precum home screen, screensaver etc.

Acum, nivelul de cunoștințe de care ai nevoie pentru a face toate aceste lucuri este mediu spre mic și, de cele mai multe ori, spre nimic. 🙂 Sunt absolut sigur că dacă poți butona un telefon, te vei descurca de minune cu Mi Smart Projector 2 Pro. Este, cel mai probabil, unul din top 3 device-uri pe care le-am folosit ale căror UX este ce trebuie. Un copil l-ar putea utiliza cu o singură mână, în timp ce rezolvă probleme ușoare de matematică cu cealaltă. 🙂

Vine cu câteva aplicații preinstalate, precum Netflix, Youtube, CBS News, TED, Redbull TV, însă poți instala tot felul de alte aplicații (Google Play). E cam chel, ca să mă exprim plastic, de exemplu eu a trebuit să-mi descarc Wireless File Manager, o aplicație pe care am folosit-o pentru a putea descărca din memoria internă screenshoturile pe care le folosesc în acest articol, la care am avut acces de pe desktop (apple) direct din Chrome, accesând o adresă locală.

Tot din browser ai posibilitatea de a urca în memoria internă și alte materiale (clipuri video, fotografii etc) pe care să le execuți pe videoproiector, sau, de ce nu, de pe un oricare alt device din casă pe care-l conectezi la videoproiector. Bine, asta în cazul în care nu ai un HDD extern prin casă pe care să-l conectezi printr-unul dintre porturile USB de care dispune si care, în acest fel, poate transforma videoproiectorul într-un mediu de stocare pe care să-l poți folosi wireless pentru oricare alt dispozitiv din casă. Bam dum tss.

⚠️ m-am jucat puțin cu HDD-urile externe și vă recomand să vă faceți un backup la ce aveți pe ele, videoproiectorul anunțându-vă că trebuie să-l formatați înainte de orice utilizare acest nou spațiu de stocare

Cum am utilizat eu Mi Smart Projector 2 Pro

Prima mișcare a fost să conectez  PlayStation-ul pe care-l aveam pentru televizor, prin HDMI. Cum nu-l mai folosisem de mult timp, l-am lăsat ân fata pe avari să-și facă update la OS și la ce jocuri porniseră automat în același proces de aranjare a coafurii (a trecut și el printr-o pandemie, nu l-a mai atins nimeni și părea fericit :)) și am conectat și cel de-al doilea PlayStation pe care-l folosesc în mod curent.

Am observat că le pot avea pe ambele conectate bine merci la Mi Smart Projector 2 Pro, dar, mai mult decât atât, pot folosi telecomanda de la videoproiector pentru a intra în meniurile PlayStation și a trimite comenzi simple, navigând prin acestea (sus, jos, stanga, dreapta) folosind Pad-ul circular și executând diferite acțiuni prin acționarea butonului central din aceeași regiune a telecomenzii amintită mai sus.

Poți face asta apăsând lung pe butonul OK din centrul telecomenzii, după ce selectezi (și se și schimbă) sursa pe care o dorești. Awesome. Rezoluția pe care am avut-o în jocuri a fost 1080p (FullHD). Ca notă, niciunul dintre cele două deviceuri nu sare de 1080p, prin urmare ambele au dat ușor swipe right și s-au și împrietenit imediat și iremediabil la o pizza.

L-am lăsat mult pe documentare și muzică (Youtube / Soundcloud), de multe ori chiar și ziua, iar aici am trei idei de notat. Mi Smart Projector 2 Pro nu se încinge, deși a avut sesiuni de câte 4-5 ore în continuu, chiar și câte două pe zi. Se încălzește puțin în partea superioară (în centru), dar nici nu m-am gândit să-l las mai mult. L-am folosit cât am avut nevoie fără să-i fac vreun test de anduranță, că nu-i vreo mașină 4×4.

Spuneam la început că oferta magazinelor online e covârșitoare. EI bine, în reviews eu mă uit în principal după zgomot, obișnuit fiind cu PS4-ul care-și ia zborul în CoD, de exemplu, iar toate videoproiectoarele de pe piață au câte un comentariu în care se amintește un minim: “foarte silențios, dar se aude puțin când” etc. Pe Mi Smart Projector 2 Pro nu îl auzi deloc. E ca un ninja inofensiv. 🙂

Mi-a plăcut că Mi Smart Projector 2 Pro îți oferă posibilitatea de a customiza si sunetul. Ca presetări ai Cinema Mode și Music Mode, însă, ca și în cazul setărilor de culoare, îți oferă și posibilitatea de a customiza două variabile pentru a avea un sunet cum și-l dorește User (Mode): Dialog Enhancer (pentru voci / muzică) și Virtual Surrond. Calitate bună, am ținut volumul la maxim 1/3, îndeajuns pentru Mi Smart Projector 2 Pro să umple curat și ferm un living de suprafață medie.

Concluzii Mi Smart Projector 2 Pro

  • este o alternativă plăcută și mobilă la un televizor (1080p / FullHD). il poți folosi în living, însă îl muți imadiat în dormitor la subraț (3.7kg). iar dacă te ia cu panică de la FOMO și vrei totuși și TV, există soluții. nu am testat, dar pare ok dispozitivul (lasă, te rog, un comentariu mai jos dacă bat câmpii)
  • având dimensiuni reduse, îl poți băga în valiză printre haine și pleca cu el chiar și în concediu. Nu se incinge, nu se aude, are un sunet plăcut într-o încăpere de 30-40m2 și poți face mirroring chiar și de pe un telefon mobil, prin app sau direct, în funcție de sistemul de operare și / sau app
  • sunt aplicații care, indiferent de sistemul de operare (iOS, Android, dar și MacOS, și bănuiesc că și Windows – nu am la îndemână), pot face mirroring. Youtube / Netfix / Soundcloud much? Icon-ul este acesta și se activează în player când ai dispozitivele pornite și conectate la rețea
  • integrarea cu Android este su-per-bă, ai acces la aplicații, iar, în plus, environmentul este construit destul de appleish, departe de geekismul celor de la Google. E plăcut să te dai cu el, nu te pune să faci cine știe ce setări complicate, se conectează imediat la orice
  • În jocuri se comportă excelent, nu are latency-ul TV-ului, însă trebuie să te joci cu senzitivitatea. Eu am trecut de pe monitor pe proiector și a trebuit să mă joc puțin cu ADS (Aim Down Side sensitivity) pentru a putea ține piept tuturor copiilor agitați din Germania, Franța sau de pe ce alte servere am mai aterizat. 🙂

Păreri? Yay or nay?!

PS. Poți reveni pentru updates. Îl mai țin câteva zile și, cu siguranță, voi mai adăuga și alte informații la acest articol.Cât despre preț, momentan nu e de găsit în magazine, revin și aici cu update.

One comment

Lasă un comentariu:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s