📚 «Cum sa vorbim in public» – Dale Carnegie

Posted by

Cărți scrise de Dale Carnegie mai am prin biblioteca de la Buzău, fiind unul dintre descoperirile maică-mii, undeva acum mai bine de 15 ani. Pe cea din titlu însă, recunosc că am cumpărat-o în ideea de a-mi invinge emoțiile pe care le am, inevitabil, în primele 5 minute când urc pe o scenă, deși am susținut lejer câteva zeci de prezentări în ultimii 10 ani.

Acum, despre emoții voi vedea la prima prezentare pe care o să o susțin, însă primele două capitole despre dezvoltarea și formarea încrederii în sine m-au cam plictisit. Lucurile s-au așezat de la capitolul 3 – Cum își pregăteau cuvântările oratorii celebri – și n-am mai fost tentat să o las până la final. Am și găsit câteva idei despre cum ar trebui să-mi structurez o prezentare pentru la birou.

🛒  O poți cumpăra de aici:
📚  «Cum să vorbim în public» – Dale Carnegie

Agață-te în drum spre “casă” de:
📚 «Nimeni nu e prea mic să facă diferența» – Greta Thunberg

🔔  Abonează-te la blog prin email (vezi sidebar), ori antrenează-ți browserul să-ți trimită notificări când public un articol (vezi clopoțelul din bula albastră de jos). Funcționează și pe mobil (iOS și Android), dar și pe Windows sau MacOS. Mulțumesc.

În continuare, am găsit metode de îmbunătățire a memoriei, elemente de bază ale unui discurs eficient, cum poți avea exprimări reușite, cât și cum te ajută personaliatea ta, cum începi, dar și cum închei, un discurs, cât contează să fii autentic și să-ți exprimi clar punctul de vedere în timpul unui discurs, cum stârnești interesul publicului, dar și cum îți poți îmbunătății stilul.

Este o carte prin care voi mai trece cu siguranță. Pentru asta, autorul te ajută în același fel cum o face, de exemplu, Chris Voss în Arta negocierii, fiecare capitol terminându-se cu un scurt rezumat al celor mai importante idei. Măcar printre acestea și tot mai trec, dacă exemplele pe care Carnegie le lasă la tot pasul nu mă vor readuce la ea.

Pe lângă nenumăratele exemple de discursuri de tot felul, structura capitolelor poate părea un pic haotică, fiecare dintre acestea fiind împărțite în mici sub-capitole, fiecare tratând câte o idee diferită. Cred, totuși, că este un hook, pentru a crește interesul cititorului, oferindu-i astfel de recompense mici (terminare a unei idei / exemplu) și dându-i mereu o informație nouă pe tema capitolului.

I-am dat 5 stele pe Goodreads, Dale Carnegie având un stil plăcut de a condimenta aceste idei principale din capitole cu mici povești cu tâlc.  Seamănă puțin, din acest punct de vedere, cu Seth Godin, doar că e pe chill, nu mitralieră ca acesta din urmă când se pornește cu exemple și povești. Carnegie își alege mult mai atent cuvintele și intervine la momentul potrivit, nu-i pe uppers ca Seth Godin.

Cartea are 270 de pagini, dar se citește ușor, o dai gata în 2 zile fără niciun stres, cu tot cu marcajele de rigoare cu highlighterul, plus recenzia pe blog. 🙂

🛒  O poți cumpăra de aici:
📚  «Cum să vorbim în public» – Dale Carnegie

Agață-te în drum spre “casă” de:
📚 «Nimeni nu e prea mic să facă diferența» – Greta Thunberg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s