🎙 Ce putem face din «singuratate»?

Posted by

Din lockdownul din aprilie 2020, am observat includerea prin diferite studii a segmentului millenials, #workfromhome, singles, care, aparent, au același comportament financiar ca boomerșii. Sunt mult mai calculați cu banii decât alte segmente, nu (mai) fac excese când vine vorba de cumpărături și au scăpat, cumva, de vorba românească «dar eu pentru ce muncesc?».

Și, chiar dacă interacționează frecvent cu colegii, familia, sau prietenii, aplicațiile online (instant messenging, video calls) fiind mediul preponderent prin care țin legătura cu aceștia, distanțarea fizică (dar și emoțională) își aduce aportul asupra comportamentului. Nu mai facem vizite, nu mai primim vizite, iar singurătatea devine un subiect ce poate deveni nociv pentru minte, dar și organism.

Iar dacă mai adăugăm alte probleme ce pot apărea pe parcurs – aici putem aminti, de exemplu, probleme de sănătate, ori un deces -, sau evenimente neplăcute – lipsa unui loc de muncă este unul dintre cele mai întâlnite în această perioadă (vezi și acest studiu eJobs) -, se poate ajunge ușor la momente de tristețe, anxietate, sau chiar depresie.

În urmă cu câteva săptămâni, adresam pe Facebook și LinkedIn rugămintea ca oricine să propună publicații online pe care să avem curajul să le deschidem chiar și duminica dimineața, fără să riscăm să ne sară cafeaua din pahar din cauza gheizerelor de știri despre flat-eartheri nemulțumiți de prezența clorului în sarea de bucătărie, politicie-ni, datele ATI și altele din seria asta.

Iar una dintre recomandări (de pe Facebook) a fost psychologies.ro, publicație pe care am adăugat-o în RSS Reader și din care, astăzi, am să preiau câteva idei despre ce poți face totuși cu singurătatea, unul dintre cele mai frumoase daruri pe care ni le putem oferi nouă înșine, după cum afirmă Irina Gherghilescu, autoarea articolului Este singurătatea nocivă sau nu?!.

  • Te descoperi cu adevărat. Ai vreme să meditezi la cine ești tu cu adevărat. Poți face un rezumat al veții tale de până acum. Poți să îl/o creezi pe Acela/Aceea care ai vrea să fii. Te poți transforma în cine ai vrea să fii, dobândind noi abilități sau perfecționând altele pe care deja le ai.
  • Faci acțiuni pe care nu ai avut vreme să le faci până acum, cum ar fi: să citești mai mult, să înveți o limbă străină nouă, să te uiți la filmele favorite, să faci sport, să mănânci ce îți place, să participi la un retreat, să faci drumeții cu diverse grupuri restrânse de oameni etc.
  • Te bucuri de tot ceea ce ai și mai ales de tot ceea ce ești CÂND, CUM și / sau CU CINE vrei DACĂ vrei și UNDE vrei.
  • Vindeci în tine toate rănile trecutului tău și să înveți să trăiești moment de moment viața așa cum este ea. Lucru pe care îl și recomand mai ales pentru persoanele care vor să intre într-o nouă relație de cuplu.
  • Devii un bun observator al tău și al celorlalți, ajungând să înțelegi și să accepți oamenii din jurul tău fix așa cum sunt. Prin observarea propriei tale ființe ajungi să te eliberezi de povara suferenței de singurătate și să realizezi ce mare dar este această perioadă. Ai propriul tău timp pe care ai șansa de a-l gestiona după bunul plac.

Am subliniat ce mi s-a părut interesant, ce fac oricum de ani buni deja, sau acțiuni pe care am în plan să le fac în perioada imediat următoare. Dacă aveți completări, experiențe personale, ori recomandări de orice fel (cărți? filme?), zona de comentarii de mai jos vă așteaptă. Sharing is ❤️.

Later edit: Vă semnalez o coincidență frumoasă. Urban.ro a avut un articol despre singurătate, programat tot pentru această dimineață. Tind să cred că au fost publicate simultan. 🙂 Nice!

* photo by Kinga Cichewicz on Unsplash


Articolul poartă tagul mental health, în care o să strâng subiecte precum cele de mai sus, dar și podcasturi despre burnout, anxietate, depresie, ori evenimente care duc la acestea, relaționate la conceptul de #workfromhome, ori a meseriilor creative, conexe marketingului cu influenceri.

Consider că subiectele tabu se sparg doar prin discuții pe intelesul tuturor și, astfel, poate scăpăm și de rușinea inexplicabilă de a merge la psiholog pe care o avem ca popor, ori de a cumpăra o prostie de Xanax de la farmacie fără să fim priviți ca niște descreierați. Chiar și de către farmacistă. 

Lasă un comentariu:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s