📚 «Nimeni nu e prea mic sa faca diferenta» – Greta Thunberg

Posted by

Cartea Gretei Thumberg nu este o carte propriuzisă. Are sub 100 de pagini, se citește-ntr-o oră și un pic și conține 13 discursuri pe care Greta, un copil de 15 ani, le-a ținut în 2018 și 2019, tematica fiind rapoartele IPCC cu privire la schimbările climatice, implicațiile sale și potențialele riscuri viitoare, precum și pentru a prezenta opțiuni de adaptare și atenuare.

Despre ultimul raport pe care IPCC l-a publicat la începutul lunii august 2021 am scris recent, acesta purtând numele de Climate Change 2021. Raportul avertizează asupra schimbărilor climatice ireversibile pe care omul le-a provocat planetei, anunțând în același timp 4 scenarii nu tocmai plăcute pentru viitorul acestei planete și al speciei noastre, precum și un Cod roșu pentru umanitate.

Pe Greta o știm cu toții din 2019, când a înfruntat liderii a peste 190 de țări ale acestei planete pe 23 septembrie 2019, la Adunarea Generală ONU. Cu siguranță vă amintiți de celebra frază – How dare you!?? We will never forget you! – . Până la acel speach, Greta deja făcuse înconjurul lumii, vorbind lunar în fața a mii de oameni, în diferite țări.

🛒  O poți cumpăra de aici:
📚 «Nimeni nu e prea mic să facă diferența» – Greta Thunberg

🔔  Abonează-te la blog prin RSS, prin email introducând adresa în câmpul de la finalul articolului, ori folosește clopoțelul din bula albastră de jos pentru ca browserul (Chrome?) să-ți trimită notificări când public un articol. iOS / Android / Windows / MacOS. Mulțumesc!

Discursurile nu sunt cu mult diferite. Ba chiar primele pe care le-a ținut au aproximativ 90% din conținut identic, așa cum apar și în cartea mai sus amintită, mesajul fiind unul unitar, neatins de bani și alte interese, Greta nedorindu-și nimic altceva decât să atragă atenția asupra informațiilor științifice cele mai bune de care dispunem în acest moment.

Cuvintele scise cu italic le-a rostit pe 18 septembrie 2018 în fața Congresului Statelor Unite ale Americii, în același discurs din care am extras citatul de mai jos, Greta referindu-se la pronosticul rezervat al IPCC în ceea ce privește orizontul de 12 dat, ani în care, dacă nu facem cu adevărat ceva, situația planetei pare destul de ireversibilă, iar deznodământul nu poate fi decât unul singur.

Deci 50% șanse – ca atunci când dăm cu banul – în mod clar nu va fi de ajuns. Din punct de vedere moral, e inacceptabil. Cineva de aici s-ar urca într-un avion dacă ar ști că exsită 50% șanse să se prăbușească? Mai mult decât atât: v-ați urca proprii copii în acel avion?

Acestea sunt cuvintele Gretei Thunberg, o fată ce călătorește în jurul lumii pentru a transmite un mesaj de avertizare asupra ireversibilității acțiunilor noastre disctructive pentru planetă întregii lumi pe banii părinților și cu încuviințarea școlii, o fată care suferă de sindromul Asperger (spectrul autist), OCD și mutism selectiv (vorbește doar atunci când este necesar).

Acum dați pe Digi24. Contrastul este ATÂT de puternic când vedem cum știrile prezință certurile, demagogiile, tâmpeniile și isteriile ajunse la un nivel fără precedent ale unei adunături de penibili și penibilități, idioți și tâlhari care ne conduc, ce sunt ușor de identificat pe graficul oferit de Carlo M. Cipolla în cartea sa, Legile fundamentale ale imbecilitatii umane.

🛒  O poți cumpăra de aici:
📚 «Nimeni nu e prea mic să facă diferența» – Greta Thunberg

Vă las cu discursul Gretei de la TEDx.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s