eJobs: 25.000 joburi noi, 10% din strainatate (medie: 6 aplicari per post) | aprilie 2021

Posted by

Am primit astăzi și o comunicare din partea eJobs, care anunță 25.000 de locuri noi de muncă în luna aprilie 2021, dar și o informație nouă: în fiecare lună, aproximativ 2.500 joburi sunt postate de angajatori din străinătate, care continuă să se uite la forța de muncă de la noi, deși numărul aplicărilor pentru pozițiile din afara țării este sub 15.000.

Vorbim despre un procent infim,1.4% din totalul aplicărilor din aprilie. În alte cifre însă, avem o medie de 6 aplicări per job din afara țării, spre diferență de 56 de aplicari in medie pentru fiecare loc de munca nou postat pe eJobs in T1 2021, de exemplu, românii nemaifiind foarte interesați de  a pleca în afară, cel mai probabil în contextul restricțiilor dar și al incertitudinii cauzate de pandemie.

Cei care decid totuși să plece la muncă în străinătate aplică preponderent pentru locurile de muncă din Germania, Olanda, Franța, Ungaria și Belgia. Italia și Spania sunt, în continuare, destul de jos în clasament, iar UK, istoric vorbind în top 5 destinații alese de către candidații din Romania, acum abia mai prinde top 10, ca urmare a restricțiilor impuse de Regatul Unit în ultimul an.

Privind din partea angajatorilor, din cele 2500 de locuri de muncă disponibile în afară peste 600 aparțin angajatorilor din Spania, aproximativ 550 celor din Germania și 350 celor din Olanda. Urmează joburile din Franța, Marea Britanie, Ungaria și Elveția. Dintr-un mare angajator al ultimilor ani, Italia a ajuns acum spre finalul clasamentului, cu mai puțin de 100 de joburi.

Cel mai probabil, după cum observa și Bogdan Badea, CEO eJobs Romania, dinamica se va schimba odată ce atât candidații, dar și angajatorii, vor începe să prindă încredere odată cu majorarea numărului de persoane vaccinate la nivel european, dar și odată cu relaxarea restricțiilor impuse de autorități.

Cele mai multe aplicări vin din segmentele de vârstă 25-35 de ani și 18-24 de ani, iar domeniile spre care se orientează sunt construcții, retail, transport, producție și industria alimentară. Dacă în lunile trecute vedeam mulți IT-iști care aplicau pentru străinătate, acum cifrele sunt în scădere pentru această categorie, însă sunt în creștere pentru joburile pe care le au la dispoziție în România.

De asemenea, chiar dacă vorbim despre candidați tineri, tot joburile full time sunt cele care le atrag atenția, în timp ce proiectele sezoniere cumulează un număr relativ mic de aplicări

Bogdan Badea, CEO eJobs România

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s