Cateva idei despre Spotify Greenroom, “clona” Clubhouse despre muzica si sport lansata ieri

Posted by

Ieri, Spotify a lansat Greenroom (fosta aplicație Lockerroom), o aplicație stand alone, audio only, destinată discuțiilor dintre artiști (spotify), atleți (lockerroom) și fanii acestora. Tot ieri, Mark Zuckerberg a testat Live Audio Rooms împreună cu alți angajați Facebook (sursa), dar despre asta vom aminti în câteva zile când se va lansa pentru toată lumea.

Am pus ghilimele pe clonă în titlu deoarece mi se pare un cuvânt prea mare.

Clubhouse a dat un trend plecând de la o nevoie creată de pandemie (la fel și Lockerroom, lansată în toamna lui 2020), este adevărat, însă social media este despre comunități, conținut și diferențele dintre ele, iar bătălia pentru a putea migra dintr-o parte în alta se va face prin monetizare – posibilitatea creatorilor de a monetiza într-un fel sau altul timpul petrecut acolo.

Ca să facem o recapitulare, Twitter are deja un voice chat (Spaces), Telegram și Discord de asemenea, iar Facebook se pregătește să le rupă pe toate. Am testat azi noapte Greenroom (iOS / Android), prin urmare iată câteva impresii la cald:

 • Pentru a porni un room trebuie să selectezi o audiență / grup. Nu se pot crea grupuri (ele sunt curate de Spotify), prin urmare am selectat Content Creator din Others, cele trei principale (Welcome, NHL și NBA) nefiind de prea mare ajutor (nu permit crearea de rooms sub ele).
 • Au introdus un sistem de recunoaștere ce folosește Gems (Diamante), pe care le primești dacă creezi room-uri, dacă urci pe o scenă, ori cineva dintre speakeri îți dau double tap. Acestea sunt așesate la loc de cinste pe profil, alături de urmăritori și cei pe care-i urmărești (Spotify împinge câteva zeci de creatori cu auto-follow)
 • Momentan majoritatea discuțiilor din camere sunt despre Greenroom și Clubhouse. Sau despre Welcome to Greenroom, comunitatea Spotify fiind destul de mare și interesantă (am intrat pe câteva camere de podcasteri și mi s-a părut fascinant. părea că Greenroom e de ani de zile:))
 • Raportat la Clubhouse
  • Greenroom pare mult mai stabil, iar sunetul e mult mai bun. Nu am auzit niciun blocaj, nu o ia vocea pe repede înainte când se înțepenește aplicația. Ce înseamnă să ai resurse și, evident, backgrownd în audio!
  • Mi se pare că au rezolvat câteva probleme de usability. De exemplu, poți da join la un room cu tap pe buton de join poziționat sub detaliile room-ului din feed. La CH treaba asta te aruncă aiurea prin alte camere dacă nu ești atent.
  • Camerele nu sunt împărțite în 3 zone ca la Clubhouse, există doar scena și others in the room. Nu există “followed by the speakers”.
  • Cel care crează o cameră poate lăsa și opțiunea de text chat, super utilă dacă te gândești că pe Clubhouse nu poți să te joci cu nimic altceva decât o imagine de profil și un bio ce nu permite linkuri ci doar @-uri, iar asta recent.
  • Roomurile se pot înregistra automat și primești un link de dowload pe email.
  • Nu ai nevoie de invitație pentru a intra pe Greenroom. Login cu Spotify ori
 • Nu există nicio formă de localizare a conținutului. Am încercat și în zona de search, oamenii pot fi căutați doar după nume nu și în funcție de ce au trecut în Bio.
 • Pentru a putea trimite feedback către Spotify nu trebuie decât să shake the phone (iPhone, nu știu daca e și pe Android) și-ți apare un popup cu intrucțiuni despre cum poți trimite feedback. Mi s-a părut interesant.

Cine  a mai testat Greenroom? Cum vi se pare?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s