🍺 Am baut 23 branduri de bere diferite si am facut si un top dupa experienta asta

Posted by

Când? Din iulie și până pe la jumătatea lunii august.

A fost pentru prima oară când m-am dus la un non-stop și i-am zis vânzătorului: “- Berile acestea două, vă rog!”. Și, cum în patru decade de viață nu cred că am băut mai mult de câteva beri (să zicem 10), am decis să fac, prin urmare, și un studiu (empiric, Ioane ale Arcului) asupra acestei băuturi, dar să și public rezultatele pe blog. Treabă serioasă.

Surse de aprovizionare

Am un Mega Image pe Elisabeta (fostă Kogalniceanu), puțin mai jos de Grand Hôtel du Boulevard (încă în renovare) și KFC. Mai e și o gelaterie fix lângă, zona fiind însă bântuită de stafiile cinematografelor la care mergeam în studenție, de la Corso până la Capitol, lângă Cișmigiu (parcul și hotelul). În plus, am alimentat studiul și de la non-stopul din fața CEC-ului de pe Calea Victoriei.

La Mega Image nu mai există bere pe care să nu o fi testat și m-am împrietenit pe vecie cu doamnele de acolo :-), în schimb ar mai fi fost câteva pe care nu le-am mai testat la non-stop-ul de pe Calea Victoriei și nu am inclus (nici cumpărat, în afară de o Zăganu la Apollo 111 și o bere cu soc la Pain o Cafe) bere artizanală. Am vrut să fie fun, nu să fac parte din statisticile Eurostat de lungă durată.

Criterii

Acum nu vă așteptați la chestiuni științifice, dar nici la olimpiadă a berilor. A fost cald, am avut mult timp la dispoziție, 85kg; m-am ocupat. 🙂 Iar primul criteriu pe care l-am luat în considerare a fost să-mi placă mie. Prin urmare, topul de mai jos reprezintă exclusiv gustul meu, de altfel alterat de nicotină și alți compuși din țigările pe care le fumez.

Al doilea criteriu a fost legat de textură. Cele de pe ultimele locuri mi s-au părut destul de aspre și nu simt nevoia e așa ceva pe cerul gurii. Plus că mi se pare că temperatura mică amplifică puțin acest aspect al unei băuturi precum berea. Prin urmare, cu cât luchidul a fost mai ușor / fin, cu atât brandul a urcat pe o poziție superioară a podiumului.

Al treilea criteriu a fost gustul. De amăruie, toate berile-s amărui, probabil acesta fiind, pe lângă faptul că este prea mult lichid într-o bere, unul dintre motivele din cauza căruia nu am avut mari tangențe cu berea în viața mea. Iar acesta este momentul când invoc criteriul cu numărul 1, prin urmare realizați care beri au urcat pe podium.

Am considerat non-criterii publicitatea și prețul, căutând să mă las cât mai puțin influențat de acestea două. Chiar și așa, m-au suprins pozițiile unor beri, atât mai sus, dar și mai jos decât aș fi putut crede că se vor poziționa. Enumăr aici Timișoreana și Golden Brau pe care altfel le-aș fi poziționat mai sus, dar și Grolsch și Ciucaș, pe care, fără să le testez, le-aș fi acordat o notă mai mică.

De păstrat le-am păstrat la 3 grade (temperatura frigiderului meu). Dar îndeajuns cu vorba, să vedem și topul celor mai bune beri pe care le-am putut găsi vara aceasta în magazinele din centrul Bucureștiului.

Locul 5

Pe locul 5 găsim, fără a avea neapărat o ordine, Albacher, Bergenbier, Ciuc și Timișoreana. Mi se pare că trebuie să ai stomac pentru astea și cu siguranță poți învârti un sac de ciment ca pe o minge de baschet, în timp ce cu mâna dreaptă despici un braț de lemne, urmând ca, la final, să dai o bere pe gât cu tot cu ambalajul de metal. Nu cred că te-ar deranja prea mult.

Locul 4

Zona de mici, cefe de porc și cartofi copți pe grătar este acoperită de Bugeci, Neumarkt, Golden Brau, Skol și Ursus. Mare atenție însă, nu simți miros de legume arse pe jumătatea cealaltă a gratarului (metaforă, wink). Arunci ceva cârnați în zona aia și mai chemi un vecin, doi. De preferință cu încă un braț de bere după el. După atâta carne…

Locul 3

Medaia de bronz merge către Beck’s, Ciuc, Holsten și Staropramen. Merg și la un grătar pe care-l împarți, din dragoste (iarăși metaforă), cu ceva ardei gras, ciuperci, zucchini și, de ce nu, un sparanghel aruncat, așa, la derută. Și poate schimbi micii cu pește, știi ce zic? Sau, mai bine zis, ce zice ea. 🙂

Locul 2

Dar iată și ocupantele locului 2 în topul berilor testate de către mine în iulie: Birra Moretti – revelația teraselor, barurilor și Cotrol-ului -, Grolsch, Haineken și Tuborg. Și am intrat cu un OK puternic în zona teraselor, restaurantelor, barurilor, puburilor și alte locații în care schimbi maioul pe un minim tricou, dar și o cămașă, chiar și aia cu mânecile ridicate până la cot.

Locul 1

Tobe, artificii și alte pufoșenii de genul. Doamnelor, domnișoarelor și domnilor, iată și berile pe care le consider a fi cele mai bune din câte am testat: DAB, Carlsberg, Peroni și Stella Artois. S-a terminat grătarul, fiecare s-a retras pe la casele lor, iar noi pe terasă sau balcon, după posibilități și în lipsă de orice altceva care sare de 14% alcool, ca să prindem și un vin bun.

Mențiuni speciale

Suc. Așa-i spune un prieten la berea cu lămâie de 1.9% alcool, bere pe care eu am descoperit-o în anul meu sabatic din Spania. Doar că mie-mi place sucul, iar dintre cele de mai jos Ciuc a făcut o treabă bună. De Ursus nu m-am lipit.

Preferatele mele

Nu puteam să trec prin experiența asta fără să rămân și cu preferințe, iar Ciuc Radler și Peroni Nastro Azzurro se găsesc și astăzi în frigiderul personal, dacă-mi faceți o vizită. 🙂

Pentru profesioniști, ori băgători de seamă, există zona de comentarii de mai jos. Cu curaj, sunt curios dacă avem gusturi comune. 🙂

6 comments

 1. Aș fi curios dacă ar arăta la fel topul dacă berile ar fi fost la sticlă. Nu știu altora, dar mie mi se pare destul de diferit gustul în funcție de recipientul în care a fost berea…

  Like

  1. Da, ai dreptate, și eu cred că gustul este diferit în funcție de recipient. Cu siguranță topul ar fi altul, dar n-am să mai reiau testul. Să-l facă altcineva. :)))

   Like

 2. Ciuc Radler am baut toata vara. Este acel suc racoritor care ajuta la creatie. Nu e foarte dulce sa-ti faca sete, nu e prea amaruie ca o bere. 0 alcool. Dupa 2 litri de apa pe zi, parca vrei sa bei si altceva. Iar Radler a fost bautura ideala.

  Ca bere, imi plac extremele: Timisoreana si Heineken!

  Mai merge ocazional Ursus… Insa gusturile nu se discuta, se executa. Mai desfac un Radler :D.

  Like

  1. Nici nu m-am gândit, dar cred că niciuna. Sau astea cu 0% alcool, doar că eu nu am testat niciuna fără alcool. Nu prea înțeleg ideea, probil și pentru că am băut bere, la modul serios, după 4 decade de viață. :))))

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s