Marketplace-ul de influenceri locali FameUP fondat de un antreprenor din Iași a obținut o finanțare seed de 2,5 milioane de euro de la un grup de investitori din care fac parte fondul Early Game Ventures și fondatorul UiPath, Daniel Dines. (citește mai mult pe startupcafe.ro)
Automatizarea anumitor procese ale unei campanii cu influenceri ar putea schimba aproape total această industrie în perioada ce va urma. Campaniile nu vor mai avea în spate preferințele personale unui marketing manager, iar agențiilor le va fi tot mai greu să aibă “influenceri de-ai casei” pe care să-i ruleze la nesfârșit.
Vremea campaniilor cu 5 prieteni influcenceri însetați va trece de la sine.
Vorbesc în principal de zona de hunting / discovery (căutarea influencerilor potriviți pentru o campanie de comunicare / marketing) care va fi acoperită de cifre de audiență, pe lângă atributele de brand și afinitatea infuencerilor cu brandul respectiv, dar ușurează și implementarea, tăind din timpul pe care cei care gestionează campanii îl pierd la telefon, ori pe email, ori prin documente.
Gândește-te la un fel de programmatic în influencer marketing.
Despre raportare nici nu mai vorbesc. Ar fi a dream come true, nu? Ar ușura munca de chinez pe care o fac, de obicei, oamenii din agenții. Automatizarea și un database de campanii derulate anterior îi poate oferi managerului de campanie inclusiv recomandări de influenceri pe care brandul să-i folosească în următoarea campanie, în funcție de diferiți indicatori dinainte stabiliți.
Atât de ușor este.
Iar semne sunt peste tot. Agenții de media au deja produse interne pe care și le construiesc și le folosesc, trusturi de presă lucrează deja la automatizări și parteneriate de tot felul pentru a putea duce contentul produs de influenceri și pe site-uri, iar în piață apar platforme care automatizează, dacă nu total, măcar parțial procesul de implementare a unei campanii cu influenceri.
Este un proces normal în acești ani în care digitalizarea a devenit o necesitate.
Cât despre zona de micro-influenceri, am mai spus. În funcție de obiectivele pe care le poate avea un brand, alegerea unui pool de câțiva zeci de influenceri cu audiențe mici, efervescente, de câteva zeci de mii de followers și ER de peste 4-5% este aur curat, iar companiile sunt din ce în ce mai interesate de a testa și zona asta, costurile fiind destul de reduse.
Iar pentru a duce și mai departe ideea, îți semnalez și recenzia cărții 📚 «Vaca mov» de Seth Godin, un material publicat înainte de explozia rețelelor sociale, însă aplicabil 100% azi. Cred că în anii ce vor urma o parte importantă a succesului departamentelor de maketing de la brand ar putea fi dat de o combinație dintre influencer marketing + performance marketing + TV + affiliate marketing.
* photo by Stephen Dawson on Unsplash