Am spus ieri, semnele de carte mi se par mai valoroase decât receziile. Iar tema de azi este verbul a avea, atât de uzat în zilele noastre în majoritatea conversațiilor zilnice pe care omul le are indiferent de nivelul social sau economic, prezent de altfel (ca exemplu ușor de înțeles în 2021) în comunicarea majorității influencerilor.
Relațiile între complexele aparent atât de îndepărtate ale interesului pentru bani și ale defecației sunt numeroase. Toți medicii care practică psihanaliza știu bine că urmând această cale se poate realiza dispariția cazurilor celor mai durabile și tenace a ceea ce se numește constipația obișnuită a nevroticilor.
Sigmund Freud – Caracter și erotică anală, Opere esențiale, vol. 7
Vă aduceți aminte de Eric Berne și «Jocurile noastre de toate zilele»? Despre Copil, Adult și Părinte? Bun. Vă propun astăzi câteva întrebări. Unde credeți că se situează cei care pun preț pe a avea și mai ales de ce fac acest lucru? O explicație o găsim în «Arta de a fi», o carte scrisă de psihologul social german Erich Fromm, plecând de la teoriile lui Sigmund Freud.
Primii ani din viața copilului sunt cu necesitate o perioadă în care acesta nu este capabil să aibă grijă de el însuși (suntem cea mai neajutorată specie de pe fața pământului pentru ani buni de la naștere) pentru a forma lumea din jur în funcție de dorințele sale, cu propriile sale puteri. El este forțat fie să primească, ori să-și ia, fie să posede, deoarece este incapabil să producă.
Astfel, categoria “a avea” este o etapă de tranziție necesară în dezvoltarea copilului. Dar dacă posesivitatea rămâne experiența dominantă la adult, ea indică faptul că nu și-a atins încă scopul dezvoltării normale către productivitate, ci s-a blocat în experiența de a avea, din cauza acestui eșec în dezoltare.
Erich Fromm – Arta de a fi
Și, apropo de toate acestea, Erich Fromm consideră că deplina umanizare a omului necesită trecerea de la orientarea centrată pe posesie la orientarea centrată pe activitate, de la egoism și egocentrism la solidaritate și altruism.
Bonus. Avariția este rezultatul unei forme de anxietate și, de multe ori, aceasta se află la rădăcina impotenței masculine.
Am să revin cu o recenzie la Arta de a fi, fiind o carte pe care o recomand la fel de mult ca pe Jocurile noastre de toate zilele de Eric Berne, creatorul metodei analizei tranzacționale, teoriile lui fiind, astăzi, atât de răspândite în toate formele de psihoterapie căci nici nu se mai știe originea lor.
Dă-le timpul tău.