Săptămâna trecută, pe lângă articolul de pe blog în care semnalam dezbaterea de pe LinkedIn în ceea ce privește plata de către angajator a interviurilor de angajare, am postat și un poll pe LinkedIn. În cifre acesta a avut 33.5k vizualizări și 815 voturi. 38% dintre respondenți au spus că interviurile ar trebui plătite, iar majoritatea (62%) a negat plata interviurilor.
Două lucuri sunt de menționat după acest debate:
- la un poll similar postat de către cei de la LinkedIn, doar 39% au votat un NU vehement. Ceilalți erau ori nehotărâți, ori, într-un procent puțin mai mic decât la mine, au spus că interviurile ar trebui plătite de către angajator. mă gândesc că poate ar fi trebuit să fac poll-ul asemănător, deși nu cred că ar fi schimbat semnificativ rezultatele.
- majoritatea celor care au votat Nu sunt angajați, ori studenți. am aruncat o privire peste funcțiile celor care au votat poll-ul publicat de mine. nu am o statistică exactă pe cele 815 voturi, dar, din avion, m-am mirat deoarece am observat foarte puține funcții de top management, HR, founder etc, pe când de partea cealaltă, la Da, situația era puțin invers.
Vă invit să treceți și printre comentariile de la poll-ul de mai jos, dar și prin cele de la poll-ul celor de la LinkedIn. Sunt păreri și povești de ambele tabere. Situația pe piața muncii nu este tocmai roz la noi. Probabil sunt naiv, dar am primit și mesaje prin care mi se semnalau companii care fac studii de piață cu ajutorul interviurilor de angajare.
Cumva, deși este destul de complicată, mai ales în perioada aceasta de revenire a pieței de muncă, după cum spun siteurile de profil în comunicările frecvente pe care le fac (o parte ajung și pe acest blog), tema debateului nu mi se pare atât de ieșită din comun și cred că vorbim de foarte mult timp pierdut de ambele părți din motive ce, la finalul zilei, țin, cel mai probabil, de calitatea umană și obișnuințe.
De ambele părți.