[updated] Videochatul, industria care se lauda cu vieti printre stele si Mercedes la onboarding, insa se lupta pentru #1 intr-un top inexistent al celor mai vizibili angajatori locali

Posted by

Există, undeva, o fractură de logică în toată povestea asta cu angajările la videochat, încât am să încep acest articol cu concluzii, nu înainte de a vă ruga să vă reprimați pentru câteva minute orice gând, ori judecată, asupra jobului în sine (dacă le aveți). Nu mă interesează, fiecare face fix ce vrea cu propriul corp, iar articolul este despre cifre, comunicare și, cel mai probabil, manipulare (fig).

Într-o țară în care cele mai mari două site-uri de locuri de muncă comunică în pandemie o creștere a aplicărilor YoY în Q1 de la 2,7 milioane la aproape 4 milioane (eJobs), ori 1,93 milioane de aplicări (BestJobs), industria videochatului din România pare că ține cu orice preț să ajungă #1 într-un top inexistent al celor mai vizibili angajatori locali, ori în topurile angajatorilor din Forbes.

O industrie care se laudă de ani de zile cu recorduri de zeci și sute de mii de dolari pe lună, ale cărei pachete de onboarding includ mașini Mercedes sau sute de dolari bonus, iar testimonialele cu nume protejate confirmă bogăția, belșugul, medii de muncă mai ofertante decât la Google și Facebook și vieți ca în filme, cum de are nevoie, în pandemie(?!), de OOH-uri cu Bianca Drăgușanu?

Tind să cred că au apus de mult vremurile în care site-rile de joburi să băteau pe candidați.

Cum de nu sună toată lumea la pile, cunoștințe sau relații, să se bată pe posturile disponibile în studiourile de videochat, mai ales că se vehiculează în presa quality aproape jumătate de milion de modele? 450.000 de modele, ca să fim mai catolici decât Papa. Dar ajungem și acolo, ne uităm puțin la OOH.

Bianca Drăgușanu și Charm Studios

Cum pandemia a micșorat, cel mai probabil, traficul prin Victoriei, Dorobanți, Unirii, sau alte locuri unde marca Mercedes dublează comunicarea pachetelor de onboarding de pe site-urile de videochat, ieri, bula mea de pe Facebook a explodat datorită OOH-urilor cu Bianca Drăgușanu, noua imagine Charm Studios, și copy-urilor izvoare de glume, altfel majoritatea targetând foarte bine un profil cu o educație precară.

Adidașii tăi au patru dungi? Schimbă-ți jobul.

Ai văzut ***** doar pe cer? Schimbă-ți jobul.

Salariului tău îi lipsește o cifră? Shimbă-ți jobul.

Ai văzut Parisul doar în filme? Schimbă-ți jobul.

Deloc rău scrise, nu? Pare că ar fi mâna unei agenții, dar divagăm și ne-am încorda aiurea. Ideea este că, fără să am cea mai mică intenție de a jigni pe cineva, traducând însă foarte realist copy-urile de mai sus, “Ești săracă, puțin cam tută, muncești pe 2 lei la cine știe ce non-stop de cartier care acum se închide la 18:00 dar visezi la Făt Frumos?” suntem cu toții conștienți că nu ar funcționa.

Un combo de fine aroganțe și ironii aruncate-n glumă, o față cunoscută care a reușit și care te privește asumat au cu totul alt impact. Dar lucrurile să nu credeți că se opresc aici, la Forbes e greu de ajuns, dar noroc cu presa online, mare și, aparent, generoasă.

Alephnews, HotNews și presa online

Săptămâna trecută, în încercarea de a lua pulsul publicațiilor online de la noi și de a vedea unde aș putea trimite un comunicat de presă pentru lansarea studiului despre Clubhouse, am dat peste o știre pe alephnews.ro cu titlul: România, patria videochat-ului cu acte în regulă. Modelele lucrează 60 de ore pe săptămână pe drepturi de autor. Categoria Economic.

Iar știrea începe tot cu o concluzie (în România sunt circa 450 de mii de modele de videochat), despre care, câteva rânduri mai jos, aflăm totuși că este o estimare personală a unui manager operațional al unui studio de videochat. Nu zic că este vreo campanie plătită, dar același manager încerca un tur al presei în mai 2020 cu un discurs asemănător, care anunța creșteri de 50% a numărului de angajați.


Later edit:

Același manager apare in preroll-ul stirilor video de pe AlephNews.ro cu o reclamă “emisiune” din partea BestStudios.ro, despre motivele pentru care ar trebui să încerci videochatul și temerile femeilor, cu accent pe faptul că trecem printr-o pandemie. Cred că s-a rezolvat și misterul unei posibile campanii. Răspuns afirmativ.

End of later edit.


A scris Hotnews atât de frumos încât era să lăcrimez de emoție, cu poze de pe Unsplash și referințe la Mediafax.ro, Economica.net, Digi24.ro și Bloomerg(!), de zici că au parteneriate de cross-promo, cu discurs adaptat pentru alt target, care a aflat de Zoom și Work From Home. Au preluat Newsweek și Vremea noua, liderul vasluian de știri fondat virgulă la Bârlad și m-am oprit din a căuta mai departe.

Pentru o parte din cei care lucrează în publishing, articolul de mai sus de pe HotNews poate fi o glumă. Când vreodată în istoria presei online din România, o publicație a oferit atâtea link-uri către altele, când ele se mânăncă, efectiv, între ele? Și de când Hotnews este atât de generoasă cu linkurile, publicația având, istoric vorbind, un total alt comportament cu linkurile externe?

Dar să revenim la alephnews.ro, cele 450.000 de suflete pe care publicația le marchează cu bold sub clipul / stirea video (bănuiesc că a fost pe sticlă) – video care poartă același mesaj pe burtieră -, și construcții (cu altă targetare?) precum cele de mai jos.

În ultimii ani a apărut trendul modelelor business, care nu se îmbracă sumar, ci dimpotrivă, office. Și le merge bine. Veniturile sunt primite o dată la două săptămâni, iar recordul a fost de 200 de mii de dolari făcuți în două săptămâni în țara noastră. Dar pentru asta, muncesc și câte 60 de ore pe săptămână. Clienții sunt variați. De la oameni simpli, până la fotbaliști, CEO ai unor mari companii și persoane publice.

Sau:

Irina este model. A terminat trei facultăți și avea propria firmă de transport animale vii, dar nu i-a mers așa că s-a reprofilat. În prima lună a câștigat puțin peste 2.000 de dolari, iar în ultima lună, de exemplu, a câștigat aproxtimativ 30 de mii de dolari. După ce își termină cariera de model, cele mai multe fete își deschid propriile afaceri, în alte domenii, propriul studio sau rămân în staff.

450.000 de modele de videochat în România

Îmi plac mult cifrele, iar la un click distanță găsim altele mai așezate, pe care Institutul Național de Statistică, de exemplu, le pune la dispoziția tuturor. Trebuie doar puțină răbdare, site-ul nefiind neapărat prietenos, însă iată, mai jos, ce am aflat zilele trecute, cifre pe care le-am și discutat cu câțiva amici într-un room pe Cllubhouse.

Conform INS, în România sunt 1.851.112 de persoane de sex feminin cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani. Pe un site de videochat la un search distanță se vehiculează 35-40 de ani vârsta până la care o femeie poate fi model. Îmi permit să bănuiesc că aici sunt excepțiile și că ne permitem o eroare statistică.

Iar dacă statistica din imaginea de mai sus, ori eroarea mai sus amintită, nu satisfac exigențele sacrilor în statistică de pe Facebook, profanii nu au nimic împotrivă să includă și segmentul 35-40, moment în care  statistica sare undeva la 1/5.

Altfel spus, statistic vorbind, oriunde întorci capul, 1 din 5 femei sub 40 este model de videochat. Iar dacă ajungi în locuri unde nu găsești raportul de mai sus (eg. redacția unei publicații online, unde raportul este 0/10), înseamnă că sunt altele în care acesta crește la fel de mult, pentru a echilibra cifrele comunicate. Iar să contrabalansezi un 0/10 și să ajungi la 5/10, ai nevoie în altă parte de 10/10.

Și nu am luat în calcul rulajul de personal, apropo de ce spunea Irina-3-facultati în citatul de mai sus de pe Alephnews și nici numărul căsătoriilor din segmentul18-35, sau 18-40. Mă gândesc că nu vorbim aici de câteva zeci de mii de afaceri de familie care fac videochat din mamă-n fiică.

(*) De pe siteul INS
18 ani – 97.399
19 ani – 101.185
20-24 ani – 488.086
25-29 ani – 505.790
30-34 ani – 658.652
35-39 ani – 641.386

6 comments

  1. E ciudat ca toata lumea vede ceva rau in asta. In Cehia pornografia este reglementata de multi ani. Daca fetele care fac videochat nu ar avea o alta sansa sa aduca bani in tara, euro, adica valuta forte de care avem atat de multa nevoie pentru import, nu inteleg ce e asa rau. Prostitutia e iarasi reglementata si legala in multe tari civilizate. Cu drogurile insa nu sunt de acord ca ele scot bani din tara, in principal, si nici nu aduc vreun beneficiu societatii.

    Like

    1. Eu n-aș face comparații, deoarece suntem la coada clasamentului în Europa în ceea ce privește educația sub toate formele ei și, în plus, eu atrag atenția asupra unui mod agresiv și, de ce nu, manipulator, de a comunica această meserie. Nici nu vreau să mă gândesc cum sunt influențate fetele de liceu care trec pe Magheru zilele astea, bombardate oricum de superficialitate și consumerism pe Instagram și TikTok. PS. Nu aș compara videochatul cu prostituția, eu le văd destul de separate. Și industria mai sus amintită le vede la fel.

      Like

Lasă un comentariu:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s