📚 «Fa-ti patul» – William H. McRaven

Posted by

William H. McRaven este în prezent rector la Universitatea din Texas, însă ceea ce îl recomandă sunt cei 37 de ani în trupele SEAL unde a avut funcții de comandă la toate nivelurile. A fost chiar și dat afară la un moment dat, dar nu a renunțat și și-a încheiat cariera ca amiral cu 4 stele, ultima s-a atribuție fiind aceea de comandant al tuturor forțelor speciale americane.

Printre multe acțiuni pe care le-a avut, s-a aflat și în spatele capturării și deținerii lui Saddam Hussein până când acesta a fost spânzurat. Pentru o perioadă de o lună de zile, l-a izolat pe fostul dictator și a fost singura persoană care-i ducea mâncare, pe care Saddam o vedea în fiecare zi și pe care acesta a salutat-o, cel puțin în acea ultimă perioadă a vieții sale.

Cartea lui McRaven este, de fapt, o extensie a discursului motivațional pe care l-a tinut în 2014 în fața absolvenților Universității din Texas la Austin (vezi la finalul articolului) și conține, pe lângă transcrierea acestui discurs, o dezvoltare a fiecărui sfat din cele 10 pe care le-a oferit studenților, sfaturi care te pot motiva să te schimbi și, implicit, să poți schimba lumea.

🛒  O poți cumpăra de aici:
📚  «Fa-ti patul» – Wiliam H. Mcraven

Ca să nu pleci totuși cu mâna goală, aruncă în coș și:
📚  «Arta subtilă a nepăsării» – Mark Manson
📚  «Manualul – Epictet» – Epictet (vezi recenzia)

🔔  Abonează-te la blog prin RSS, prin email introducând adresa în câmpul de la finalul articolului, ori folosește clopoțelul din bula albastră de jos pentru ca browserul (Chrome?) să-ți trimită notificări când public un articol. iOS / Android / Windows / MacOS. Mulțumesc!

Nu am să dau mari spoilere (deși am să relatez o poveste care mi-a plăcut în mod deosebit), căci e destul de scurtă și se citește atât ușor, cât și cu plăcere. Tind totuși să cred că și asta este o tehnică, fontul fiind mare, hârtia puțintel aspră și de un alb mai inchis la culoare, iar capitolele sunt scurte și concentrate, astfel încât să simți că o parcurgi repede, fapt care-ți oferă o stare de bine.

Motivațională și fizic. 🙂

Chiar asta este și morala primului capitol, care poartă, de altfel, titlul cărții: învață să apreciezi lucrurile mici, iar cea mai bună formă este să le transformi în taskuri și să le duci la bun sfârșit, chiar daca asta înseamnă să-ți aranjezi patul dimineața, după ce te trezești. Îti va da o stare de bine pe moment, dar și la întoarcerea acasă, când vei găsi un pat numai bun să dormi în el.

Dacă vrei să-ți schimbi viața și poate chiar să schimbi lumea, începe prin a-ți face patul.

Din acest punct de vedere, «Fă-ți patul» mi se pare cartea perfectă să-ți creezi un obicei din citit, în cazul în care nu ai răbdarea necesară, crezi că ai o viață foarte ocupată și nu ai timp pentru așa ceva (am râs acum, de mine și scuzele mele de acum ceva ani), ori ți se face somn. 🙂 Este motivațională și are povești scurte și cu tâlc pentru fiecare dintre cele zece sfaturi.

Circul

Îți rețin atenția cu una dintre aceste povești: Circul.

Este și emoționantă dar și maxim de motivațională, cel puțin pentru cineva care a făcut sau căruia îi place sportul.  Povestea este despre unul dintre antrenamentele SEAL, în care William trebuia să înoate câțiva kilometri prin ocean legat de partenerul său. Are o simbolistică mișto treaba asta, dar ideea era că ultima echipă care ajungea la mal ajungea automat și la… Circ.

Circul însemna înca două ore de antrenamente istovitoare. Făceai abdomene, flotări, genuflexiuni și altele din seria asta până behăiai, vorba românului. După cei câțiva kilometri de înot, două ore de exerciții fizice erau ultima chestie pe fața pâmântului pe care mai voiai să o faci, plus că a doua zi o luai de la început. Ceea ce, din cauza efortului și al oboselii, tot la Circ ajungeai.

Nici personajul nostru principal William H. McRaven nu a scăpat Circului, iar partenerul lui de înot și cu el au avut parte de câteva zile îngrozitoare, în care majoritatea ar fi renunțat. Pe lângă pregătirea militară și fizică, un alt scop al acestor antrenamente zilnice era să trieze candidații la trupele SEAL, astfel încât, la final, rămâneau cei mai buni dintre cei mai buni.

William H. McRaven și partenerul lui nu au renunțat și au realizat ceva pe parcursul zilelor de calvar. Au realizat că organismele lor au început să devină din ce în ce mai rezistente, astfel încât după câteva zile au ieșit din apă primii, însă nu și-au dat seama, luați prin surprindere de intructor care i-a speriat spunându-le că iarăși și-au fâcut de rușine colegii.

– Chiar că i-ați făcut de rușine, a zâmbit instructorul. A doua pereche nici măcar nu se zărește.

Ne-am întors către ocean și, într-adevăr, nu se vedea nimeni venind.

– Bravo, domnilor! Se pare că toate acele dureri și chinuri suplimentare au dat roade.

Instructorul s-a oprit, s-a apropiat și ne-a strâns mâinile.

– Voi fi onorat să lupt alături de voi când veți intra în echipe.

[…] În viață te vei confrunta cu numeroase Circuri. Vei plăti pentru eșecurile tale. Dar, dacă vei persevera, dacă vei lăsa ca acele rateuri să te întărească și să-ți servească drept învățătură de minte, atunci vei fi pregătit să faci față celor mai dificile momente.

E o carte bună. Face mai bine de cei #douașcincidelei, cât costă și un pachet de țigări.

Universitatea din Texas, Austin, 2014

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s