Cum te poti proteja de fake news, ori macar incerca sa faci asta?

Posted by

Despre Fake News se scrie foarte mult, puțini sunt însă capabili să-l evite, ori să nu contribuie, involuntar, la propagarea lui și, implicit, la autoritatea anumitor personaje pe rețelele sociale. Iar în ultimii ani, eu am încercat să fiu mult mai atent la emoțiile pe care le trezesc în noi diferitele tipuri de conținut digital (dar nu ma limitez la), de la postări, până la reclame.

Am folosit “involuntar”, deoarece a participa la propagarea de știri false nu înseamnă să ai neapărat vreo legătură cu vreo formațiune politică, extremistă, de propagandă, ori alta din această serie. Înseamnă, de cele mai multe ori, doar să reacționezi la diferite tipuri de conținut deoarece conține un trigger pentru tine.

Iar reacția ta în social media, fie că vorbim despre un banal like, un comentariu, ori un share, contează în algoritmul rețelelor de socializare, acestea expunând acel conținut și prietenilor tăi. Iar de aici până la a pune umărul activ la propagarea unei știri false, ori a unei persoane care se folosește de așa ceva, este un pas foarte mic.

Să presupunem că scrollezi un newsfeed (Facebook sau LinkedIn, de exemplu) și vezi un clip video cu un cățel drăguț care a fost scăpat dintr-o gaură de canal, cu o pisică care, în somn, îmbrățișează mâna stăpânei, ori cu o tânără cu are o voce incredibilă, dar nu știi NIMIC despre persoana care a postat conținutul respectiv.

Emoția bate rațiunea, iar pe tine nu te va interesa. Ai dat like? Ai. Ai comentat? Poate. Ai dat share? Well, algoritmul îi va oferi acum și mai multă autoritate, iar lucrurile pot merge mult mai departe, într-o zonă la care este posibil să nu te fi gândit. E cel mai ieftin mod de a aduna armate de oameni pentru a propaga ulterior mesaje politice, de exemplu.

Și vă recomand articolul de la finalul citatului de mai jos. Ca notă, postările despre care vorbește Alex în articolul lui au fost șterse între timp de persoana la care face referire, acestea fiind oricum irelevante în economia obiectivelor reale pe care le avea.

Relevant era ca algoritmul rețelei sociale să o ajute și la alte postări despre care nu-mi permit să comentez, însă vă propun să vă urmăriți propriile emoții când le citiți, precum și reacțiile pe care le aveți. Puteți lăsa și un comentariu, chiar sunt curios. 🙂

Cam aşa funcţionează fake news-ul în general. Cineva zice o chestie care ne emoţionează (fie că acea emoţie este pozitivă sau negativă), apoi minciuna este rostogolită de oameni.

Mai grav e că doamna Tara, cu reachul pe care l-a strâns în ultima săptămână, rostogoleşte informaţii de la Luis Lazarus, cere demisia lui Arafat şi Vlad Voiculescu, cheamă la diferite proteste.

Alex CiucăCum funcționează manipularea și fake newsul

* photo by Chase Clark on Unsplash

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s