64% dintre candidati aleg sinceritatea in timpul interviului de angajare | LinkedIn Poll

Posted by

E bine să dezvăluim unui potențial angajator faptul că mai avem și alte propuneri, ori că purtăm și alte discuții cu alți angajatori? Este ok să dezvăluim și numele celorlalte companii cu care suntem în negocieri pentru un job nou? Un cadidat poate iniția discuția fără să fie întrebat? Ce implicații ar putea avea acest subiect în procesul de angajare?

La chestionarul de pe LinkedIn cifrele s-au oprit la 1430 de voturi din 35.000 de views și peste 60 de comentarii cu păreri diverse despre cum ar trebui să procedăm în timpul unui interviu de angajare în ceea ce privește răspunsul la o întrebare ce poate veni către candidat, de genul „Mai ai și alte propuneri în acest moment din partea altor companii?”.

64% dintre respondenți merg pe sinceritate. Sau corectotudine. Sunt comentarii care explică de ce discuția poate fi sănătoasă în timpul unui interviu. Părerea mea, cuprinsă în articolul publicat la jumătatea lunii august este că tema discuției este o formă de sinceritate față de niște oameni alături de care vei petrece o treime din timpul fiecăre zile.

Da, sunt persoane care vor percepe această discuție ca pe una ce ar putea fi interpretată diferit, care nu ar trebui sa aibă loc, sau/și care pune presiune ori pe angajator, ori pe angajat, dar până la urmă toate aceste lucruri sunt modalități de a afla cum gândește cel din fața ta. Mă repet, vei petrece în compania respectivă 8h în fiecare zi.

30% dintre cei care au participat la chestionar preferă să nu dezvăluie în timpul unui interviu dacă mai au și alte propuneri de la alți angajatori, fiind, cel mai probabil mai rezervați, dar prin comentarii am observat și câteva poziții foarte vehemente în ceea ce privește acest aspect.

o intrebare de genul asta seamana cu: si, te vezi si cu alte persoane? pai de ce ma intrebi? vrei ceva serios cu mine sau ma lasi sa-mi vad de viata? 😀 glumesc, astfel de intrebari efectiv nu isi au rostul. nu ne intalnim sa ne cunoastem “mai bine” ci sa stabilim daca putem colabora pe sistemul “tu te faci ca ma platesti si eu ma fac ca muncesc”. fair game, nu?

Adriana

E ca si cum tu i-ai intreba cati candidati au pe lista scurta si daca au ofertat pe cineva pana la momentul respectiv. Oricum indiferent ce raspuns dai la intrebarea asta usor inutila, nu te poate duce spre nimic bun.

Laurențiu

“Nu nu, voi sunteti unica companie din lume la care am aplicat, accept sa aduc bani de acasa si sa fiu tratat ca un sclav. Care fund trebuie pupat spre iesire?”.

Daniel

In primul rand, nu gasesc normala aceasta intrebare. In al doilea rand, eu as zice da fara alte detalii. Asa cum si firma vede alti candidati pentru pozitie asa si candidatul poate merge la alte firme pentru acceasi pozitie. Este nerealist sa credem ca nu se intampla asta astfel ca intrebarea nu are sens.

Cristian

Un procent destul de mic, de doar 9%, merge pe “Nu știu”. Asta îmi spune că, cel mai probabil, se vor orienta “la fața locului”, în funcție de atitudinea angajatorului, sau chimia pe care o poate avea cu acesta pe parcursul interviului.

* photo by Amy Hirschi on Unsplash

Lasă un comentariu:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s