📚 «Kant nu mai gasesti solutii, cheama un filosof» – Marie Robert

Posted by

Ok, citim filosofie, ne spălăm creierele cu conversații pline de metafore-n metafore dintre Socrate și Phaidros relatate de către Platon, cu citate din Nietzsche si Kant, învățăminte de la stoici precum Marcus Aurelius, ori Epictet,  dar cum s-ar aplica ea în cotidian? Cum ar putea schimba modul în care gândim și acționăm? Sunt oare filosofii chiar așa de greu de citit?

Scrisă Marie Robert, profesoară de litere și filosofie , «Kant nu mai gasesti solutii, cheama un filosof» este una dintre cărțile care oferă răspunsuri la astfel de întrebări. Mai exact răspunsuri la 12 situații de criză contemporană, explicate de 12 filosofi capabili să ne liniștească și să ne ajute să eliminăm elementul dramatic / momentele de drama queen din viețile noastre.

Știți. Acele momente când ne putem pierde controlul, acele momente de haos în care echilibrul se risipește, acele momente de furie inexplicabilă în care ne folosim de lacrimi pentru a curăța sentimente de vinovăție, rușine, neînțelegere, ori disperare. Acele momente.

Acele momente când creierul nostru se dă cu curul de pământ, ridică ușor mînuțele și privirea către cer în timp ce ploaia măruntă face slalom printre ridurile de pe frunte, după care neuronii încep a cânta a capella I gotta keep my head up, up, up, up.

Și noi suntem de fapt în față la Ikea, gândindu-ne că ne făcusem un plan bine stabilit în care am fi vrut să cumpărăm un covoraș pentru la intrare, un ceas de perete mare precum cel din Gara de Nord, o măsuță de 35 de lei pentru hol ș-un cactus, poate și niște chifteluțe suedeze cu puțină mazăre, fie, dar avem coșul plin și €250 mai puțin pe card. 🙂

🛒  O poți cumpăra de aici:
📚 «Kant nu mai gasesti solutii, cheama un filozof» – Marie Robert

Ți-o recomand împreună cu:
📚 «Ce este dragostea, Socrate?» – Nora Kreft | recenzie

Vezi și Biblioteca, poate te mai inspiră și altele.

🔔  Abonează-te la blog prin RSS, prin email (recomandat) introducând adresa în câmpul de la finalul articolului, ori folosește clopoțelul din bula albastră de jos pentru ca browserul (Chrome?) să-ți trimită notificări când public un articol. iOS / Android / Windows / MacOS. Mulțumesc!

12 situații de criză ziceam, precum cea în care ne simțim neîmpliniți, deși suntem pe terasa unei camere de hotel cu privire la mare, alături de jumătatea cea bună îmbrăcată sumar, cu fructe aranjate frumos pe un platou mare și latte-uri în cești cu pereți dubli, iar mintea noastră se gândește de fapt cum ar fi fost să fim la munte-n Elveția, pe placă, cum am văzut într-un Reels.

Despre asta am scris mai mult în articolul Când filosofii ne răspund la întrebări. Blaise Pascal: De ce nu ne place să trăim prezentul și-l dăm la schimb pe retelele sociale?, inspirat din «Kant nu mai gasesti solutii, cheama un filosof», carte al cărui titlu original este “Kant nu mai știi ce să faci, există filosofia” (Kant tu sais plus quoi faire il reste la philo).

Mi se pare esențial să scoatem filosofia din biblioteci și s-o reașezăm în miezul întâlnirilor cu prietenii, al vieții profesionale și, mai ales, al vieții noastre cotodiene. […] Să cobori filosofia de pe piedestal înseamnă și să-i aduci un omegiu, dar și să faci în așa fel încât această cunoaștere, atât de prețioasă, să-ți devină familiară.

Marie Robert

«Kant nu mai gasesti solutii, cheama un filosof» îți povestește despre mahmureală, depășirea de sine, etica (știrilor?), dating și dragoste, timp, crizele adoleșcentine, iubirea față de animalele de pe lângă casă, rațiune și pasiune, ori despre cultură și diversitate, fiecare capitol terminându-se cu o explicație din partea unui filosof, precum și o recomandare de carte.

Datorită autoarei, eu am ajuns să-l citesc pe Platon și să-mi fac un stash de Kant și Nietzsche pentru vinul fiert de la iarnă. Iar cartea am făcut-o cadou de două ori până acum, însă am văzut că a fost comandată de încă câteva persoane în urma articolului amintit mai sus despre Blaise Pascal, datorită căruia voi căuta să ajung cât de curând la muzeul Zwinger din Dresda.

Pe Marie Robert o găsiți și pe Instagram: @philosophyissexy.

🛒  O poți cumpăra de aici:
📚 «Kant nu mai gasesti solutii, cheama un filozof» – Marie Robert

Ți-o recomand împreună cu:
📚 «Ce este dragostea, Socrate?» – Nora Kreft | recenzie

Vezi și Biblioteca, poate te mai inspiră și altele.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s