Dacă citești presa, Horeca e la pământ. Pandemia oricum aproape că a omorât industria, însă pare că nici industria nu a învățat nimic în această perioadă, serviciile fiind sub nivelul anilor precedenți, în timp ce prețurile au explodat pentru a recupera pierderea din pandemie. Dar… e presă. Te aștepți de la ea să coloreze lumea în negru, fără nici măcar o speranță la gri.
Deși majoritatea clienților ajung in social media vărsându-și nervii cu diferite probleme întâmpinate, de la bitele de avion până la cazări și restaurante, parcă mai avem și parte de poze cu destinații plăcute. Bine, nu ca în cazul influecerilor, aparent singurii care scriu de bine, fotografiază și laudă tot. Restaurante, hoteluri, terase, băuturi fine, dulciuri exceptionae boșio. Instagramabile, evident.
De la eJobs aflăm însă că Horeca nu stă neapărat bine nici pe partea de angajare. Suntem la începutul lunii august, ultima lună din acest sezon, iar peste 85% din participanții la cel mai recent sondaj derulat de eJobs, manageri / owneri de business în această industrie precizează că încă recrutează în momentul de față, însă candidații întârzie să apară.
44% dintre aceștia au până la 5 poziții deschise în acest moment, un sfert au nevoie de până la 10 noi angajați, iar 17% au și 20 de posturi disponibile. Acest lucru se întâmplă cu toate că beneficiile oferite sunt din ce în ce mai diversificate, iar salariile au crescut față de 2019, an similar cu 2021 la nivel de nevoi de recrutare.
Apropo de salarii, acestea…
… au crescut cu până la 20% față de 2019, susțin mai mult de jumătate dintre reprezentanții companiilor participante la sondaj, în unele cazuri salariile medii depășind și 4.000 lei.
În ceea ce privește beneficiile pe care le pot obține candidații din HoReCa, acestea au fost diversificate în ultimul an. Aproape 60% dintre angajatori oferă tichete de masă, 32% prime de sărbători, 24% decontează transportul și tot atâția oferă training-uri pentru perfecționarea cunoștințelor.
Cum fac totuși față?
Deficitul de forță de muncă din HoReCa determină companiile să apeleze la importul de forță de muncă, 23% menționând că deja folosesc această soluție pentru a-și acoperi nevoile de recrutare. După 32 de ani de la revoluție, un sfert din angajatorii din Horeca recrutează străini, lucru care a început să fie destul de vizibil prin restaurantele de la noi, chiar și în București.
Dar asta nu este neapărat o veste proastă. Ușor, ușor, ajungem la nivelul Spaniei. Și ei mergeau la muncă în Germania și Austria după căderea regimului lui Franco în ’75, iar acum în restaurantele și hotelurile lor muncesc extranjeros. Sunt zone în Catalunia și Comunidad Valenciana în restaurantele cărora vezi (aproape) doar străini. Români, portughezi și brazilieni în mare parte.
* photo by Jay Wennington on Unsplash