Angajatii vor libertate si mai putin stres: un sistem de munca hibrid, birou plus remote

Posted by

Vor tot aparea studii referitoare la #workfromhome (câteva le găsiți și pe aici), însă concluzia este aparent vizibilă pentru multe industrii printre care ne învârtim și noi. Soluția este un sistem de muncă hibrid, o combinație între munca de la birou și cea remote.

Motive? Adună 2h pe drum în fiecare zi și-ți va rezulta 1 lună pe an pierdută în trafic (nu, nu era timp câștigat, nu a văzut nimeni fețe vesele în metrou). Adună taskurile inutile pentru care pierdeam zeci de minute și care te defocusau de la cele importante (de aici și eficiența multora de acasă).

Aruncați un ochi și prin bulele noastre sociale. Sunt companii ai căror angajați s-au mutat chiar și în alte țări și muncesc de acolo. Cunosc persoanal oameni cu care am și muncit, iar acum locuiesc temporar prin Grecia, Portugalia, ori Spania. Cald, plouă mai puțin, iar o chirie este tot 300-400 euro.

Nu nu se mai enervează nimeni în trafic, Mediterana sau Atlanticul pot înlocui lejer Marea Neagră pentru câțiva ani, iar un drum până în România poate costa cât un drum cu trenul de la București la Sinaia. Și, ce să vezi, la finalul zilei companiile nu au sărăcit, dimpotrivă.

Sunt toate din zona de tehnologie sau care folosesc tehnologiile actuale și sunt pe creștere. A trecut, cred, vremea discursurilor “suntem ca o familie”. La finalul zilei suntem un excel ai cărui pivoți au chimie între ei și fac ca în colțul din dreapta jos să scrie cu verde.

📖  Aruncați un ochi și la Tudor Galoș, a scris un articol pe aceeași temă, cu link-uri către câteva alte studii și concluzii pe aceeași temă. Cel mai probabil se vor schimba și organigrame și vor fi căutați oamenii care stăpânesc tehnologia, care vorbesc mai puțin (metaforă), care fac lucruri.

Da, sunt și downsides, iar adaptarea fizică și mentală sunt cuvânte cheie. Da, nu se aplică tututor industriilor și tuturor locurilor de muncă. Trăim însă o (a doua) revoluție tehnologică, accelerată de o pandemie, nu o entorsă din care scăpăm în 2 săptămâni cu un ghips și Call of Duty.

Azi, Bestjobs a dat publicității rezultatele unui alt studiu ale cărei concluzii principale sunt că 43% dintre angajați ar prefera întoarcerea la birou sau un sistem de lucru hibrid, un sfert preferă să muncească de acasă, iar o treime sunt nehotărâți în ceea ce privește întoarcerea la birou.

Productivitatea angajaților este principalul aspect în evaluarea celui mai eficient mod de lucru.

Astfel, 53% spun că nu observă mari schimbări din acest punct de vedere în sistemul de lucru actual comparativ cu începutul pandemiei. 23% s-au adaptat atât de bine la schimbările din această perioadă încât au reușit chiar să își crească productivitatea, în timp ce, pentru 17%, acest efort prelungit și-a spus cuvântul inclusiv asupra eficienței muncii lor.

Întrebați ce anume influențează cel mai mult productivitatea, angajații spun că presiunea de a face față la mai multe sarcini în același timp (23%), programul imprevizibil de muncă, care nu mai face posibilă delimitarea între viața personală și cea profesională (19%) și volumul prea mare de muncă (19%).

Un poll pe care l-am publicat pe LinkeIn și la care au răspuns aproape 600 de profesioniști arată cam aceleași lucruri. Doar 8% doresc întoarcerea la birou, 50% vor un sistem hibrid, iar doresc să muncească de acasă.

Fluctuațiile de productivitate se resimt în rezultatele muncii angajaților.

22% dintre ei mărturisesc că alocă mai mult timp pentru același volum de sarcini. Alți 16% dintre respondenți se simt copleșiți și ajung să amâne sarcinile, în timp ce 14% se plâng de ratarea sau chiar pierderea clienților. Alți 13% dintre angajați observă că, pe fondul lipsei de concentrare, greșelile în executarea sarcinilor de serviciu s-au înmulțit. 12% se plâng că au dificultăți în a înțelege cerințele superiorilor.

Facilitarea dezvoltării profesionale pe primul loc în topul cerințelor de la angajatori

Angajații consideră că șefii le-ar putea oferi anumite beneficii, pentru a avea un randament mai bun la locul de muncă. Astfel, 37% dintre respondenți spun că ar avea nevoie de un training de dezvoltare profesională și dobândirea de noi competențe. 22% s-ar bucura de un program flexibil, în timp ce 12% și-ar dori zile libere suplimentare. Pentru alții, important ar fi să primească sprijin financiar pentru întreținerea și supravegherea copiilor în timpul programului (bonă, afterschool, creșă etc.), așa cum au răspuns 8% dintre angajații chestionați, dar și acces la servicii de wellness (5%) sau consiliere psihologică (3%).

Time managementul și echilibrul dintre viața personală și cea profesională

Cea mai mare provocare cu care s-au confruntat angajații este aceea de a respecta clar timpul alocat biroului, astfel încât să nu interfereze cu timpul personal, după cum ne-au spus 24% dintre respondenți. Alți 25% dintre angajați simt că le este greu să gestioneze corect timpul la birou, astfel încât să evite supraîncărcarea cu sarcini. Pentru 14%, dificultatea a fost să își aducă la zi competențele digitale, astfel încât să facă față schimbărilor în mediul de lucru.

Cel mai mult le-au lipsit întâlnirile cu echipa

Acum, când munca de acasă nu mai este impusă și angajații au posibilitatea de a alege, în cele mai multe cazuri, de unde să lucreze, aceștia văd că interacțiunea cu membrii echipei este foarte importantă pentru starea lor mentală și le-a lipsit în această perioadă (25%). Părerile sunt împărțite când vine vorba de a rămâne să lucreze în continuare numai de acasă. În timp ce 9% spun că abia au apucat să se obișnuiască cu acest mod de lucru, 19% nu s-ar mai întoarce la birou, iar 11% s-ar simți mai stresați să continue așa.
Adaptabilitatea rămâne lecția de bază a acestei perioade

Mai mult de jumătate dintre respondenți (56%) au ajuns la concluzia că pentru a rezista pe actuala piață a muncii, modelată de pandemie, este nevoie să dai dovadă de adaptabilitate sau chiar capacitatea de reinventare profesională. 21% consideră că le-a fost de folos rezistența la stres și efort. 11% pun accent pe comunicare și tot atâția pe competențele digitale.

Sondajul a fost efectuat în perioada 4-14 iunie pe un eșantion de 937 utilizatori de internet din România.

* photo by Jason Hogan on Unsplash 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s