📚 «Triburi» – Seth Godin | Despre incredere (in tine), triburi si fabrici, lideri si manageri

Posted by

Din seria cărți pe care nu le-am citit la timpul lor, unul dintre subiectele de discuție pe un room cu o recurență aproape zilnică pe Clubhouse de pe scena căruia nimeni nu a ieșit fără să comande sau să recomande o carte – în timp ce pe fundal se ascultă «Aproape Rooftop», două super playlisturi (de zi și de noapte) -, joi am citit Triburi de Seth Godin.

🛒 Triburi – Seth Godin / 25.99 lei

Îl aveam în plan pe istoricul Rutger Bregman cu o carte despre antropologie și speranță – într-o lume în care buletinele de știri ne conving aproape zilnic că răul nu mai poate fi învins sub nicio formă -, după o recomandare venită de la Robert Berza. Doar că am apucat să citesc rapid, la cafea, câteva pagini scrise scurt de Seth și nu m-am mai putut opri până nu am terminat-o.

📚 «Homo Sapiens, o istorie plina de speranta» – Rutger Bregman | #mustread

Este o carte pe care prefața nu o recomandă directorilor, managerilor, împăraților, conducătorilor, perfecților sau celor care au fost numiți formal într-o funcție de orice fel, ci mai degrabă fotografilor, vânzătorilor, editorilor de știri, artistilor, actorilor, sau executanților de tot felul. Chiar și celor, ori mai ales, care lucrează în social media.

Pune mult accent pe schimbare, pe care chiar o promite, cumva, dar aș adăuga, deoarece mi se pare important de menționat, faptul că schimbarea vine în urma unei acțiuni. Lipsa ei aduce nimic. Consumă inutil timp și cultivă neîncrederea, timpurile pe care le trăim defilând cadențat cu această emoție care ne împinge mai degrabă la a sta să vedem ce se întâmplă.

Nu la a acționa.

Este o carte despre lideri și lidership, triburi și fabrici, manageri și executanți, scrisă în stilul cu care Seth Godin ne-a obișnit pe blogul personal, a cărei zonă de comentarii este închisă de două decade. Povestiri scurte, idei, întâmplări și oameni care au schimbat lumi. Ale lor, ale altora. Prin urmare este o carte despre tine, despre mine și despre momentele de neîncredere amintite mai sus.

Realul câștig nu cred că este informația în sine, felul în care Seth alimentează încărcătorul unei mitraliere cu povești pe care o simți ulterior descărcându-se în stomac ca basul unei boxe din club, ori numele, organizațiile, demonstrațiile de lidership, ori autopsia unui trib și felul în care acestea se organizează, lucruri enumerate și explicate de Seth Godin.

Realul câștig cred că este încrederea pe care o lasă la final majorității celor care citesc Triburi, deoarece majoritatea oamenilor nu contează prea mult, după cum spune și una dintre intervențiile din carte, intervenție pe care-mi permit să o public mai jos.

Majorității oamenilor le plac produsele pe care deja le au, astfel încât vânzătorii îi ignoră.

Majoritatea oamenilor se străduiesc din greu să se integreze, astfel că alții nu-i observă.

Majoritatea oamenilor preferă să mânânce la restaurante unde au mai mâncat.

Majoritatea oamenilor cred că această carte e o prostie.

Majoritatea oamenilor preferă ca lumea să rămână așa cum este, doar ceva mai calmă.

Majoritatea oamenilor se tem.

Majoritatea oamenilor au folosit Google recent.

Majoritatea oamenilor nu sunt curioși.

Tu nu faci parte din majoritatea oamenilor.

Tu nu ești grupul țință pentru majoritatea vânzătorilor și, cu siguranță, nu ești manager.

Nu doar că majoritatea oamenilor nu sunt lideri, dar nici măcar membrii celor mai importante triburi nu reprezintă majoritatea oamenilor.

Nu vei reuși să-ți dezvolți cariera sau afacerea sau să-ți întreții tribul dacă urmezi majoritatea. Majoritatea oamenilor sunt, de fapt, predispuși să ignore noile tendințe, pe cei mai buni angajați sau ideile mari.

Te poate îngrijora majoritatea oamenilor cât e ziua de lungă, dar îți dau în scris că lor nu le pasă de tine. Ei nu te aud, indiferent de cât de tare țipi.

Aproape toată creșterea de care poți beneficia apare atunci când nu ești la fel ca majoritatea oamenilor și când muncești din greu pentru a place oamenilor care nu reprezintă majoritatea.

Majoritatea celor care citesc Triburi au cel puțin un moment plăcut de încredere în ei la final.

Și aș (mai) completa, pentru a(-ți) maximiza sentimentul, ori a-ți hrăni curiozitatea în cazul în care nu ai citit-o, dar și pentru a continua ideea că Triburi este (și) despre încredere, prin faptul că noi toți, mulțime care conține vădit majoritățile amintite mai sus de Seth Godin :-), suntem, incontestabil, niște învingători. Încă de la naștere.

Revista Life Science menționează 250 milioane de spermatozoizi eliberați în timpul unui act sexual. E ca și cum tu ai participat într-un weekend la un maraton alături de întreaga populație din Italia, Franța, Spania și Germania la un loc – țări în care tot emigrăm de câțiva zeci de ani deja – și ai ieșit pe primul loc.

Iar acest lucru nu poate fi o întâmplare.

🛒 Triburi – Seth Godin / 25.99 lei.

5 comments

Lasă un comentariu:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s